Adviezen na een plasbuisoperatie

Adviezen na een operatie aan de plasbuis

U bent geopereerd om een vernauwing in de plasbuis op te heffen. Deze operatie noemen we ook wel een Urethrotomie Interna (UI) volgens Otis of Sachse. De volgende adviezen en informatie zijn belangrijk voor een goed herstel na uw operatie.

 

Vermoeid

Door de operatie heeft u in de plasbuis een wond. Het kost uw lichaam veel energie om deze wond te genezen. U kunt daardoor de komende maanden sneller vermoeid zijn.

Bloed plassen

Het duurt ongeveer twee tot vier weken voordat de wond is genezen. In die tijd kunt u bloed plassen. Soms ook met stolsels. Ook kunt u een branderig gevoel hebben als u voelt dat u moet plassen of bij het plassen. Om dat minder te maken, is het belangrijk dat u de eerste weken veel drinkt. Neem in ieder geval één glas vocht per uur. Zo voorkomt u dat u niet meer kunt plassen door bloedstolsels.

Katheter

Soms wil de uroloog de plasbuis en de wond rust geven. Of de plasbuis laten wennen aan de nieuwe situatie. Dan laten we een katheter achter: een slangetje om uw plas af te voeren. Het verschilt per situatie hoe lang die blijft zitten. De uroloog bespreekt dit met u.

Fietsen

Ga de eerste vier weken na de operatie niet fietsen. Dat geeft te veel druk in het wondgebied.

Bloedverdunners

Gebruikte u voor de operatie bloedverdunners? Bijvoorbeeld acenocoumarol, fenprocoumon, acetylsalicylzuur of clopidogrel? Dan bespreekt de arts met u wanneer u die na de operatie weer mag gebruiken. Dat is voor iedere patiënt anders.

Afspraak voor controle en uitleg

  • Als u weer naar huis gaat, maken we een afspraak met u voor controle op de polikliniek.
  • Soms is het nodig dat u zelf gaat dilateren. Dat wil zeggen dat u zelf de plasbuis regelmatig oprekt met een katheter. Zo voorkomen we dat u weer een vernauwing krijgt. Heeft de uroloog dit met u afgesproken? Dan maken we ook een afspraak om u te leren hoe dit moet.

Antibiotica

Als u weer naar huis gaat, krijgt u een recept voor een antibioticakuur mee.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op als:

  • u meer dan 38,5° C koorts heeft en de klachten van vaak plassen met een branderig gevoel erger worden
  • u meer dan drie keer achter elkaar donkerrood bloed plast
  • u bij hevige aandrang niet kunt plassen
  • er langer dan een uur steeds bloed uit de plasbuis lekt.

Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren mag u in de 24 uur nadat u uit het ziekenhuis bent gekomen contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp. Bel met de huisartsenpost als dat langer dan 24 uur geleden is.

Contact