Allergieonderzoek bij kinderen

Huidpriktest

Allergieonderzoek bij kinderen

Met een huidpriktest onderzoeken we of de huid van uw kind allergisch reageert op bepaalde stoffen (allergenen). Zo kunnen we zien voor welke stoffen uw kind allergisch gevoelig is. We kunnen de test doen met stoffen die in de lucht zweven (inhalatie-allergenen). Bijvoorbeeld graspollen. Of met voedselallergenen, zoals koemelkeiwit.

 

Voorbereiding

  • Drie dagen vóór de huidpriktest mag uw kind geen tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie (antihistaminica) gebruiken. Die kunnen invloed hebben op de uitslag van het onderzoek. De medicijnen die hieronder vallen zijn: aerius, allerfree, atarax, cetirizine, claritine, clemastine, desloratadine, dexchloorfeniramine, hydroxyzine, levocetirizine, loratadine, mizolastine, mizollen, polaramine, promethazine, tavegil, xyzal, zyrtec.
  • Uw kind kan wel eventuele neussprays, puffs en hormoonzalf blijven gebruiken. Maar gebruik geen hormoonzalf op de dag van het onderzoek en de avond daarvoor.
  • Op de dag van het onderzoek mag u de rug en onderarmen van uw kind niet invetten. Doe uw kind ook niet in een oliebadje.
  • Soms vragen we u om een klein beetje van een bepaald voedingsmiddel mee te nemen. We laten u dat op tijd weten.

Wanner het onderzoek niet door kan gaan

Het onderzoek kan niet doorgaan als uw kind:

  • op de dag van het onderzoek koorts heeft
  • huiduitslag heeft die er eerder niet zat
  • de laatste drie dagen tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie heeft gebruikt
  • eczeem op de onderarm of rug heeft die wat actief (rood) is.

Neem in dat geval contact met ons op. We maken dan een nieuwe afspraak met u.

Onderzoek

De huidpriktest duurt ruim dertig minuten. We kunnen het onderzoek alleen doen als de huid van uw kind rustig is.

  1. We brengen verschillende stoffen aan op de huid. Meestal op de onderarm, soms op de rug. Dat gebeurt met druppels testvloeistof, bijvoorbeeld met graspollen of koemelkeiwit.
  2. Daarna prikken we met een ‘prikkertje’ door de druppel heen in de huid. Dit doet bijna geen pijn.
  3. Meestal doen we meer huidtesten tegelijk. Uw kind moet hiervoor een paar minuten stilzitten.
  4. We deppen de druppels weg. Nu moeten u en uw kind 15 minuten wachten. In die tijd mogen de testplekken niet aangeraakt worden. Ook niet om te krabben!
  5. Na 15 minuten lezen we de reacties op de huid af. Als de huid op een stof heeft gereageerd, is daar een jeukende bult te zien. We noemen dat een positieve reactie. De bult is na 15 minuten op z’n grootst. Daarna trekt die langzaam weg.

Goed om te weten

Een reactie tijdens de huidtest hoeft niet per se te betekenen dat uw kind ook echt allergisch gaat reageren op die stof. Bijvoorbeeld bij het inademen van die stof of na het eten van dat voedingsmiddel. Andersom komt heel weinig voor. Iemand die geen reactie krijgt bij de huidtest, zal dus niet snel een reactie krijgen na het eten van een bepaald voedingsmiddel.

Na het onderzoek

De kans dat uw kind na het onderzoek nog een ernstige reactie krijgt, is erg klein. Soms kan een kind wat hangerig zijn of anders reageren dan normaal. Maakt u zich geen zorgen. Deze reacties horen niet bij een allergische reactie.

Sommige klachten kunnen wél met allergie te maken hebben. Die komen erg weinig voor. Lees wat u bij welke klachten kunt doen:

Uitbreiden eczeem

Eczeem kan zich uitbreiden over het hele lichaam. Soms ook met erge jeuk.

  • Smeer uw kind in met hormoonzalf.
  • Geef uw kind eventueel een anti-allergie tablet of drank (antihistaminicum) tegen de jeuk.

Spugen en/of diarree

  • Geef uw kind een anti-allergie tablet of drank (antihistaminicum).
  • Neem als uw kind veel spuugt of veel diarree heeft contact op met het ziekenhuis.

Benauwdheid

  • Geef uw kind een anti-allergie tablet of drank (antihistaminicum).
  • Laat uw kind eventueel blauwe puff inhaleren met de eigen inhaler als het benauwd is met een piepende uitademing.
  • Neem contact op met het ziekenhuis.

Uitslag

De kinderarts, verpleegkundig specialist of de kinderallergieverpleegkundige bespreekt met u wat uit het onderzoek is gekomen. Dat gebeurt meteen na het aflezen van de resultaten. Is uw kind allergisch voor bepaalde stoffen? Dan bespreken we welke maatregelen u het beste kunt nemen.

Contact