Langdurige buikpijn

bij vrouwen

Langdurige buikpijn bij vrouwen

Als u langere tijd pijn onder in de buik heeft, noemen we dan ook wel chronische buikpijn. De gynaecoloog kan onderzoek doen. Verschillende problemen kunnen de pijn verklaren. Helaas vinden we lang niet altijd een duidelijke oorzaak voor de pijn. Dan kijken we hoe u ermee om kunt leren gaan.

Klachten

  • Pijn in de onderbuik noemen we chronisch als de klacht langer bestaat dan drie tot zes maanden. Vaak bestaat de pijn jaren.
  • Soms heeft u elke dag pijn. Soms een paar dagen per week.
  • De pijn is voor iedere vrouw anders. Ook de pijnklachten kunnen veranderen. U kunt steeds pijn hebben of in de loop van de dag meer of minder pijn krijgen. Of aanvallen hebben waarin de pijn erger wordt.
  • Vaak is het moeilijk te voorspellen wanneer u pijn krijgt. Sommige vrouwen merken dat zij minder last hebben als zij bijvoorbeeld op vakantie zijn. Of als ze op een andere manier ontspannen.
  • Naast pijn kunt u ook andere buikklachten hebben, zoals een opgezette buik. U kunt ook problemen hebben met plassen of met de ontlasting. Of meer pijn krijgen bij de ongesteldheid. Seksuele problemen komen ook vaak voor.
  • Door de pijn kunt u problemen hebben met slapen.

Problemen door de klachten

In het dagelijks leven kunt u veel last hebben van de klachten. U kunt moe zijn of u moedeloos of lusteloos voelen. Misschien maakt u zich zorgen, bijvoorbeeld of er niet iets ergs aan de hand is. Sommige vrouwen stoppen met fietsen, werken, wandelen of seks. Ze zijn bang dat de pijn dan erger wordt.

Misschien praat u steeds minder over uw pijn met uw partner, kinderen of familie. Bijvoorbeeld omdat u hen er niet steeds mee lastig wilt vallen. Sommige vrouwen voelen zich schuldig omdat dingen niet meer lukken. Veel vrouwen zetten door tot het echt niet meer gaat. Zij raken uitgeput en zien het niet meer zitten.

Oorzaken

Problemen met baarmoeder

Een vleesboom

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels van het spierweefsel van de baarmoederwand. Ze kunnen zo klein zijn als een speldenknop. Of heel groot en zelfs een paar kilo wegen.

Andere vorm baarmoeder

Normaal heeft de baarmoeder de vorm van een omgekeerde peer. Door een aangeboren afwijking kan de baarmoeder de vorm van een hart hebben. Soms zit er dan ook een tussenschot in de baarmoederholte. Maar voor buikpijn zorgt een andere vorm van de baarmoeder nooit.

Andere ligging van de baarmoeder

Bij bijna iedere vrouw is de baarmoeder naar voren of naar achteren gekanteld. Vroeger dachten we dat een naar achteren gekantelde baarmoeder voor buikpijn kon zorgen. Maar dit is nooit aangetoond.

Spataderen in het bekken

Soms zijn bloedvaten rond de baarmoeder extreem verwijd. Dit zijn spataderen in het bekken. Deze spataderen zorgen voor zover bekend niet voor langdurige buikpijn.

Problemen met eileiders

Hydrosalpinx (afgesloten eileider gevuld met vocht)

De eileider is een lang dun buisje van ongeveer acht tot tien centimeter. Deze loopt van de bovenkant van de baarmoeder naar de eierstok. Als het uiteinde afgesloten is, kan vocht zich ophopen in de eileider. Vaak komen de klachten door een ontsteking die u eerder heeft gehad. Heel soms zorgt dit vocht in de eileider voor langdurige buikpijn.

Cyste van Morgagni of parovariale cyste

Een Cyste van Morgagni is een blaasje aan het uiteinde van een eileider. Het is met vocht gevuld. Meestal is het niet groter dan één centimeter in doorsnede. Dit is normaal en geeft nooit pijn.

Problemen met eierstokken

Ovariumcyste

Een ovariumcyste is een holte in de eierstok die met vocht gevuld is. Rondom de eisprong is in de eierstok een kleine holte met vocht (follikel). Hierin zit een eicel. Een follikel groeit soms door en gaat dan niet weg.

