Handaandoening – Buigpeesletsel

Buigpeesletsel

Elke vinger heeft aan de buigzijde twee pezen die worden omgeven door een peeskoker. Het is belangrijk dat de pezen ten opzichte van elkaar schuiven en glijden door de peeskoker. Na een verwonding is dat mechanisme van schuiven en glijden aangetast. Wanneer de pezen zijn doorgesneden dienen deze te worden gehecht.

Behandeling

De operatie vindt onder algehele verdoving of door middel van een okselprik plaats. De continuïteit van de pezen wordt hersteld door middel van sterke hechtdraden en speciale knooptechnieken. Vervolgens wordt een gipsspalk aangelegd.

Na de behandeling

Na de operatie wordt door de handtherapeut een op maat gemaakte kunststof spalk aangelegd en wordt gestart met de zogenaamde dynamische nabehandeling. De nabehandeling is van belang om de pezen weer te laten glijden en om verklevingen te voorkomen, maar ook om de treksterkte van de gehechte pezen te garanderen. Het intensieve nabehandelingstraject duurt minimaal 8 weken. Ondanks de intensieve nabehandeling kunnen na een peesoperatie toch verklevingen onstaan, waardoor de functie van de hand iets beperkt blijft.

Contact