Bronchoscopie met sedatie

Onderzoek van de luchtwegen

Bronchosopie met sedatie

Bij dit onderzoek kijkt de longarts in de luchtwegen (bronchiën). Dit kijken doet hij met behulp van een bronchoscoop. Een bronchoscoop is een kijkinstrument, een dunne buigzame slang met een kleine videocamera erop. De bronchoscoop wordt meestal via de mond (soms via de neus)  in de luchtwegen geschoven.

 

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u de avond ervoor vanaf 00:00 uur nuchter zijn. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken vanaf dat tijdstip.

De volgende medicijnen mag u niet innemen:

  • Tabletten bij diabetes (suikerziekte) moet u innemen ná het onderzoek. Als u insuline moet spuiten, moet u dit eerst overleggen met de arts.
  • Diuretica (plastabletten). Deze kunt u beter ná het onderzoek innemen.
  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meld dit dan vooraf bij de longarts. De longarts bespreekt dan met u of u de bloedverdunnende medicijnen tijdelijk moet stoppen of mag blijven gebruiken.

Onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten tot een half uur, afhankelijk van de omstandigheden. Het onderzoek wordt niet als pijnlijk ervaren. Zorg dat iemand u komt brengen en halen, want u mag 24 uur niet autorijden of fietsen.

  1. Om hoesten en braakneigingen door het gekriebel van de slang te voorkomen, verdoven we de keel en de bovenste luchtwegen. Dit doen we met een spray die bitter smaakt.
  2. Ook druppelen we verdovingsvloeistof in de luchtwegen. Deze verdoving zorgt dat het slikken wat moeilijker gaat en de keel wat dikker aanvoelt. Na ongeveer uur is dit uitgewerkt
  3. Tijdens het onderzoek kan de verpleegkundige ook het slijm uit uw keel zuigen. U kunt gewoon blijven ademhalen en slikken.
  4. Na het verdoven van de luchtwegen, krijgt u een roesje toegediend. Het roesje bestaat uit een ontspanningsmiddel, het is dus geen narcose. Het kan zijn dat u in slaap valt van het roesje, het kan zijn dat u wat meer wakker bent. Het doel van het roesje is dat het onderzoek goed te doen is voor u.
  5. U ligt op uw rug en tussen uw tanden krijgt u een bijtring om deze te beschermen. Ook krijgt u extra zuurstof. We houden uw zuurstofgehalte en bloeddruk goed in de gaten.
  6. De arts brengt de bronchoscoop in en bekijkt eerst de stembanden. Daarna wordt de bronchoscoop geleidelijk verder opgeschoven om de grote luchtwegen te inspecteren. De luchtwegen worden hierdoor niet afgesloten, zodat u normaal kunt blijven doorademen.

Na het onderzoek

Direct na het onderzoek

  • Na het onderzoek mag u nog anderhalf uur niets eten of drinken, omdat u zich kunt verslikken zolang de verdoving niet is uitgewerkt.
  • Na het onderzoek slaapt u uit op de uitslaapkamer. Als u bent uitgeslapen krijgt u iets te eten en te drinken. Daarna brengt de verpleegkundige u naar u contactpersoon in de wachtkamer
  • Gebruik na het onderzoek geen alcoholische dranken, neem geen belangrijke beslissingen en bedien geen gevaarlijke machines.

Bijwerkingen

  • Temperatuursverhoging. Deze kan ’s avonds oplopen tot 39 graden. De volgende ochtend is de temperatuur meestal weer normaal. Als de temperatuur hoger is dan 38,5 graden mag u 500 tot 1000 mg paracetamol innemen.
  • Korter van adem zijn en meer hoesten. Deze klachten verdwijnen na een paar uur.
  • Ophoesten van bloed. Dit verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de dag. Verdwijnt het niet of wordt het erger? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts.
  • Een pijnlijke keel. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de dag.

Wanneer contact opnemen?

Als de dag na het onderzoek een van de volgende verschijnselen optreedt, neemt u contact op met de polikliniek Longgeneeskunde of de verpleegafdeling:

  • Als u veel bloed opgeeft
  • Bij koorts meer dan 38,5 °C
  • Bij toenemende benauwdheidsklachten

Contact