Vergrote eierstok

Een eierstok kan helemaal vergroot zijn. Dit is met een echo te zien. Het kan dan gaan om een hele grote cyste of ‘dermoïd’. Een dermoïd noemen we ook wel een wondergezwel. Hierin zitten vaak allerlei weefsels, zoals haren, botten en talg.

Endometriose

Bij endometriose zit slijmvlies dat normaal aan de binnenkant van de baarmoeder zit buiten de baarmoeder. Het slijmvlies kan in het onderste deel van de buikholte zitten, net onder het buikvlies of in de eierstokken. Deze slijmvliesplekjes kunnen tijdens de ongesteldheid bloeden.

Verklevingen

Verklevingen kunnen ontstaan:

  • na een ontsteking van de eileider of darm
  • na eerdere operaties
  • door endometriose

Verklevingen kunnen dun en vliezig of dik en stevig zijn. Ze kunnen rond de baarmoeder, eileiders en eierstokken zitten. Of op andere plaatsen in de buik.

Andere problemen

Blinde darm

De blinde darm (appendix) zit op de plek waar de dunne darm overgaat naar de dikke darm. Tijdens een kijkoperatie kijken we ook altijd naar dit orgaan.

U kunt ook buikpijn hebben zonder duidelijke verklaring.

Onderzoek

De huisarts doet meestal als eerste lichamelijk onderzoek. En soms ook bloed- en urineonderzoek. De huisarts kan u daarna verwijzen naar de gynaecoloog, internist of uroloog.

Onderzoek door de gynaecoloog

De gynaecoloog informeert naar uw klachten en hoe u daar in het dagelijks leven last van heeft. De arts onderzoekt uw buik en doet een inwendig onderzoek. Vaak maken we een echo of onderzoeken we uw bloed of urine, als dit nog niet is gedaan.

Echo

Via uw buik of via de vagina kunnen we een echo maken. Voor een echo via uw buik moet uw blaas gevuld zijn. Voor een echo via de vagina moet die juist leeg zijn. Met het onderzoek kunnen we een aantal problemen zien. Bijvoorbeeld:

  • vleesbomen (myomen)
  • een cyste van de eierstok (een holte in de eierstok met vocht)
  • een vergrote eierstok
  • een hydrosalpinx (een afgesloten eileider met vocht)

Beoordelen buikwand

Soms is de buikwand erg pijnlijk. Het is niet altijd duidelijk of dit zorgt voor de buikpijn of juist komt door de buikpijn.

Een kijkoperatie (laparoscopie)

De gynaecoloog kan de buikholte en de organen daarin onderzoeken met een kijkoperatie. Dit onderzoek heet een diagnostische laparoscopie.

Behandeling

Soms is na de onderzoeken duidelijk wat bij u voor de buikpijn zorgt. We kunnen dan kijken welke behandeling daarvoor mogelijk is. Maar het gebeurt ook dat we niets vinden wat uw klachten verklaart.

Geen probleem gevonden

Voor veel vrouwen kan het zwaar zijn als we geen verklaring vinden voor de pijn. Want u voelt die pijn wel. Het is belangrijk dit eerst emotioneel te verwerken. Daarna gaan we nadenken over hoe het verder moet. We kijken dan verder dan de buik.

We kunnen bijvoorbeeld onderzoeken hoe de pijnklachten invloed hebben op uw dagelijks leven. En of bepaalde situaties met de pijnklachten te maken kunnen hebben. Bent u door uw pijn meer gespannen? Heeft u stemmingsproblemen? Bent u bijvoorbeeld depressief of erg angstig? Hoe gaat het thuis? Gebruikt u medicijnen, drugs of veel alcohol? Wat betekent de pijn voor uw werk of voor andere dingen die u moet doen? Heeft u last van stress, problemen in de relatie of nare (seksuele) ervaringen? Dit alles kan invloed hebben op hoe u de pijn beleeft.

Soms is het goed andere hulpverleners bij uw behandeling te betrekken. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtist, maatschappelijk werker, psycholoog of seksuoloog. Of een pijnspecialist als u een erg pijnlijke buikwand heeft. Uw gynaecoloog of huisarts kan een andere hulpverlener vragen met u in gesprek te gaan.

Besteed na alle medische onderzoeken ook aandacht aan de emotionele kant. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen, of medicijnen. Antidepressiva kunnen uw sombere stemming verbeteren. Deze behandelingen richten zich niet direct op uw buikpijn zelf. U kunt hierdoor wel leren met uw buikpijn om te gaan. U heeft er dan minder last van.

Deze pagina is tot stand gekomen met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).