Slaapverpleegkundige

De slaapverpleegkundige

De slaapverpleegkundige of slaapconsulent adviseert en begeleidt u als u kampt met slaapstoornissen en apneu tijdens de slaap. Apneu betekent ‘ademstilstand’: tijdens de slaap kunt u momenten van ademstilstand of ademvermindering hebben zonder dat u dat in de gaten heeft. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot slaperigheid, vermoeidheid overdag en concentratieproblemen.

Waarom een slaapverpleegkundige?

Er zijn op dit moment een aantal behandelingen om de nachtelijke ademstilstanden tegen te gaan. Met de bedoeling dat u weer een gezond slaappatroon krijgt. Eén van die behandelingen is het CPAP-apparaat. U slaapt dan met een masker over de neus of over neus en mond. Hier gaat een constante luchtstroom doorheen, dit voorkomt de ademstilstand. De slaapverpleegkundige op de polikliniek Longziekten is gespecialiseerd in deze behandeling en begeleidt u hierbij.

Voor wie?

De slaapverpleegkundige is er voor alle patiënten met slaapapneu én hun familie- en gezinsleden. Ook is de slaapverpleegkundige een vraagbaak voor andere hulpverleners die met slaapapneu te maken hebben. Heeft de longarts samen met u besproken dat u een behandeling krijgt voor uw slaapapneu? Dan wordt u meestal direct verwezen naar de slaapverpleegkundige.

Wat doet de slaapverpleegkundige?

Heeft u vragen over uw slaapapneu? Over de precieze oorzaak van uw klachten? Vraagt u zich af of dat CPAP-apparaat écht wel nodig is? Maakt het CPAP-apparaat plotseling een raar geluid? Vraagt u zich af of het masker wel goed zit? Heeft u verkoudheidsklachten waardoor u het masker niet goed kunt dragen? Weet u niet hoe u de apparatuur moet schoonmaken? Wilt u weten of uw verzekering uw behandeling vergoedt? De slaapverpleegkundige geeft antwoord op alle vragen en neemt alle tijd om uitleg te geven. Ook kan deze verpleegkundige – als het nodig is – de apparatuur of het masker aanpassen.

Slaapapneu veroorzaakt niet alleen lichamelijke problemen. Sommige mensen komen door de vele momenten van ademstilstand nooit in een diepe slaap. En juist deze diepe slaap is nodig is om lichaam én geest te laten herstellen, om kennis op te slaan en emoties te verwerken. Als u een langere periode last heeft van ademstilstanden, krijgt u structureel een tekort aan slaap. U krijgt dan minder energie, wordt sneller prikkelbaar of valt regelmatig overdag in slaap. Dit kan leiden tot sociale problemen.

Hoe de slaapverpleegkundige bereiken?

Uw eerste afspraak met de slaapverpleegkundige maakt u meestal via de polikliniek van de longartsen. Soms belt de slaapverpleegkundige u om de eerste afspraak te maken. Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek Longziekten:

  • Tergooi locatie Blaricum, entree ingang poliklinieken, vervolgens polikliniek Longziekten nr. 1
  • Tergooi locatie Hilversum, entree via hoofdingang, vervolgens polikliniek Longziekten nr. 20

Belangrijk

Wilt u bij elk bezoek aan de slaapverpleegkundige uw CPAP-apparaat en bijbehorend masker meenemen? Ook uw partner is welkom.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de slaapverpleegkundigen of slaapconsulenten, telefonisch of per e-mail: .

Contact