Artrose
Klachten
Door artrose neemt de wrijving tussen de botten toe. Dat doet pijn. Op het bot kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan. Ook kunt u last krijgen van vocht in het gewricht. Hierdoor wordt het gewricht dikker. Samen met de pijn zorgt dat ervoor dat bewegen moeilijker gaat. Beschadigd kraakbeen herstelt bijna niet meer.
Bij beginnende artrose is vooral het bewegen van een gewricht pijnlijk. Later zijn gewrichten vaak stijver. U heeft dan ook pijn in rust. Artrose kan verschillende klachten geven:
- pijn, vooral tijdens of na bewegen
- stijfheid, vooral als u een tijdje niet bewogen heeft, zoals ’s morgens (startpijn)
- krakend geluid/gevoel
- een gewricht minder goed kunnen bewegen
- een andere stand van een gewricht
- vocht in het gewricht
Artrose kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen.
Oorzaken
Artrose kan door drie dingen komen:
Kraakbeenlaag slijt door onbekende oorzaak
Ontstekingsreactie van het gewricht
Na een andere aandoening
Onderzoek
We stellen artrose vast op basis van uw klachten. Meestal maken we nog een röntgenfoto om zeker te weten dat het om artrose gaat. Kraakbeen is niet te zien op een röntgenfoto. Wel de afstand tussen de botdelen. Als de botten dicht bij elkaar liggen, kan dat betekenen dat het kraakbeen dunner is geworden of weg is. Ook botuitsteeksels die door artrose kunnen ontstaan, zijn op de foto te zien.
Behandeling
Artrose is helaas niet te genezen. Met de behandeling zorgen we dat u zo min mogelijk pijn heeft en het gewricht goed kunt blijven gebruiken. Dat kan op verschillende manieren. Als dit niet genoeg helpt, kunnen we het gewricht soms vervangen door een prothese.
Lees meer over de klachten en behandeling bij artrose in: