Praten over behandelwensen en behandelbeperkingen
U hoeft niet alle behandelingen in het ziekenhuis te ondergaan die mogelijk zijn. Het is altijd mogelijk om aan te geven waar uw grenzen liggen en wat uw behandelwensen zijn.
Het is belangrijk om uw arts te laten weten wat uw wensen en grenzen zijn. Ook als u alleen voor een dagopname komt. Welke behandeling wilt u nog wel en welke misschien niet? Het kan een lastig onderwerp zijn voor u en uw naasten. Maar ook voor de artsen die u behandelen. Deze informatie helpt u om hierover in gesprek te gaan.
Wat is een behandelbeperking
Een behandelbeperking houdt in dat u met uw arts afspraken maakt over het wel of niet ondergaan bepaalde behandelingen. Het gaat om behandelingen om uw leven te verlengen of te redden. Sommige behandelingen zijn ingrijpend. Denk aan reanimeren of een opname op de intensive care, waarbij de kwaliteit van leven ernstig kan verslechteren.
- antibiotica krijgen
- een bloedtransfusie krijgen
- kunstmatig beademd worden
- naar de hartbewaking voor ernstige hartklachten
- medicijnen krijgen om het hart te stimuleren of voor uw bloeddruk
- zware behandelingen op de afdeling Intensive Care
Waarom praten over een behandelbeperking
Om passende zorg te kunnen bieden, willen wij graag weten wat uw behandelwensen en uw persoonlijke grenzen zijn. Dit gesprek kunt u voeren met uw huisarts of in het ziekenhuis op de polikliniek maar zeker ook bij opname. Het is belangrijk dit op tijd te doen. Als u plotseling ziek wordt, is het soms nog moeilijker om duidelijk te maken wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld als u onverwacht op de Spoedeisende Hulp belandt, met onbekende artsen om u heen. Het is prettiger hier in alle rust over na te denken.
Het is heel persoonlijk waarom u bepaalde behandelingen wel of niet wilt krijgen. Een aantal voorbeelden van situaties waarin u of uw arts over behandelbeperkingen kunnen nadenken:
- een ernstige ziekte op hoge leeftijd, met erg weinig kans om beter te worden.
- een bepaalde levensovertuiging of een bepaald geloof waardoor u geen bloedtransfusie wilt.
- een ernstige ziekte waarbij volgens uw arts een opname op de Intensive Care niet meer bijdraagt. Soms biedt een opname op de Intensive Care namelijk geen grotere kans op overleven. Of zal de kwaliteit van leven niet verbeteren of zelfs verslechteren.
- een uitgebreide uitzaaiing van een kwaadaardige ziekte die niet meer op een behandeling reageert. U kunt dan samen met uw arts besluiten nieuwe problemen niet meer te behandelen. Bijvoorbeeld een infectie.
Wie de keus maakt
Uzelf
De arts
Uw wensen en grenzen bepalen
Mogelijk zal een arts beginnen over behandelwensen en -beperkingen. U mag dat ook zelf doen. Om met uw arts te kunnen praten over behandelbeperkingen, moet u twee dingen weten:
Wat is nog mogelijk en wat niet (meer)?
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
De antwoorden op deze vragen geven u meer inzicht. Zo komt u samen tot een goede beslissing.
Wat vindt u belangrijk en wat zijn uw wensen en grenzen
- Wat is voor u belangrijk in het leven? Lees de informatie op de website Wat er toe doet.
- De online gesprekshulp over behandelgrenzen helpt u om te bepalen wat uw wensen zijn als het gaat om opname op de Intensive Care, beademen en reanimatie. U kunt de gesprekshulp online invullen, uitprinten en bespreken met uw arts. Ook kunt u de pdf downloaden, invullen en meenemen naar uw gesprek. Dit is een goede voorbereiding op het gesprek met uw arts. Bekijk ook de keuzehulp van Thuisarts.nl
- Bekijk onze video over wel of niet reanimeren hieronder.
Hulp bij uw keuze
Nadenken over behandelwensen en -beperkingen is allereerst een zaak van uzelf. En een zaak tussen u en uw (huis)arts. In het ziekenhuis kunnen ook verpleegkundigen en geestelijk verzorgers met u meedenken. U kunt bijvoorbeeld uitleg krijgen over een behandeling op de Intensive Care. Via het secretariaat van deze afdeling kunt u een afspraak maken met een van de artsen als u vragen heeft over behandeling op de Intensive Care. U hoeft daarvoor geen verwijzing te hebben.
Video wel of niet reanimeren
Wilsverklaring opstellen
Uw wensen rondom medische behandelingen kunt u vastleggen in een wilsverklaring. Dit noemen we ook wel een wilsbeschikking. Vaste regels hoe u uw wensen moet opschrijven, zijn er niet. U hoeft er ook niet voor naar een notaris. Zorg in ieder geval dat u dit er in zet:
- duidelijk opgeschreven wat u wilt, zodat artsen daar niet over kunnen twijfelen
- uw achternaam en uw voornamen voluit, met uw geboortedatum en adres
- aan het eind van het document de datum en uw handtekening
Bespreek uw wilsverklaring altijd met uw naasten en met uw (huis)arts en sta er jaarlijks bij stil of alles nog juist is. Neem uw wilsverklaring mee naar Tergooi MC. De wilsverklaring komt dan in uw medisch dossier. Zo weten alle artsen die u behandelen wat uw wel en niet wilt.
Online wilsverklaring
U kunt ook online een wilsverklaring opvragen en invullen. Dat kan via de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV). De NPV noemt deze verklaring een Levenswensverklaring. U moet hiervoor wel betalen.
Een vertegenwoordiger benoemen
U kunt in uw wilsverklaring een vertegenwoordiger of gevolmachtigde benoemen. Dat is iemand die de (medische) beslissingen voor u neemt als u dat zelf niet meer kunt. Hij of zij kan bijvoorbeeld de arts vertellen wanneer u wel of niet (meer) behandeld wilt worden. Heeft u niemand duidelijk aangewezen? Dan geldt de regeling van de wettelijke vertegenwoordiger. Dat betekent dat eerst een partner beslist, daarna andere familieleden in volgorde van bloedverwantschap.
Behandelbeperkingen inzien
De afspraken die u met de arts maakt over behandelwensen en behandelbeperkingen leggen we vast in uw elektronisch patiëntendossier. Zo weet iedereen in Tergooi MC die bij uw behandeling betrokken is wat uw wensen zijn. U kunt uw behandelbeperkingen zelf inzien via het patiëntenportaal Mijn Tergooi MC. Ga daarvoor naar Gegevens > Wilsverklaring. Hier zijn verschillende mogelijkheden:
Geen behandelbeperking
Terughoudend beleid
Volledige behandelbeperking
Behandelbeperkingen intrekken
Behandelbeperkingen waar u zelf ooit voor heeft gekozen, kunt u op elk moment weer veranderen. Dat kan niet als er op medische gronden behandelbeperkingen zijn afgesproken. Die kan alleen uw arts veranderen.
Deze pagina is tot stand gekomen met hulp van het St. Antonius ziekenhuis.