Onderzoek van Tergooi: covidmedicijn geen negatieve invloed op bloedverdunners

25 februari 2021

Onderzoek van Tergooi: covidmedicijn geen negatieve invloed op bloedverdunners

Het kan geen kwaad om ontstekingsremmer dexamethason, die covidpatiënten in het ziekenhuis voorgeschreven krijgen als ze zuurstof nodig hebben, te combineren met populaire bloedverdunners. Dat blijkt uit recent onderzoek van Tergooi naar de werking van beide medicijnen bij behandeling van patiënten met corona.

 

Volgens onderzoeker Pieter Willem Kamphuisen, internist in ziekenhuis Tergooi en hoogleraar vasculaire geneeskunde aan het AMC in Amsterdam werd gedacht dat de meest voorgeschreven bloedverdunners minder goed werken als ze samen met dexamethason geslikt worden. “Dat blijkt dus niet zo te zijn hebben we na recent onderzoek ontdekt. Veel covid-patiënten hebben een verhoogde kans op trombose of een longembolie. Die krijgen daarvoor bloedverdunners toegediend. Maar dan wil je niet dat die minder goed werken als ze daarnaast de ontstekingsremmer slikken. Een longembolie is namelijk levensbedreigend”, zegt Kamphuisen. De onderzoekresultaten worden binnenkort opgestuurd naar een internationaal vakblad voor publicatie.

Tergooi hecht veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek: lees er meer over.

Afweersysteem

Inmiddels is volgens Kamphuisen duidelijk dat corona een ontsteking kan geven in allerlei organen en het afweersysteem bij sommigen op hol doet slaan. “Als patiënten zuurstof nodig hebben krijgen ze allemaal de ontstekingsremmer dexamethason. We hebben het idee dat we daarmee opnamen op de ic kunnen voorkomen. De druk op de ic lijkt ook iets minder groot dan in de eerste golf.”

In juni vorig jaar schreef de hoogleraar uit Bussum met Tergooi-collega Roel Vink (internist-intensivist) op uitnodiging van de Nederlandse Internisten Vereniging al mee aan een landelijk behandelplan voor coronapatiënten. Vanwege hun expertise op het gebied van stolling werden zij daarvoor gevraagd. Dertig tot veertig procent van de coronapatiënten die op de IC terechtkomen krijgen te maken met stollingsproblemen, met name longembolie.


Dit artikel verscheen op 23 februari 2020 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Susanne van Velzen. Het is met toestemming gepubliceerd op de website van Tergooi.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief