Arteriële vaatafsluiting in het oog
Een arteriële vaatafsluiting is een afsluiting van een slagader. Gebeurt dit in het oog, dan krijgt een deel van het netvlies of het gehele netvlies tijdelijk geen zuurstof meer. Dit noemen we een infarct. Dat deel van het netvlies functioneert dan niet meer.
Oorzaak
Arteriële vaatafsluiting in het oog wordt veroorzaakt door propjes (cholesterol, kalk, geklonterd bloed). Deze propjes (embolieën) komen vaak uit een ander deel van het lichaam, bijvoorbeeld uit de halsslagader. Ze kunnen ook ontstaan door een ontsteking, bijvoorbeeld arteritis temporalis.
Klachten
Bij arteriële afsluitingen ziet u een deel van het gezichtsveld niet (zwart/donker). Of u ziet helemaal niets meer. Soms doet zich voor de totale afsluiting een situatie voor dat het gezichtsvermogen zich binnen een paar minuten weer herstelt. Dit noemen we ‘amaurosis fugax’.
Behandeling
Als een arteriële afsluiting langer bestaat, is eigenlijk geen behandeling meer mogelijk. Het is wel belangrijk om dan de onderliggende oorzaak te behandelen. We sturen u dan meestal door naar een neuroloog of internist. Zij doen uitgebreid onderzoek om te ontdekken waar de propjes vandaan komen.
- Meestal krijgt u het advies alvast met bloedverdunners te beginnen.
- Als u vermoeid bent, of kauwpijn of haarkampijn heeft of zich in het algemeen beroerd voelt, kan sprake zijn van arteritis temporalis, een ontsteking van de arteriën. Als we dit vermoeden, meten we de bloedbezinking (BSE) en nemen we eventueel een biopt uit het bloedvat in de slaap.
- Heel soms, maar dat is zeldzaam, kunnen in het oog na lange tijd nieuwe bloedvaten ontstaan. Dan kan het nodig zijn het netvlies te laseren of een injectie met ‘anti-VEGF’ in het glasvocht te geven (zie Intravitreale injecties). Dit is dan nodig omdat anders de druk van het oog kan oplopen (neovasculair glaucoom). Deze behandeling is alleen bedoeld om de oplopende druk – en daardoor pijn in het blinde oog – te voorkomen, niet om het gezichtsvermogen te verbeteren.
Bovenstaande hoeft niet allemaal op u van toepassing te zijn.
Deze informatie is tot stand gekomen met behulp van www.oogheelkunde.org.