Neusamandelen verwijderen

bij kinderen

Neusamandelen verwijderen bij kinderen

U heeft samen met de KNO-arts besloten de neusamandelen van uw kind te laten verwijderen. Dat gebeurt tijdens een korte opname. Uw kind kan diezelfde dag weer naar huis. De behandeling verloopt het prettigst als u uw kind vooraf vertelt wat er gaat gebeuren. De informatie op deze pagina helpt u daarbij.

Voorbereiding

De assistente op de polikliniek geeft u informatie over de ingreep. Ook krijgt u een telefoontje van de medisch pedagogisch zorgverlener van de kinderafdeling. Die bereidt u voor op de opname.

Goed om te weten

  • Uw kind mag vanaf twee weken vóór de behandeling geen medicijnen gebruiken waar aspirine inzit. Paracetamol is geen probleem.
  • Neem eventuele medicijnen die uw kind gebruikt mee.
  • De behandeling verloopt het prettigst als u uw kind vooraf vertelt wat er gaat gebeuren. Vertel bijvoorbeeld dat we hem of haar in slaap brengen met een kapje of prikje. En dat de artsen en verpleegkundigen in operatiekleding lopen.
  • Het is verstandig dat uw kind kleren aan heeft die makkelijk zit. Omdat er wat bloedvlekjes in kunnen komen, raden we donkere kleuren aan.
  • Eén ouder mag met het kind mee. De andere ouder kan eventueel wachten in de hal van het ziekenhuis of in het restaurant. Broertjes en zusjes mogen niet mee.

Eten en drinken

Uw kind moet nuchter blijven. Zo kan hij of zij niet gaat spugen tijdens of na de ingreep. Dit betekent dat uw kind de uren vóór de ingreep niet meer mag eten en niet alles mag drinken. Wat nuchter zijn precies inhoudt, ligt aan hoe laat de ingreep is. In ieder geval gelden deze regels voor alle kinderen van alle leeftijden:

  • Tot twee uur voor de operatie mag uw kind heldere dranken blijven drinken.
  • Een uur voor de operatie drinkt uw kind nog iets waar suiker inzit. Dat moet een heldere drank zonder prik zijn. Bijvoorbeeld thee met suiker, heldere appelsap, aanmaaklimonade of een waterijsje. De hoeveelheid heldere vloeistof die het kind nog mag drinken is 3 ml per kilo lichaamsgewicht.
  • Voor eten geldt: borstvoeding mag tot vier uur voor de operatie, flesvoeding (geen pap) tot zes uur voor de operatie, een volledige maaltijd tot zes uur voor de operatie.

Zorg dat u zelf wel goed ontbijt. Dan is de kans kleiner dat u onwel wordt. Voor vragen over het nuchter blijven belt u met de Preoperatieve polikliniek.

Voorbereiden van uw kind

De behandeling verloopt het prettigst als u uw kind vooraf weet wat er gaat gebeuren. Kijk samen naar het filmpje.

Behandeling

Uw kind mag bij u op de arm of lopend naar de operatiekamer. Eén ouder mag mee naar de operatiekamer totdat uw kind slaapt.

Van de behandeling zelf merkt uw kind weinig, omdat we hem of haar in slaap brengen. Dat in slaap brengen gebeurt via een infuus of via een plastic kapje waar een lijmachtige lucht uitkomt. Uw kind ruikt dit minder als het door de mond ademt. Bij het in slaap vallen bent u aanwezig.

Tijdens de ingreep wacht u bij de kinderverpleegkundige en krijgt u informatie voor thuis.

Na de behandeling

Als de ingreep klaar is, laat de KNO-arts u weten hoe het gegaan is. Daarna kunt u gelijk naar uw kind toe. Uw kind mag een ijsje na het wakker worden. Ook limonade drinken of een koekje eten mag. Als uw kind wakker genoeg is en de neus niet meer bloed, mag hij of zij naar huis.

Vervoer

We adviseren u om uw kind na de behandeling niet alleen in de auto mee naar huis te nemen. Een (extra) begeleider is aan te raden.

(Bed)rust

Uw kind hoeft niet in bed te blijven of alleen maar te rusten. Uw kind zal wel meer behoefte aan rust hebben.

Pijn

Achter in de neus zit een wondje dat ook thuis nog pijn kan doen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld paracetamol geven. De verpleegkundige bespreekt dit met u voor uw kind naar huis gaat. Het is handig om voldoende paracetamol in huis te hebben.

Complicaties

Neem contact op als uw kind meer dan 38,5 °C koorts krijgt of helder rood bloed uitspuugt:

  • Bel binnen kantoortijden met de poli KNO: T 088 753 12 00
  • Bel buiten kantoortijden de eerste 24 uur na de ingreep met de Spoedeisende Hulp (SEH): T 088 753 15 60. Dat kan ook ’s nachts. De KNO-arts wordt dan gewaarschuwd.
  • Bel buiten kantoortijden langer dan 24 uur na de ingreep met de Huisartsen Spoedpost: T 088 130 96 00

Eten en drinken

Uw kind mag na de operatie in principe alles weer eten en drinken.

Spugen

Uw kind kan bloed hebben ingeslikt. Daardoor kan hij of zij misselijk worden en gaan spugen. Dit is niet erg zolang het niet helderrood is (zie complicaties).

Naar buiten en naar school

Als uw kind zich weer goed voelt, kan hij of zij weer naar buiten en naar school.

Ander gedrag

Voor de meeste kinderen is het weghalen van de neusamandelen een ingrijpende gebeurtenis. Ieder kind verwerkt de opname en operatie op zijn eigen manier. Kinderen kunnen ander gedrag laten zien. Soms hebben ze last van nare dromen of willen ze steeds bij u in de buurt blijven.

Controle

U krijgt per e-mail een uitnodiging voor een controleafspraak via de app BeterDichtbij. Dit gaat via een videoconsult en is zes weken na de operatie. Het is belangrijk dat u en uw kind bij dit videoconsult zijn. Vergeet niet de Beterdichtbij app te downloaden.

Contact

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Amandelen verwijderen (kinderen)

51

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 07-01-2025