Brok

in de keel

Brok in de keel

Mensen kunnen letterlijk een brok in de keel voelen. Het gevoel dat er iets in de keel zit, komt veel voor. De prop die mensen voelen, zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Ze hebben de neiging steeds te schrapen en te kuchen. Sommige mensen hebben een hese stem. Anderen hebben last van de maag, bijvoorbeeld boeren of maagzuur. Het leidt vaak tot ongerustheid. Daarom is het slim het probleem te bespreken en te onderzoeken.

Oorzaken

Het gevoel van een prop in de keel kan door verschillende dingen komen. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken.

Verkeerd stemgebruik

In en rond het strottenhoofd lopen spiertjes van de stembanden. Als de stem verkeerd gebruikt wordt, verzwakt een deel van die spiertjes. Andere spiertjes worden juist sterker. Hierdoor kan een propgevoel ontstaan.

Hoge spanning van de slokdarmspier

Soms heeft de spier bij de ingang van de slokdarm een te hoge spanning. Schrapen en kuchen maakt deze spanning groter. Het propgevoel blijft bestaan.

Middenrifbreuk

Door een breuk in het middenrif komt soms maagzuur omhoog in de slokdarm. Dat prikkelt het slijmvlies. Daardoor kan een hogere spanning ontstaan bij de ingang van de slokdarm. Dit kan een propgevoel geven.

Vergrote tongamandelen

Achter op de tong, net boven het strottenklepje, zitten de tongamandelen. De tongamandelen zijn niet bij iedereen zichtbaar. Als de keelamandelen in het verleden zijn weggehaald, kunnen de tongamandelen groter worden en de functie van de keelamandelen overnemen. Dit gebeurt bijna nooit. De grotere tongamandelen zijn soms te voelen. Ze kunnen dan een propgevoel veroorzaken.

Slijtage van de halswervels

Door slijtage kunnen de randen van de halswervels verdikt raken. De slokdarm ligt aan de voorkant tegen de halswervels aan. De verdikkingen zijn soms voelbaar en kunnen een propgevoel veroorzaken.

Kwaadaardige aandoeningen

Kwaadaardige aandoeningen van het slijmvlies van de keel en het strottenhoofd kunnen ook een brok in de keel geven. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De KNO-arts kan dit met onderzoek goed beoordelen.

Brok in de keel

Onderzoek

Komt u met klachten over een brok in de keel bij de KNO-arts? Dan voert de arts wat onderzoeken uit. De KNO-arts kan bijvoorbeeld uw keel onderzoeken. Dat gebeurt door met een keelspiegeltje of een flexibel slangetje het strottenhoofd en de ingang van de slokdarm te bekijken. De KNO-arts schuift dit slangetje door één van de neusgaten. Dit doet meestal geen pijn, maar kan wel vervelend aanvoelen.

Röntgenfoto’s

Soms stelt de arts voor röntgenfoto’s van de hals of slokdarm te maken. Hiervoor moet u naar de Röntgenafdeling.

Behandeling

  • Na onderzoek kan de behandeling bestaan uit uitleg en geruststelling.
  • Meestal verdwijnen de klachten na een paar weken of maanden weer beetje bij beetje.
  • Vaak geven we het advies zo weinig mogelijk te schrapen of kuchen.
  • Soms helpt een behandeling met medicijnen tegen te veel maagzuur.
  • Ook kan een logopedisch advies of logopedische behandeling een oplossing zijn.

Contact