Behandeling darmkanker
Heeft u de diagnose darmkanker gekregen? Wat is voor u dan de beste behandeling? Een operatie, chemotherapie of bestraling? Uw arts kan een van de drie behandelingen voorstellen of een combinatie. Zelfs een combinatie van alle drie de behandelmethoden is mogelijk. Dit hangt af van hoe uitgebreid de kanker bij u is. Hieronder leest u meer over de behandelingen.
Operatie
Vaak is bij dikkedarmkanker een operatie de eerste behandeling waarvoor wordt gekozen. Er zijn diverse soorten operaties mogelijk aan de dikke darm. De chirurg bespreekt met u met welke operatie u het beste geholpen bent. Het soort operatie is afhankelijk van de oorzaak van de afwijking en de plaats van de afwijking in de dikke darm. Ook geldt: de ene operatie duurt langer dan de ander. Als het zieke darmdeel is verwijderd, probeert de chirurg altijd de overgebleven darmdelen weer met elkaar te verbinden.
Meer informatie over de darmoperatie bij darmkanker
Bestraling
Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het is een plaatselijke behandeling waarbij we de kankercellen geheel of gedeeltelijk door straling vernietigen. Bij dikkedarmkanker doen we in principe geen bestraling. Bij endeldarmkanker krijgt u vóór de operatie vaak wel bestraling, soms combineren we dit met chemotherapie in tabletvorm. Wordt u bestraald? Dan gaat u hiervoor naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. De rest van de behandeling doen we in Tergooi MC.
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen waarmee we de celdeling remmen. Het gaat hierbij vooral om kankercellen, maar ook om gewone cellen.
De medicijnen die u bij een chemokuur krijgt toegediend, heten cytostatica. Een cytostaticum heeft tot doel de deling van cellen te stoppen (cytos = cel, stasis = stilstand). Cytostatica grijpen meestal in op de chemische reacties in de cel die nodig zijn voor de celdeling. Er zijn veel vormen van chemotherapie. Afhankelijk van het soort kanker gebruiken we één of meer middelen voor een behandeling. De cytostatica dienen we toe via een infuus of als tablet. De medicijnen komen in het bloed terecht. Via het bloed verspreidt de medicatie zich door het lichaam.