Chalazion

Chalazion

Een chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van.

Oorzaak

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).

Klachten

Een pijnloze of een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling

Een chalazion kan op twee verschillende manieren behandeld worden.

Met warme compressen

Een beginnend chalazion kan behandeld worden met warme compressen.

  1. Neem een kom met heet water en leg daarin twee schone zakdoeken/washanden.
  2. Knijp een zakdoek/washand uit en voel op de rug van de hand of de hete zakdoek/washand op het gezicht te verdragen kan worden.
  3. Leg de zakdoek/washand daarna op het gesloten oog en houd deze er twee minuten tegenaan.
  4. Verwissel hierna de doek iedere twee minuten.
  5. Ook is het mogelijk een ei te koken en deze op de gesloten oogleden te leggen.
  6. Een bijkomende infectie kunnen we met antibiotica en eventueel met corticosteroïd-houdende oogdruppels behandelen.

Sneetje in het ooglid

Wanneer het chalazion langere tijd bestaat, kunnen we het, onder lokale verdoving, verwijderen door een sneetje in het ooglid. Het sneetje maken we meestal aan de binnenkant van het ooglid, zodat er niets van de buitenkant te zien is als het wondje is genezen.

Daarna geven we een drukkend verband met oogzalf; dit moet ongeveer twee uur tot een halve dag blijven zitten. Direct na de behandeling mag u geen auto rijden. In een aantal gevallen kan de oogarts ook kiezen om ontstekingsremmende middelen (corticosteroiden) in de zwelling te spuiten.

Een chalazion kan éénmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit behandelen we dan op dezelfde manier.

Overige informatie

Niet alle bovenstaande informatie is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u nog vragen stel deze dan aan uw eigen oogarts.

 

Deze informatie is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) (2013).