Aambeien
Aan het eind van de endeldarm, vlak bij de anus, zitten wat weefselkussentjes. Die spelen een rol bij het vocht- en luchtdicht afsluiten van de anus. Ze zitten vlak onder het slijmvlies en bestaan uit bindweefsel en bloedvaten. Soms wordt de verbinding tussen deze kussentjes en de darmwand slapper. De kussentjes kunnen dan naar beneden zakken. In de anus of zelfs naar buiten. Dan kunnen de aambeien klachten geven.
Klachten
Aambeien kunnen verschillende klachten geven:
- bloedverlies, helder rood, op of na de ontlasting
- het gevoel dat er iets naar buiten hangt
- zeurende pijn
- jeuk
- lekkage van vocht
Het is niet zo dat u bij deze klachten altijd aambeien heeft. De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben.
Oorzaken
U kunt aangeboren aanleg hebben voor aambeien. Daarnaast lijkt moeizame ontlasting de belangrijkste oorzaak te zijn voor het ontstaan van aambeien. Veel mensen eten te weinig vezels. Daardoor kan ontlasting hard en droog worden. Het is dan nodig om te persen en kracht te zetten bij het naar de wc gaan. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Onderzoek
Heeft u klachten die passen bij aambeien? Dan doen we verder onderzoek. Daarvoor voelt de arts met de vinger rond de anus en bij de anus zelf. Met een proctoscopie (kijkonderzoek) kan de arts de binnenkant van de endeldarm en anus bekijken. Hij doet dat met een kort metalen buisje waar een lampje in zit. Met dit kijkinstrument kan de arts aambeien, kloofjes of scheurtjes en ontstekingen opsporen.
Een chirurg of arts-assistent in opleiding doet het onderzoek. Een endoscopie-assistent helpt daarbij. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. Heeft u inderdaad aambeien? Dan behandelen we die als dat kan direct.
Bij mensen boven de 40 jaar is het vaak goed om bij klachten van bloedverlies een wat langer stuk (dikke) darm van binnen te bekijken. Daarvoor gebruiken we een endoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een minicamera. Dit onderzoek heet een sigmoidoscopie. We doen het onderzoek op de Maag-, Darm- en Leverziekten polikliniek.
Behandeling
In Tergooi MC behandelen we elk jaar ongeveer 2.500 patiënten voor aambeien. Als aambeien net beginnen, kunt u klachten wegnemen door:
- voedsel met veel vezels te eten
- veel water te drinken
- voldoende te bewegen
Smeersels en zetpillen helpen niet echt. Wel kunnen die zorgen dat u even wat minder pijn of jeuk heeft. In de meeste gevallen moeten we aambeien op de plek zelf behandelen. Een operatie doen we niet vaak meer. Liever gebruiken we een methode waarbij we een klein elastiekje om het slijmvlies van de bovenrand van de aambei plaatsen. Hierdoor trekt het weefselkussentje naar binnen. Er ontstaat een klein littekentje die de aambei daar “vastzet”.
De behandeling kunnen we zonder verdoving doen. In het stukje slijmvlies dat wordt afgekneld, zit geen gevoel. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten. U ligt tijdens de behandeling op uw rug met uw benen in de beensteunen.