Aneurysma

(EVAR)

Aneurysma

Bij een aneurysma is een deel van een slagader verwijd. Bij een aneurysma van de aorta is de grote lichaamsslagader verwijd. Een aneurysma groeit meestal langzaam. Samen met uw arts maakt u een behandelplan om te zorgen dat het aneurysma niet verder groeit of scheurt. Als de vaatwand van een aneurysma scheurt kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Bel dan direct 112.

 

 

Bekijk ook het filmpje Maakt het uit?

Klachten

De meeste patiënten hebben tot aan de diagnose nooit iets gemerkt. Een aneurysma van de buikaorta wordt vaak bij toeval ontdekt. Tijdens een echografie of CT-scan van de buik bijvoorbeeld. Of omdat ringvormige verkalkingen te zien zijn op een overzichtsfoto van de buik.

U kunt klachten hebben zoals buikpijn of rugpijn. Ook kunt u last hebben van de benen of voeten, omdat er minder doorbloeding naar de benen is.

Een aneurysma van de buikaorta kan plotseling voor vrij ernstige klachten zorgen. Bijvoorbeeld bij een dreigende bloeding, een scheur in de vaatwand met wat lekkage of een acute bloeding. U krijgt dat opeens pijn in de buik, in de flank of in de rug, en raakt mogelijk kort weg. Deskundige hulp is dan dringend nodig. Bel uw huisarts of alarmnummer 112.

Oorzaken

Een aneurysma kan ontstaan als de vaatwand achteruitgaat. Dat heeft met leeftijd te maken. Slagaderverkalking speelt hierin een belangrijke rol. Ook roken en een hoge bloeddruk vormen een risico.

Aneurysma kan ook erfelijk zijn. Door een wat zeldzame erfelijke aandoening kan het bind- en steunweefsel van de slagaderen niet goed zijn opgebouwd. Ook daardoor kan een aneurysma ontstaan.

Bekijk de filmpjes: Waarom ik? en Wat kan ik doen?

Onderzoek

Is het aneurysma ontdekt door bijvoorbeeld een röntgenfoto? Dan kunnen we de diagnose bevestigen door een echografisch onderzoek of een CT-scan te doen.

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van het aneurysma. Bijvoorbeeld hoe groot het is en waar het precies zit.

Regelmatige controle van een aneurysma is belangrijk. Uw arts geeft aan hoe vaak dit nodig is. Dat ligt aan de grootte en hoe snel het aneurysma groeit. De meeste aneurysma’s groeien maar enkele millimeters per jaar.

Behandeling

Uw arts maakt samen met u een behandelplan om te voorkomen dat het aneurysma verder groeit of scheurt. Welke behandeling werkt, ligt bijvoorbeeld aan hoe groot uw aneurysma is, hoe oud u bent en welke risico’s bij u spelen.

Een moderne manier om een aneurysma te behandelen is via de liesslagader. Een meer klassieke behandeling is met een grote buikoperatie.

Via de liesslagader

Steeds vaker kunnen we een aneurysma behandelen via de liesslagader. Ook in spoedsituaties kiezen we als dat kan voor deze manier. Deze operatie is minder belastend dan een grote buikoperatie. Ook is er minder kans op complicaties, hoeft u maar een paar dagen opgenomen te worden en herstelt u veel sneller. Wel blijft u lang onder controle. Soms is een aanvullende behandeling of operatie nodig.

Of deze manier voor u kan, ligt aan het aneurysma dat u heeft. We kijken bijvoorbeeld hoe dicht die bij de nierslagaders zit en of er sprake is van verkalkingen.

Met een buikoperatie

Een klassieke manier om een aneurysma te behandelen is met een grote buikoperatie. Het aneurysma wordt uitgeschakeld door een kunststof buis of broek. De behandeling heeft goede resultaten bij patiënten die voldoende fit zijn voor de behandeling. Uw specialist kijkt daarom of het risico van het aneurysma groter of kleiner is dan dat van de behandeling.

Bekijk het filmpje: De behandeling