Kijkonderzoek blaas
Voorbereiding
- Heeft u een allergie? Geef dit voor het onderzoek aan ons door.
- U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
- Gebruikt u bloedverdunners? Dan mag u die gewoon blijven gebruiken. Laat ons wel van tevoren weten dat u deze medicijnen gebruikt.
Onderzoek
Vlak voor het onderzoek vragen we u te plassen, zodat uw blaas tijdens het onderzoek helemaal leeg is. Ook vragen we u uw onderkleding en schoenen uit te trekken. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
- Tijdens het onderzoek ligt u languit op uw rug op de onderzoektafel of met uw benen gespreid op steunen.
- We maken eerst de opening van de plasbuis schoon. Op de cystoscoop spuiten we een gel-achtige vloeistof. Daardoor glijdt die makkelijk naar binnen.
- De uroloog brengt de cystoscoop in. Het voelt even vervelend als die door de plasbuis bij de kringspier gaat. Als u zich goed ontspant, ontspant uw kringspier ook. Het inbrengen gaat dan makkelijker.
- Tijdens het onderzoek laat de uroloog een vloeistof in de blaas lopen. Hierdoor wordt de geplooide blaaswand gladder. De uroloog kan de blaaswand dan beter bekijken. Heeft u het gevoel dat uw blaas te vol loopt? Laat het ons weten.
Kleine ingrepen
We kunnen tijdens het onderzoek ook kleine ingrepen doen. De uroloog kan bijvoorbeeld een stukje weefsel weghalen om verder te onderzoeken. Deze kleine ingrepen doen we ook via de cystoscoop. U kunt tijdens het onderzoek een branderige aandrang voelen om te plassen.
Na het onderzoek
- Soms krijgt u na het onderzoek van de verpleegkundige een beschermend verband. Dat zorgt ervoor dat uw ondergoed schoon blijft.
- Heeft u medicijnen gekregen voor de pijn? Dan kunt u niet zelf naar huis rijden. Vraag iemand anders om u naar huis te brengen.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u meteen. Hebben we ook weefsel weggehaald voor onderzoek onder de microscoop? Dan is de uitslag later bekend. De assistent maakt dan met u een nieuwe afspraak om die uitslag te bespreken.
Weer thuis
- De eerste dag na het onderzoek voelt u een sterke aandrang om te plassen. Het plassen voelt vaak pijnlijk en branderig aan.
- Soms is de plas bloederig. Dit bloedverlies kan één tot twee dagen duren.
- Drink de eerste dagen na het onderzoek veel water.
Wanneer contact opnemen
Blijft u bloed verliezen? Houdt u pijn bij het plassen of gaat het plassen veel moeilijker? Of krijgt u koorts? Dan kan het zijn dat u een urineweginfectie heeft gekregen. Neem dan contact op met de polikliniek Urologie. In het weekend of buiten kantoortijden belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp.