Chronische middenoorontstekingen (cholesteatoom)
Het cholesteatoom is een erge vorm van chronische middenoorontstekingen. Deze vorm is het meest agressief en het lastigst te behandelen. Het is belangrijk het cholesteatoom vroeg te ontdekken. We kunnen het dan behandelen voordat er te veel beschadiging ontstaat.
Een cholesteatoom ontwikkelt zich meestal beetje bij beetje. Vaak tijdens de kinderjaren, maar ook wel op volwassen leeftijd. Er is ook een zeldzame aangeboren vorm. Meestal zit een cholesteatoom maar aan één kant, maar het kan ook aan twee kanten ontstaan.
Klachten
Een cholesteatoom geeft aan het begin weinig klachten. Het trommelvlies trekt vaak een beetje in naar het middenoor toe. Als die intrekking te diep wordt, stapelen dode huidresten zich op in het middenoor. Hierdoor gaat het slijmvlies om het middenoor ontsteken.
De ontstekingscellen maken schadelijke, bioactieve stoffen. Die maken langzaam de structuren van het middenoor stuk. Meestal raken eerst de gehoorbeentjes beschadigd. Daardoor gaat u minder horen. U kunt ook periodes last hebben van looporen.
In een later stadium kunnen de complicaties (heel) ernstig zijn:
- Het slakkenhuis kan worden aangetast. Daardoor hoort u minder en krijgt u problemen met uw evenwicht.
- Het cholesteatoom kan de aangezichtszenuw beschadigen. Die zenuw zorgt dat we ons gezicht kunnen bewegen.
- Een cholesteatoom dat niet behandeld wordt, kan doorgroeien in de schedel. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, hersenontsteking en hersenabcessen.
Nu we weten hoe we cholesteatoom kunnen herkennen, komen deze ernstige complicaties gelukkig bijna niet meer voor. We kunnen cholesteatoom behandelen voordat er te veel beschadiging is. Problemen aan het middenoor zijn bijna altijd op te lossen met de juiste behandeling. Schade aan het slakkenhuis is wel blijvend.
Oorzaken
Over hoe cholesteatomen ontstaan, is geen algemene theorie bekend. De kwaliteit en het biologisch gedrag van het slijmvlies van het middenoor en de gehoorganghuid lijken een belangrijke rol te spelen. Vaak is er ook een relatie met familie. Maar we kunnen niet echt spreken van een genetische aandoening.
Ook bij bepaalde structurele afwijkingen van de schedel kan het cholesteatoom makkelijker ontstaan.
Onderzoek
Meestal kan de KNO-arts vaststellen of u cholesteatoom heeft door met een microscoop in uw oor te kijken. Om alles goed te kunnen bekijken wordt het oor eerst schoongemaakt met een microstofzuigertje.
Soms is er twijfel over hoe uitgebreid de aandoening is. Of is het nodig voor een operatie om een beter beeld te krijgen. Dan maken we vaak een CT-scan en een MRI-scan. De beelden van deze scans zijn voor de oorchirurg belangrijk voor de operatie. Ook meten we wat u nog hoort. De arts kan zo inschatten of u beter of slechter gaat horen.
Behandeling
De behandeling van cholesteatoom bestaat in principe uit een operatie aan uw oor. Daarin herstellen we het middenoor en verhelpen we wat de problemen veroorzaakt. Kijk voor meer informatie op Ooroperatie bij cholesteatoom.