Coloncareverpleegkundige
Bij darmkanker en een darmoperatie krijgt u veel te verwerken. Lichamelijk en emotioneel. Uw leven ziet er een tijd lang misschien heel anders uit. De coloncareverpleegkundige is in deze periode uw eerste aanspreekpunt.
‘Colon’ is de medische term voor dikke darm. ‘Care’ is het Engelse woord voor zorg. De coloncareverpleegkundige werkt nauw samen met de Maag-Darm-Leverarts, de internist en gastro-enterologisch chirurg (GE-chirurg). De verpleegkundige heeft een eigen spreekuur.
Wat de coloncareverpleegkundige doet
Informeren
De coloncareverpleegkundige geeft informatie over darmkanker, andere darmaandoeningen en de darmoperatie. De verpleegkundige bereidt u voor en neemt met u door hoe het herstel gaat. U zult merken dat u daar zelf een belangrijke rol in heeft.
Hulp thuis regelen
Met de coloncareverpleegkundige bespreekt u of u na de operatie thuis hulp nodig heeft. Zo kunt u op tijd afspraken maken met uw partner of familie. Als het nodig is, schakelt de coloncareverpleegkundige een transferverpleegkundige in om thuiszorg te regelen.
Gezondheid bespreken
De coloncareverpleegkundige stelt vragen over uw gezondheid. Die informatie is belangrijk voor een succesvolle behandeling en een goed herstel. U bespreekt wat bij u een risico kan vormen. Denk aan een andere ziekte of iets in uw manier van leven. Bent u bijvoorbeeld veel afgevallen, rookt u of heeft u iets aan uw longen? Dan kan dat uw herstel in de weg zitten. Eventueel maakt de coloncareverpleegkundige een afspraak met andere zorgverleners, zoals een diëtist of fysiotherapeut.
Stoma
De coloncareverpleegkundige werkt ook als stomaverpleegkundige op de
Stomapoli. Krijgt u misschien een stoma? Dan geeft de verpleegkundige u hier informatie over.
Voor, tijdens en na de operatie
De coloncareverpleegkundige begeleidt u voor, tijdens en na een darmkankeroperatie:
Voor de operatie
Bij klachten krijgt u eerst een onderzoek van de darmen (
coloscopie). Na ongeveer een week krijgt u de uitslag van de Maag-Darm-Leverarts. U hoort dan ook of verdere onderzoeken nodig zijn. U krijgt daarna zo snel mogelijk een afspraak met de coloncareverpleegkundige. Die geeft u meer uitleg over de uitslag en de vervolgonderzoeken.
De Maag-Darm-Leverarts overlegt met de GE-chirurg welke behandeling voor u nodig is. Dat bespreekt u ook met de coloncareverpleegkundige. U hoort dan meer over wat de behandeling voor u betekent. De verpleegkundige beantwoordt uw vragen en ondersteunt u als het emotioneel zwaar is. Het is prettig om samen met uw partner of een ander vertrouwd persoon naar het gesprek te komen. Samen hoort u meer en u kunt er dan thuis met elkaar over napraten.
De coloncareverpleegkundige maakt met u ook een afspraak voor een tweede gesprek. Dat gesprek duurt ongeveer een uur. U krijgt dan meer informatie over uw behandeling, de operatie en de periode in het ziekenhuis. We bespreken dan ook wat u van ons kunt verwachten en wij van u.
Het is heel goed mogelijk dat na deze gesprekken thuis nog vragen bij u opkomen. Neem dan gerust contact op.
In het ziekenhuis
De coloncareverpleegkundige bezoekt u een aantal keer als u in het ziekenhuis bent. We bespreken dan hoe het met u gaat. De coloncareverpleegkundige kijkt ook of alles rondom uw opname in het ziekenhuis goed gaat.
Na het ziekenhuis
Ongeveer drie dagen nadat u weer thuis bent, belt de coloncareverpleegkundige u om te horen hoe het gaat. U krijgt ook een aantal vragen over uw verblijf in het ziekenhuis. Stel gerust ook uw eigen vragen. De coloncareverpleegkundige kan u goede adviezen geven. Op uw verzoek maken we een afspraak voor een vervolggesprek.