Warme overdracht

Warme overdracht

Door een opname in het ziekenhuis kun u achteruit zijn gegaan. U kunt bijvoorbeeld problemen hebben gekregen met lopen, met uzelf verzorgen of moeite hebben met aankleden. Met de ‘warme overdracht’ bedoelen we de maatregelen die we nemen om ervoor te zorgen dat de overgang van het ziekenhuis naar thuis soepel verloopt.

 

De thuiszorg moet zoveel mogelijk aansluiten op de zorg die u in het ziekenhuis hebt gehad. Ook willen we voorkomen dat u thuis achteruitgaat, bijvoorbeeld omdat u slechter gaat lopen of andere problemen tegenkomt.

Begeleiding en nazorg thuis

De verpleegkundige die u dagelijks verzorgt op de afdeling, bespreekt samen met u, uw familie én met de wijkverpleegkundige de overdracht voor de thuiszorg. De wijkverpleegkundige begeleidt u na uw ontslag uit het ziekenhuis. Zij begeleidt u de eerste fase na het ontslag en doet dat in overleg met u en uw huisarts. Door deze begeleiding herstelt u sneller na de ziekenhuisopname. De kans wordt kleiner dat u thuis achteruitgaat. De wijkverpleegkundige informeert u bijvoorbeeld over medicijnen en u helpt u hierbij. Ook bespreekt ze met u hoe u eventuele nieuwe leefregels in uw dagelijks leven kunt inpassen. Zo krijgt u tijdig de juiste zorg of andere hulp, als dit nodig is.

Vallen voorkomen

We besteden ook altijd extra aandacht aan het risico op vallen. Om vallen thuis te voorkomen, geven we u advies over leefregels, gezond bewegen en goede voeding. Ook krijgt u informatie over de medicatieoverdracht. Hebben u of uw familie nog vragen? U kunt ze tijdens het gesprek allemaal stellen aan de wijkverpleegkundige.

Zorgplan voor thuis

De wijkverpleegkundige neemt alle overdrachtsinformatie van de verpleegkundige in het ziekenhuis over voor het zorgplan voor thuis. Mogelijk stelt zij tijdens het warme-overdracht-gesprek nog aanvullende vragen over hoe het bij u thuis is en gaat. Aan het eind van het gesprek maakt de wijkverpleegkundige met u een afspraak voor het eerste bezoek bij u thuis.