Artrose van de duimbasis

Artrose van de duimbasis

Artrose van de duimbasis is de meest voorkomende slijtage aan een gewricht in de hand. De pijn is aanwezig bij iedere beweging van de duim. Het wordt heviger wanneer u de duim intensief gebruikt. Ook kan er krachtverlies optreden, waardoor u dingen uit uw handen laat vallen.

Klachten

Het eerste teken van artrose in de duimbasis is pijn. Zware belasting van de duim en veranderingen in het weer (temperatuur of vochtigheid) kunnen de pijn erger maken. Als de ziekte erger wordt, doet elke beweging pijn. De kracht in de duim neemt af en hij kan opzwellen bij gebruik. Hij lijkt soms uit de kom te gaan. Het wordt uiteindelijk steeds moeilijker om de duim te bewegen.

Onderzoek

De orthopeed doet lichamelijk onderzoek. Hij of zij kijkt of er een knobbel aan de duimbasis zit en of op het gewricht drukken pijnlijk is. Ook het bewegen van de duim terwijl het gewricht in elkaar gedrukt wordt doet pijn en geeft een knarsend gevoel. Dit betekent dat de botten over elkaar schuren.

Behandeling

  • Eerst krijgt u een afneembare spalk of brace.
  • Als de pijn blijft, kunnen we ook een injectie met corticosteroïden geven.

Operatie

Indien dit onvoldoende effect heeft kan een operatie uitkomst bieden. Deze operatie doen we middels een verdoving in de oksel of onder algehele narcose. Bij de operatie verwijderen we (gedeeltelijk) het trapeziumbotje. Met behulp van een opgerolde peesstrip vullen we de holte vervolgens op. Deze operatie noemen we ook wel ansjovis- of sardellenplastiek.

Na de behandeling

Na de operatie

  • Na de operatie kunt u niet zelf autorijden.
  • Uw duim en uw onderarm zitten in een spalk. Het is daarom verstandig de hand de eerste dagen in een draagdoek te dragen. De spalk blijft ongeveer twee weken zitten. In deze periode is het belangrijk om uw hand hoog te houden om de kans op zwelling te verkleinen. De vingers zitten niet in de spalk. Het goed goed om deze te blijven bewegen.
  • Na ongeveer twee weken verwijderen we de spalk en ook de hechtingen. Daarna krijgt u via de gipskamer voor nog eens vier weken gips.
  • Nadat het gips is verwijderd, start u onder begeleiding van de handtherapeut met oefeningen. U begint met oefeningen die de duimgewrichten lenig en soepel maken. Na zes tot acht weken gaat u ook oefeningen doen die uw duim en hand sterker maken. Het zwaar belasten van uw hand, bijvoorbeeld tijdens sportactiviteiten, mag u niet eerder doen dan na drie tot vier maanden na de operatie.

Contact