Cuff ruptuur

(peesscheur in schouder)

Cuff ruptuur (peesscheur schouder)

Een cuff ruptuur is een scheur in de pees van de schouderspieren. Het komt vaker voor op latere leeftijd. Dit geeft pijn in de schouder en bovenarm.

 

Bewegen van de schouder en de arm is een ingewikkeld proces. Diverse spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. Onder de grote oppervlakkige spier (deltoïdeus) ligt een groep van vier spieren die samen de ‘rotator cuff’ vormen. Deze groep is belangrijk voor het bewegen van de schouder en kan veel problemen geven.

       

De spieren eindigen in pezen. Via de pezen zijn de spieren verbonden aan het bot. Deze pezen kunnen ontsteken, slijten en scheuren. Er zijn diverse soorten scheuren. Bij het maken van een behandelplan is naast het type scheur ook de kwaliteit van het peesweefsel belangrijk.

Oorzaak

Er zijn twee oorzaken van een cuff ruptuur. Ook een mengvorm komt vaak voor.

Ongeluk

Op jongere leeftijd kan een scheur ontstaan door een ongeluk. Een pees kan scheuren door een val op de schouder of elleboog of een plotse beweging waarbij de schouder wordt opgerekt. Dit noemen we een acute scheur.

Slijtage

Op oudere leeftijd worden de pezen dunner. Ze kunnen dan verzwakken en scheuren door slijtage. Dit heet een degeneratieve scheur. Het gebeurt vaak dat een ouder iemand al een verzwakte pees heeft, valt en dan de pees scheurt.

Klachten

Een gescheurde pees kan diverse klachten geven:

  • Meestal is dat pijn. De pijn kan in rust optreden, vooral ’s nachts, en bij bepaalde bewegingen.
  • De schouder kan klikken.
  • De pijn zit vaak net onder de schouder aan de buitenzijde van de arm.
  • De kracht in de arm is vaak verminderd.
  • Bovenhandse activiteiten worden langzaam lastiger.
  • In het uiterste geval kunt u de arm helemaal niet meer heffen.

Een scheur die ontstaan is door slijtage, bestaat vaak al jaren voordat er klachten ontstaan. Als er klachten zijn, kunnen die in loop van de jaren op en neer gaan. Een acute scheur is meestal pijnlijk en treedt op direct na het trauma.

Onderzoek

Als uw huisarts u verwijst naar een orthopeed, onderzoekt die u verder.

  • De orthopeed vraagt naar uw klachten, wanneer ze zijn ontstaan, of de pijn steeds erger wordt en of u hiervoor eerder behandeld bent.
  • Bij lichamelijk onderzoek kijkt de orthopeed naar de beweeglijkheid van de schouder en de functie van de spieren in de schoudergordel. Vervolgens wordt een röntgenfoto, echografie en soms een MRI-scan gemaakt.
  • Zo krijgen we een beeld van de kwaliteit van de verschillende pezen en maken we een behandelplan.

 

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:

Fysiotherapie

Hoe ouder u bent, hoe slechter de kwaliteit van de pees en de spier zal zijn. Onder leiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut proberen we dan de spieren weer in een betere conditie te krijgen en daarmee de pijn te verminderen.

Injectie met corticosteroïden

Naast fysiotherapie kunnen we u ook een injectie met corticosteroïden (prednison) geven.

Omgekeerde schouderprothese

Bij de langer bestaande scheuren is een operatie meestal niet de oplossing. De kwaliteit van het peesweefsel laat dat niet meer toe.

Operatie

Bij de langer bestaande, ingesleten scheuren is een operatie meestal niet de oplossing. De kwaliteit van het peesweefsel laat dat niet meer toe. Bij scheuren door een ongeval en bij jongere mensen is het hechten van de gescheurde pees vaak nog wel mogelijk. Met de operatie kunnen we de beweeglijkheid van de schouder herstellen, de belastbaarheid vergroten en de pijn verminderen.

De operatie

Voorbereiding op de operatie

Vóór de opname in het ziekenhuis heeft u een afspraak bij de pre-operatieve polikliniek. Daar doen we onderzoek naar uw gezondheid en informeert een anesthesiologie-assistent u over de verdoving en narcose. Soms doen we bloedonderzoek, maken we een hartfilmpje en heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek bespreken we gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op uw verdoving.

De operatie

  1. De operatie doen we onder algehele verdoving. Vooraf krijgt u van de anesthesioloog een verdoving bij de zenuw naar de schouder en arm. Die verdoving verlamt de arm en neemt de pijn weg gedurende 12 tot 18 uur.
  2. Het hechten van de pees of pezen kunnen we, afhankelijk van de situatie, op twee manieren uitvoeren: via een kijkoperatie met een aantal kleine sneetjes of ‘open’ via een snede aan de zijkant van de schouder.
  3. De pees zetten we aan de zijkant van de schouderkop vast met botankers. De kwaliteit van de pees bepaalt of we deze hechting succesvol kunnen uitvoeren.
  4. Als de verdoving is uitgewerkt, krijgt u van de verpleegkundige op de afdeling pijnstilling. Voor ontslag uit het ziekenhuis krijgt u van de fysiotherapeut oefeningen mee voor de eerste weken.

Na de operatie

  • De pees hangt de eerste weken na de operatie alleen aan hechtdraden. U mag uw schouder die eerste weken na de operatie daarom niet belasten.
  • Een sling ondersteunt de eerste weken uw arm. U bent daardoor beperkt in uw dagelijkse activiteiten. Dit heeft invloed op uw werk. U mag hier bijvoorbeeld niet mee autorijden. Ook fietsen is niet toegestaan.
  • Wel moet u met oefeningen proberen de schouder beweeglijk te houden.
  • Ongeveer 2 weken na de operatie volgt een controleafspraak met uw specialist. Een fysiotherapeut helpt u bij het herstel na de operatie.
  • De snelheid waarmee u mag revalideren hangt onder andere af van de grootte van de scheur en de kwaliteit van de pees.
  • Waarschijnlijk is het zo dat uw schouder de eerste weken alleen passief bewogen mag worden, daarna mag u het steeds meer zelf doen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er complicaties (problemen) ontstaan. Naast algemene problemen, zoals nabloeding, infectie en trombose, zijn er ook problemen voor de schouder in het bijzonder, zoals:

  • stijfheid (frozen shoulder)
  • het niet vastgroeien van de pees
  • spierzwakte
  • beschadiging van bloedvaten of zenuwen in het operatiegebied

Neem in de volgende gevallen contact op met uw arts:

  • als de wond gaat lekken
  • als de wond dik of rood wordt en/of meer pijn gaat doen
  • als de arm pijnlijk of dik wordt