CVA revalidatie in een revalidatiecentrum
Na een beroerte verblijft u een tijd in het ziekenhuis. Naast het ziekenhuis, Revalidatie na een CVA vindt, afhankelijk van functionele status en leeftijd, plaats in ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. U kunt dus ook behandeld worden in een revalidatiecentrum. Het doel van een revalidatie is dat u zo goed mogelijk herstelt en uw zelfstandigheid terug krijgt, in deze centra helpen ze u daarbij.
Amaris zorggroep Gooizicht
In het centrum van Hilversum staat verpleeghuis Gooizicht met een ruime CVA-revalidatieafdeling. Hier wordt direct na een beroerte begonnen met revalideren om uw zelfstandigheid en zelfredzaamheid te optimaliseren en functionele beperkingen te minimaliseren. De behandeling is in eerste instantie gericht op terugkeer naar huis.
Programma en functionele doelen
Er wordt gekeken naar fysieke en cognitieve beperkingen. Ervaren verpleegkundigen en verzorgenden begeleiden u op de afdeling en helpen u om zoveel mogelijk zelfstandig te (kunnen gaan) doen. Eén van de verpleegkundigen is uw coördinator en aanspreekpunt. De duur van de revalidatie varieert van zo’n twee weken tot maximaal zes maanden. Er is zo nodig laagdrempelig contact met uw behandelend neuroloog en de revalidatiearts.
Bij de start van de revalidatie wordt een meeloopmiddag georganiseerd om indien gewenst de direct betrokken familie/mantelzorger mee te laten lopen met de therapieën. Het doel van de meeloopmiddag is om betrokkene(n) te informeren, te ondersteunen en te betrekken.
Voortgang revalidatie
Na de eerste twee weken is er een behandelplanbespreking waarin de arts, de zorg en alle therapeuten die betrokken zijn bij uw revalidatie met u en eventuele familieleden het behandelplan bespreken en de gestelde doelen evalueren. Afhankelijk van uw beperkingen en vooruitgang wordt een ontslagweek of -datum bepaald, een nieuwe bespreking gepland of voorbereidingen getroffen voor een definitieve opname in verzorgingshuis of verpleeghuis.
Eventueel kan er een proefverlof worden afgesproken waarbij u kijkt welke problemen u thuis tegenkomt. Er wordt gekeken naar hulpmiddelen of aanpassingen thuis. Als het nodig is, wordt er thuiszorg aangevraagd, geïnventariseerd of dagbehandeling of -besteding nodig is en geholpen bij het oriënteren op een verzorg- of verpleeghuis.
Ambulante revalidatie
Mantelzorgbijeenkomsten
Contact
Paulus van Loolaan 21
1217 SH Hilversum
e:
t: 035 625 6411
w: amaris.nl/revalidatie
Vivium zorggroep Naarderheem
Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om snel te starten met een revalidatieprogramma. Door een snelle start worden de stoornissen en beperkingen ten gevolge van de CVA (beroerte) zo goed mogelijk bestreden. Het doel van revalidatie is dat u zo goed mogelijk herstelt en uw zelfstandigheid terug krijgt. Naarderheem is gespecialiseerd in geriatrische revalidatiezorg en heeft speciale revalidatieprogramma’s voor mensen die een beroerte hebben gehad.
Wat houdt het revalidatieprogramma in?
Dit programma is bedoeld voor patiënten die dit aan kunnen en van wie de behandelend arts verwacht dat ze binnen acht weken naar huis zullen gaan. Een tweede programma biedt dezelfde therapieën. Deze behandeling vindt echter plaats met een minder hoge intensiteit, gedurende vijf dagen per week. Dit is voor patiënten die naar verwachting een rustiger hersteltraject nodig hebben.
Door wie wordt u behandeld?
Dit team kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, maatschappelijk werkende en de specialist ouderengeneeskunde. Zij werken nauw met u en met elkaar samen wat de revalidatie ten goede komt. Het team wordt ondersteund door onze gespecialiseerde verzorgenden, verpleegkundigen en activiteitenbegeleiding.
Wanneer start de revalidatie?
Ontslag en nazorg
Poliklinische revalidatie binnen Naarderheem
Contact
Amersfoortsestraatweg 1
1411 HB Naarden
e: vivium.nl/contact
t: 035 695 4411
w: vivium.nl
Revalidatiecentrum Merem
In revalidatiecentrum Merem kunt u terecht voor medisch specialistische revalidatie na een beroerte. Het doel van de revalidatiebehandeling is te komen tot een zo volwaardig mogelijke terugkeer in de maatschappij.
Merem biedt zowel klinische als poliklinische revalidatiebehandeling. Samen met de revalidatiearts wordt besproken wat voor u de beste optie is. Vaak wordt de klinische periode gevolgd door een periode van poliklinische behandeling vanuit de thuissituatie. Dat kan in Hilversum, maar ook op onze locaties in Almere en Lelystad.
De behandeling
Het team komt regelmatig bijeen om de voortgang te bespreken. We maken optimaal gebruik van elkaars kennis. Dit interdisciplinair werken is de kern van het werken binnen het revalidatieteam. U volgt verschillende op elkaar afgestemde therapieën. Dit kunnen zowel individuele behandelingen zijn als groepsbehandelingen gericht op bv. gebruik van de arm/hand, lopen, spreken, denken en bewegen/sport.
Ontslag en nazorg
Na het stoppen van de (poli)klinische revalidatiebehandeling is het mogelijk dat u verdere behandeling nodig heeft van een therapeut die buiten Merem werkt: bij u in de buurt. Voordat u stopt met de behandeling wordt door de behandelaars met u besproken of dit nodig is waarna er een verwijzing en een overdracht plaatsvindt.
Ook volgt er enige tijd na het stoppen van de behandeling in ons centrum een polikliniekbezoek bij de revalidatiearts. Tijdens dit gesprek bespreekt hij/zij hoe het met u gaat en of u nog vragen heeft. Daarnaast wordt besproken of er nog aanvullende zorg, hulpmiddelen of maatregelen nodig zijn.
Contact
Soestdijkerstraatweg 129
1213 VX Hilversum
e:
t: 035 6881 411
w: merem.nl