Blaaskanker

Blaaskanker

In de blaas kan kanker ontstaan. Bij ongeveer 90 procent van de mensen met blaaskanker gaat het om een tumor die oppervlakkig groeit en ontstaat vanuit het slijmvlies van de blaas. Bij de andere 10 procent groeit de tumor de diepte in, in de spierlaag van de blaas.

 

Klachten

De klacht die bij blaaskanker het meest voorkomt, is bloed in de urine. Meestal heeft u hierbij geen pijn. Vaak gaat het bloedverlies vanzelf weer weg. Toch is het verstandig hier wel aandacht aan te besteden. Ook als de urine weer helder is. Neem daarvoor contact op met uw huisarts.

Andere klachten die voorkomen zijn vaak moeten plassen. Of een blaasontsteking die steeds terugkomt. Deze klachten kunnen ook door iets anders komen.

Oorzaken

Over de oorzaken van blaaskanker is bekend dat rokers veel meer kans hebben op blaaskanker. Stoppen met roken wordt daarom aangeraden. Dat maakt ook de kans kleiner dat de blaaskanker weer terugkomt.

Blaaskanker kan ook erfelijk zijn. Deze erfelijke vorm is wel zeldzaam. Hebben meerdere directe familieleden blaaskanker? Dan kunt u meer kans hebben. Het is belangrijk dit met de arts te bespreken.

Onderzoek

Kijkonderzoek blaas en plasbuis (cystoscopie)

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. We bekijken de plasbuis en de blaas dan met een dunne, flexibele camera, de cystoscoop. We kunnen dit onderzoek doen als u bloed plast of plasklachten heeft. Of als we denken aan een afwijking van de blaas of plasbuis. 

CT-scan

Naast het onderzoek van de blaas zal de uroloog ook de nieren en urineleiders willen onderzoeken. De binnenkant hiervan is bekleed met hetzelfde soort weefsel als de blaas. In zeldzame gevallen kunnen ook hier tumoren ontstaan. We maken hiervoor een CT-scan.

Behandeling

Operatie

Bij een blaastumor halen we de tumor weg met een operatie via de plasbuis. Die operatie noemen we ook wel een TURT- of TURB- operatie. Na de operatie kan de patholoog via weefselonderzoek bepalen hoe agressief de tumor is. En hoe diep de tumor in de blaaswand groeit.

Blaasspoelingen

Bij de meeste patiënten met blaaskanker is de tumor oppervlakkig. Vaak is dan met één operatie alles weg te halen. Wel zijn na de operatie vaak nog blaasspoelingen nodig met een medicijn. Die spoelingen maken de kans kleiner dat de tumor terugkomt.

Controles

Patiënten met oppervlakkig blaaskanker zijn goed te genezen. Hun leven wordt niet door de ziekte bedreigd, maar de ziekte kan wel terugkomen. Daarom blijven we u controleren. Dat gebeurt volgens een vast schema, voor langere tijd.

Doorverwijzen

  • Heeft u een vorm van blaaskanker die ingroeit in de spierlaag van de blaas? Dan verwijzen we u naar het UMC Utrecht. De hele blaas wordt hier dan met een operatie weggehaald. Lees meer over de operatie op de website van UMC Utrecht.
  • Soms kunnen we in plaats van een operatie de blaas bestralen. Deze bestraling is bij de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek. Lees er meer over op de website van het Antoni van Leeuwenhoek.

Contact