Clonidinetest

Groeihormoontest

Groeihormoontest: clonidinetest

Met de kinderarts is afgesproken dat uw kind een clonidinetest krijgt. Met dit onderzoek kijken we of uw kind een tekort aan groeihormonen heeft.

 

Clonidine zorgt dat een klier in de hersenen, de hypofyse, groeihormoon afgeeft. Tijdens het onderzoek geven we uw kind tabletten met clonidine. Zo sporen we de hypofyse aan om tijdelijk extra groeihormoon af te geven. We kunnen dit meten in het bloed. Zo kunnen we zien hoeveel groeihormoon de hypofyse kan maken.

Voorbereiding

Niet eten en drinken

Voor het onderzoek moet uw kind nuchter zijn (een lege maag hebben):

  • Op de dag voor het onderzoek mag uw kind vanaf 22:00 uur ’s avonds niets meer eten en drinken.
  • Op het moment van het onderzoek in het ziekenhuis mag uw kind dus niet gegeten en gedronken hebben.

Medicijnen

  • Gebruikt uw kind medicijnen? Dan kan het die op de normale tijd innemen. Behalve als u daarover iets anders heeft afgesproken met de arts. Let op: uw kind mag de medicijnen alleen met water innemen.
  • Soms krijgt uw kind voor het onderzoek medicijnen (premedicatie). Dat ligt eraan hoe oud uw kind is. Dit schrijft de arts dan voor.

Ziek

Neem contact met ons op als uw kind voor het onderzoek ziek is geworden. Of als uw kind contact heeft gehad met een ander kind dat een besmettelijke (kinder-)ziekte heeft. Denk aan waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest. Dit kan betekenen dat we het onderzoek op een later moment moeten doen.

Onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer drie uur. Daarna hebben kinderen vaak even tijd nodig om bij te komen.

Infuus

Voor het onderzoek nemen we meerdere keren bloed af. Dat is voor veel kinderen een naar idee. We willen dat dit voor uw kind zo soepel mogelijk verloopt. Daarom geven we een infuus. Zo hoeven we vaak maar één keer te prikken. Via het infuus nemen we het bloed af. Dat doet verder geen pijn.

Hoe het onderzoek gaat

  1. Eerst smeren we verdovingszalf op. Daarmee verdoven we de huid een beetje op de plek waar we gaan prikken. Dan plaatsen we het infuus.
  2. Als het infuus goed zit, nemen we de eerste keer bloed af.
  3. Daarna krijgt uw kind de medicijnen. Dat zijn een paar (kleine) tabletjes. Uw kind mag die met een slokje water of limonade innemen. Hoeveel tabletten uw kind krijgt, ligt aan hoe zwaar hij of zij is. De arts berekent dit.
  4. Als we de medicijnen hebben gegeven, nemen we nog een aantal keer bloed af.
  5. Tijdens het onderzoek meet de verpleegkundige regelmatig de bloeddruk van uw kind.
  6. Als het onderzoek klaar is, haalt de verpleegkundige het infuus weg. Uw kind kan weer mee naar huis.

Eten en drinken

Ook tijdens het onderzoek moet uw kind nuchter blijven. Als de laatste keer bloed is afgenomen, mag uw kind weer alles eten en drinken. We hebben brood op de afdeling.

Na het onderzoek

Mogelijke klachten

Bij een clonidinetest zien we vaak dat kinderen een lage bloeddruk hebben en slaperigheid zijn. De meeste kinderen vallen na een half uur vaak in een diepe slaap. Ook na het onderzoek kan uw kind nog slaperig zijn. Regel daarom vóór de test het vervoer naar huis. Merkt u dat uw kind andere problemen krijgt na het onderzoek? Neem dan contact met ons op.

Uitslag

De uitslag van de test is na drie weken bekend. Daarvoor maakt u een (bel)afspraak met de kinderarts die uw kind behandelt.

Contact