Brilafwijking

Brilafwijking

Een brilafwijking is een afwijkende vorm van het oog waardoor het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld.

Soorten brilafwijkingen

Myopie (ook wel bijziend of min-bril)

Myopie (ook wel bijziend of min-bril) wil zeggen dat het oog in verhouding te groot is. Het beeld dat het oog binnenkomt, valt daardoor niet op het netvlies, maar ervoor. Bijzienden zien in de verte slechter dan dichtbij. Toch kunnen zij ook problemen hebben met kijken dichtbij.

Hypermetropie (ook wel verziend of plus-bril)

Hypermetropie (ook wel verziend of plus-bril) wil zeggen dat het oog in verhouding te klein is. Het beeld dat het oog binnenkomt valt daardoor niet op het netvlies, maar juist erachter. Verzienden zien dichtbij slechter dan op afstand. Toch kunnen zij ook problemen hebben met verzien.

Astigmatisme (cylinder afwijking)

Astigmatisme (ook wel cylinder afwijking) wil zeggen dat het oog behalve te groot of te klein onregelmatig van vorm zijn. Je ziet daardoor het beeld vervormd en dit kan problemen geven voor zowel het zien dichtbij als op afstand.

Anisometropie

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat beide ogen dezelfde (mate van) brilafwijking hebben. Is er verschil, dan spreekt men van een anisometropie. Juist bij deze afwijking is er een grote kans op het ontstaan van een lui oog, omdat de hersenen twee verschillende beelden ontvangen. Een scherper en een waziger beeld. Het meeste wazige beeld wordt in de hersenen onderdrukt, zodat de prikkel tot ontwikkeling van de gezichtsscherpte van dat oog verdwijnt. Dit oog wordt een lui oog.

Een groot deel van de tekst in deze folder is overgenomen van de website van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten/NVvO. Bezoekt u voor meer informatie ook de website.