Autorijden na een beroerte

Autorijden na een beroerte

Als u een TIA of beroerte heeft gehad, heeft dat vaak gevolgen. Ook voor het autorijden. Het kan zijn dat u minder goed ziet, last heeft van vermoeidheid of minder goed kunt bewegen. Ook is er een kans dat u een nieuwe bloeding of infarct krijgt. Daarom gelden extra regels als u wilt autorijden na een beroerte.

 

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft eisen gesteld aan autorijden na een beroerte. En bepaalt of u nog mag autorijden. Of u mag autorijden, ligt bijvoorbeeld aan:

  • welke problemen u nog heeft door de bloeding of het infarct. Lichamelijk en geestelijk.
  • hoe groot de kans is dat u opnieuw een bloeding of infarct krijgt.
  • of en wanneer u een behandeling heeft gehad.
  • of u last heeft van epileptische aanvallen.

Soms mag u weer autorijden onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld met een of meerdere aanpassingen in de auto. Lees meer over autorijden na een beroerte op de website van het CBR.

Gezondheidsverklaring

Heeft u een herseninfarct of TIA gehad? Bespreek dan met uw arts wat de gevolgen zijn voor autorijden. Hoe lang u niet mag rijden, ligt aan of u nog klachten heeft.

  • Heeft u geen klachten? Dan is het verstandig om na twee weken een Gezondheidsverklaring in te vullen. Die vindt u op de website van het CBR.
  • Heeft u wel klachten? Dan kunt u drie maanden na het infarct een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Na een hersenbloeding mag u in ieder geval zes maanden niet rijden. Daarna kunt u de Gezondheidsverklaring invullen.

Groot rijbewijs

Als u een groot rijbewijs heeft, zijn de regels strenger. U mag na een herseninfarct of TIA in ieder geval vier weken niet rijden in een vrachtwagen of bus. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft. Het is verstandig om aan het einde van deze periode een Gezondheidsverklaring in vullen.

Altijd melden bij het CBR

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om bij het CBR te melden dat u een beroerte heeft gehad. Dit doet u door de Gezondheidsverklaring in te vullen. U bent niet strafbaar als u dit niet doet. Maar u kunt wel problemen met uw autoverzekering krijgen als u het niet meldt. Bij een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij dan besluiten niet uit te keren. Ook niet als een ongeval niet uw schuld is.

Beoordeling door het CBR

Keuring door arts

Als u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u bericht van het CBR dat u naar een arts moet. Het CBR besluit met de informatie van die arts of u veilig kunt rijden. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan gaat u ook naar een neuroloog voor onderzoek. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

In het bericht van het CBR staat of u naar uw eigen arts kunt. Gaat u na de afspraak bij de arts ook naar een neuroloog? Dan krijgt u een verwijzing van het CBR naar een neuroloog die rijbewijskeuringen doet. In Tergooi MC hebben de neurologen afgesproken niet hun eigen patiënten te keuren. U kunt daarvoor een afspraak maken bij een andere neuroloog.

Rijtest

Soms moet u ook een rijtest doen. Voor de rijtest hoeft u niet te betalen. Het CBR kijkt hoe de rijtest gaat en welke informatie de arts heeft gegeven.

Kosten rijbewijskeuring

De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van een rijbewijskeuring niet. U krijgt hiervoor een factuur van de maatschap Gooi en Eemland (MSB). Hoe hoog de kosten zijn, ligt aan hoeveel tijd de keuring zelf heeft geduurd. En de tijd die nodig was voor de voorbereiding en het schrijven van het keuringsrapport. Lees meer over de kosten van de Gezondheidsverklaring en keuring op de website van het CBR.

Meer informatie

Actuele informatie over de regels voor autorijden na een beroerte staat op de website van het CBR. Voor meer informatie over uw persoonlijke situatie kunt u overleggen met de arts die u behandelt. Of bel met het CBR, T 0900 02 10 (€ 0,10 per minuut).