Onderzoek van de luchtwegen
Bij een bronchoscopie kijkt de longarts in de luchtwegen (bronchiën). Het onderzoek gebeurt met een bronchoscoop: een dunne, buigzame slang. De longarts schuift die via de mond of neus in de luchtwegen.
Voorbereiding
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u zes uur voor het onderzoek niets meer mag eten en drinken. Meld het als u diabeet bent.
Medicijnen
- Als u ’s ochtends medicijnen gebruikt, mag u die blijven gebruiken. Behalve als u daarover iets anders heeft afgesproken met de longarts.
- Bij het innemen van tabletten mag u wel een klein slokje water nemen.
- Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan vooraf bij de longarts. De longarts bespreekt met u of u daar even mee moet stoppen.
Onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Keel verdoven
Sommige delen van de luchtwegen zijn vooraf moeilijk te verdoven. Tijdens het onderzoek verdoven we die plekken vaak bij via de bronchoscoop. Zo heeft u zo min mogelijk last van hoesten.
Bronchoscoop inbrengen
Zuurstof
Soms krijgt u tijdens het onderzoek wat extra zuurstof via een zuurstofslangetje in de neus. Schrik hier niet van. We doen dat alleen zodat u minder last heeft van het onderzoek.
Slijm of weefsel wegnemen
Na het onderzoek
- Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, brengen we u na het onderzoek terug naar de verpleegafdeling. Anders kunt u na het onderzoek weer naar huis. Zorg dat er iemand met u meekomt. U mag namelijk niet zelf autorijden.
- Uw keel kan een tijdje geïrriteerd voelen en slikken kan wat moeilijk gaan. Ook kunt u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoesten. Dit is vervelend, maar u hoeft zich geen zorgen te maken.
- Als er uitgebreid is gespoeld in de longen, kunt u een wat hogere temperatuur hebben. Dit moet de volgende dag weg zijn.
- U mag tot anderhalf uur na het onderzoek niets eten en drinken. Omdat uw keel verdoofd is, kunt u zich anders verslikken.
Wanneer bellen
Neem contact met ons op als u binnen 48 uur na het onderzoek last krijgt van:
- blijvende pijnklachten
- koorts
- bloed spugen of ophoesten
- andere klachten die u niet vertrouwt
Bel met de polikliniek Longgeneeskunde of buiten kantooruren met de afdeling Spoedeisende hulp.
Mogelijke problemen
Complicaties komen bijna nooit voor. Deze problemen komen wel eens voor:
- Als de bronchoscoop via de neus is ingebracht, kan die een bloedvaatje raken. Dan kunt u een bloedneus krijgen.
- Oudere patiënten kunnen soms benauwd worden of hartritmestoornissen krijgen. Ook longpatiënten die al benauwd zijn door astma of COPD kunnen benauwd worden door een bronchoscopie.
- Als er weefsel wordt weggenomen, kan op die plek een bloeding ontstaan. Die stopt meestal vanzelf.
- Als dieper in de luchtwegen weefsel wordt weggenomen, is er kans op een klaplong. Dit gebeurt zelden. Als het gebeurt, is het goed te behandelen.
Uitslag
Uw arts laat u weten wat de uitslag van het onderzoek is.