Coloscopie: onderzoek van de dikke darm
Een coloscopie is een onderzoek waarmee we in de dikke darm kijken. We doen dit onderzoek met een endoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een minicamera. Met dit onderzoek kunnen we afwijkingen in uw dikke darm vinden. Ook kunnen we meteen kleine ingrepen doen.
Voorbereiding
Voorbereiding thuis
Voor mensen die een coloscopie krijgen, is de Veiligheidskaart gemaakt. Daarop staat wat u zelf kunt doen voor een veilige coloscopie. De kaart is gemaakt door Patiëntenfederatie Nederland, samen met de patiëntenvereniging Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (CCUVN).
U moet zich thuis voorbereiden op het onderzoek. Meer daarover leest u op de pagina Voorbereiding coloscopie met Bisacodyl en Pleinvue. Soms is een andere voorbereiding nodig. Daar krijgt u dan informatie over.
Naar het ziekenhuis
- U dient zich 30 minuten voor de afspraak te melden.
- Neem een brillenkoker mee als u een bril draagt
- Trek kleding aan die gemakkelijk zit en niet knelt.
- Laat sieraden thuis (armbanden, horloges, ringen).
- Het is verstandig om voor het onderzoek nog even naar de wc te gaan.
Onderzoek
Een arts/verpleegkundig endoscopist van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten doet het onderzoek. Twee endoscopie-verpleegkundigen helpen de arts hierbij. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De arts/scopist brengt de endoscoop via de anus naar binnen. Hij of zij onderzoekt de darm door de endoscoop voorzichtig door uw darm te sturen. Tijdens het onderzoek krijgt u lucht in de darm geblazen en neemt de endoscoop bochten. Dat kan voor kramp in de buik zorgen. De lucht mag u tijdens het onderzoek gewoon laten gaan (winden laten zonder te persen).
Tijdens het onderzoek kunnen we meteen kleine ingrepen uitvoeren, bijvoorbeeld het weghalen van poliepen, het afnemen van kleine stukjes weefsel (biopten) voor verder onderzoek of het dichtbranden van kleine bloedvaten. Dit is niet pijnlijk.
Soms is een tweede onderzoek nodig, bijvoorbeeld als de arts/scopist één of meerdere grote poliepen moet weghalen.
Roesje (sedatie)
Voor dit onderzoek krijgt u meestal een roesje (sedatie). Dit wordt toegediend via een infuusnaaldje. Hierdoor wordt u wat slaperig en is het onderzoek minder zwaar. Hoe slaperig u bent, is vooraf niet te zeggen. Ook als u niet slaapt, bent u meer ontspannen. We geven het ontspanningsmiddel midazolam en de pijnstiller fentanyl. De meeste mensen herinneren zich weinig tot niets van het onderzoek als het klaar is.
Na het onderzoek
Na het onderzoek blijft u in het ziekenhuis totdat het roesje goed is uitgewerkt. Na het onderzoek krijgt u als dat mag iets te eten en te drinken. Als u een speciaal dieet heeft of graag een bepaald product eet, mag u dat zelf meenemen.
Door het roesje reageert u minder goed en werkt uw geheugen minder goed. U mag daarom tot 24 uur na het onderzoek niet zelf autorijden. Niet zonder begeleiding fietsen of met het openbaar vervoer reizen. Regel vooraf dat iemand u kan begeleiden en na het onderzoek naar huis kan brengen.
We bellen uw contactpersoon op als u opgehaald kunt worden. Wij vragen of uw contactpersoon er binnen 30 minuten kan zijn.
Uitslag
Op de dag van het onderzoek krijgt u de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u van uw arts of huisarts. Uw huisarts krijgt ook een verslag van het onderzoek.
Mogelijke problemen
Een coloscopie is een veilig onderzoek met maar een kleine kans op complicaties. Als er een probleem is, is dat meestal na het weghalen van een poliep of stukjes weefsel. U kunt dan soms last krijgen van:
Een bloeding
Een gaatje in de darmwand
Problemen door het roesje
Wanneer bellen
Neem direct contact op als u na het onderzoek klachten met uw gezondheid krijgt. Bel ons in ieder geval als u:
- steeds meer last heeft van buikpijn of misselijkheid
- steeds moet overgeven
- kortademig wordt
- koorts krijgt
- bloed verliest via de anus
- zwarte ontlasting heeft, eventueel met bloed erbij
Na kantooruren belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp van Tergooi MC.