Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)

We spreken van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) wanneer u gedurende lange tijd last heeft van lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen veel invloed hebben op hoe u zich voelt en hoe u functioneert.

Klachten

Aanhoudende lichamelijke klachten kunnen uw gedachten overheersen en u soms verdrietig, bezorgd of zelfs boos maken. Het kan ook lastig zijn om de dingen te doen die u graag zou willen doen. Soms kan het gebeuren dat, ondanks grondig lichamelijk onderzoek, er geen medische verklaring voor uw klachten wordt gevonden. In andere gevallen kan er wel een lichamelijke oorzaak voor uw klachten zijn, maar heeft u meer klachten dan wat meestal bij die diagnose wordt verwacht.

We noemen dit ook wel een somatisch symptoomstoornis. Dit is een aandoening waarbij iemand last heeft van:

  • Gedurende een lange periode één of meer lichamelijke klachten.
  • Deze lichamelijke klachten maken het moeilijk voor iemand om hun dagelijkse leven te leiden.
  • De lichamelijke klachten beïnvloeden hoe iemand zich voelt, denkt en zich gedraagt.

Oorzaak

Als klachten lang aanhouden, kan het soms moeilijk zijn om precies te weten waarom ze zijn begonnen. Vaak zijn er verschillende redenen waarom ze zich voordoen, zoals erfelijkheid, ongelukken, infecties, stressvolle gebeurtenissen en meer. Ons doel bij de behandeling is niet om te zoeken naar de specifieke oorzaak van uw klachten, maar om uw leven beter te maken. We willen vooral helpen met de problemen die de klachten veroorzaken in uw dagelijks leven.

Behandeling

Onze behandeling richt zich op het verminderen van de gevolgen die de klachten voor u hebben. Hierdoor zullen de klachten minder invloed hebben op uw leven en zult u weer ruimte hebben om dingen te doen die u eerder leuk vond, contact te hebben met anderen en een gevoel van zingeving te ervaren. U zult merken dat u beter weet hoe u met de klachten kunt omgaan, en daardoor zal uw kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Werken met gevolgenmodel

In onze behandeling werken we met iets dat we het “gevolgenmodel” noemen. We kijken naar wat er gebeurt als u klachten heeft en hoe dit uw gedachten, gedrag, gevoelens en sociale leven beïnvloedt:

  • Wat u doet: soms doet u te weinig uit angst dat de klachten erger worden (onderbelasten), of u negeert de klachten en doet te veel (overbelasten).
  • Hoe u zich voelt: dit kunnen gevoelens zijn zoals angst, frustratie of verdriet.
  • Uw sociale leven: het kan zijn dat u niet meer kunt werken, uw hobby’s niet meer kunt beoefenen, of minder sociale contacten heeft.
  • Wat u denkt: soms denkt u dat er iets mis is met uw lichaam of dat dit niet hoort.

Deelname ALK-groep

De behandeling begint met deelname aan de ALK-groep, die 10 weken duurt. Tijdens deze periode zijn er tien groepsbijeenkomsten van twee uur op dinsdag van 10 uur tot 12 uur. Het doel is om te begrijpen welke dingen invloed hebben op uw klachten. Voordat de ALK-groep begint, heeft u een kennismakingsgesprek met een psycholoog.

Het eerste uur

Tijdens het eerste uur legt de klinisch psycholoog belangrijke onderwerpen uit die te maken hebben met ALK, zoals stress en hoe dit het lichaam beïnvloedt, of acceptatie. Dit noemen we “psycho-educatie”. Er is ook tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen met andere deelnemers.

Tweede uur en verder

Het tweede uur wordt verzorgd door de psychomotorisch therapeut (PMT). U doet verschillende praktische oefeningen die u kunnen helpen ontspannen en op een andere manier met de signalen van uw lichaam om te gaan.

Medicatie

Soms is ook medicatie nodig, bijvoorbeeld als u ook last heeft van angst- of somberheidsklachten. In dat geval kan de psychiater medicijnen voorschrijven.

Evaluatie en gevolg

Tijdens week 5 en week 10 heeft u evaluatiegesprekken. In het laatste gesprek wordt bekeken of de behandeling kan worden afgerond of dat er meer behandeling nodig is. In sommige gevallen kan de behandeling bij Tergooi MC worden voortgezet, terwijl in andere gevallen wordt geadviseerd om doorverwezen te worden naar een andere zorginstelling.

Na de behandeling

Vervolgbehandeling

Indien u een vervolgbehandeling bij Tergooi MC krijgt, stellen we een behandelprogramma op dat gericht is op het verminderen van de impact van uw klachten. Er zijn verschillende soorten behandelingen beschikbaar, zoals praten met een psycholoog, mindfulness, of ervaringsgerichte therapieën, zoals psychomotorische therapie, muziektherapie en beeldende therapie.

Informatie voor zorgverleners

Patiënten van huisartsen of andere GGZ-instellingen kunnen via ZorgDomein worden doorverwezen. Collega’s van Tergooi MC kunnen een poliklinisch intercollegiaal consult (ICC) aanvragen.

Contact