Diabetes en andere omstandigheden
Diabetes en ziekte
Wanneer u naast de diabetes ziek wordt, kan dit uw lichaam flink ontregelen. Blijf altijd uw tabletten of insuline gebruiken. Ook als eten niet lukt.
Ziek zijn met koorts vraagt meer energie dan normaal. Dan is meer insuline nodig om de bloedsuiker om te zetten in energie. Soms moet u daarvoor meer insuline of tabletten gebruiken. Dit gaat meestal in overleg met de arts of de diabetesverpleegkundige. Controleer uw bloedsuiker daarom regelmatig als u ziek bent.
Lukt het niet om te eten? Probeer dan in ieder geval te blijven drinken. Denk aan vruchtensap en yoghurt, waar ook glucose in zit. En thee en bouillon voor genoeg zout en vocht. Bel altijd als u ook moet spugen.
Diabetes en vakantie
Tijdens een vakantie ziet uw dag en ritme er vaak anders uit dan thuis. Het warmere weer, ander eten, alles heeft invloed op uw diabetes.
Andere etenstijden
Een aantal buitenlandse gerechten zijn in Nederland ook bekend. Maar ieder land heeft ook een ‘eigen keuken’. De diëtist kan adviezen geven voor voeding op reis.
Meer of minder bewegen
Tijdsverschil
Verschil in temperatuur
Doktersverklaring
Medicijnen
Bij hoge temperaturen werkt insuline minder goed en kan het eerder bederven. Bewaar de voorraad insuline als dat kan in een koelkast. Gebruik een flacon of patroon dat is aangeprikt nooit langer dan een maand. Insuline die niet goed meer is, verandert soms van kleur. Neem bij twijfel altijd een nieuwe flacon uit de voorraad.
Activiteiten en evenementen
De JDRF maakt internationaal onderzoek naar diabetes type 1 mogelijk. Ook deze organisatie organiseert regelmatig evenementen. Kijk voor meer informatie op de website van JDRF.
Diabetes en bewegen
Lichaamsbeweging heeft een aantal voordelen om de diabetes onder controle te houden:
- Door lichamelijke inspanning verbruikt het lichaam calorieën. Dat helpt mee om op gewicht te blijven of af te vallen.
- Door regelmatig te bewegen, reageert het lichaam beter op het hormoon insuline. Tabletten of insuline werken dan beter en zo kan ook uw bloedsuikerspiegel verbeteren.
- Door lichaamsbeweging krijgt u minder vet en cholesterol in het bloed. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Als u zich heel erg inspant, moet u soms de hoeveelheid tabletten of insuline aanpassen. Vraag daarvoor advies aan uw arts of diabetesverpleegkundige. Soms moet u ook de voeding aanpassen. Daar kan de diëtist of de diabetesverpleegkundige meer over vertellen.
- Beweging zorgt dat uw bloedruk omlaag gaat.
Diabetes en feestjes
Verschillende onderdelen die bij feestjes horen, kunnen invloed hebben op uw diabetes.
Alcohol
Snacks
Uitslapen
Diabetes en wondje aan voet
Met diabetes is de kans op verwondingen aan de voeten groot. Elke wond aan de voet kan erge gevolgen hebben. De gevolgen zijn erger als u:
- al lange tijd diabetes heeft
- wat ouder bent
- problemen met de bloedsomloop heeft
- pijn en warmte slecht kunt aanvoelen
Vaak beginnen problemen die een risico vormen langzaam, zonder dat u het merkt. Leer uzelf daarom zo snel mogelijk aan om uw voeten goed te verzorgen:
- Controleer elke dag uw voeten op wondjes of beschadiging van de huid.
- Ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (elke dag) voetoefeningen.
- Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure. Iemand met de aantekening ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’ of met een diploma medisch pedicure.
Diabetes en autorijden
Met diabetes kunt u meestal prima autorijden. Het is wel belangrijk dat u hypo’s op tijd voelt aankomen en weet wat u moet doen als u er een heeft. Wilt u een nieuw rijbewijs halen of een bestaand rijbewijs verlengen? Dan krijgt u te maken met kosten, keuringen en regels.
CBR en keuring
Krijgt u diabetes als u al een rijbewijs heeft? Dan bent u volgens de wet niet verplicht om dit te melden als u uw rijbewijs wilt verlengen. Maar het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vindt het wel een morele plicht om dit te doen.
Bij de verlenging krijgt u te maken met de gemeente, keuringsartsen van het CBR en medisch specialisten. De procedure kan een aantal maanden duren. Begin er daarom op tijd mee. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.
Sommige artsen willen vanwege de vertrouwensrelatie geen eigen patiënten keuren. Dan moet u een andere arts vragen om de keuring te doen. Deze arts kan wel contact opnemen met uw eigen arts voor informatie over uw diabetes. Dit kan alleen als uw daar toestemming voor heeft gegeven.
Wil uw eigen specialist de keuring wel zelf doen? Dan moet u hier een aparte afspraak voor maken. Informeer bij de assistente van de internist of uw eigen arts de keuring kan en wil doen.
Kosten
Tips voor veilig rijden met diabetes
- Meet voor u vertrekt uw bloedsuikerwaarde. De streefwaarde is tussen 6 en 12 mmol/l.
- Is uw waarde te laag? Stel die dan bij door koolhydraten te nemen die snel werken. Denk aan druivensuiker, limonadesiroop of frisdrank. Eet een boterham om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Brood bevat koolhydraten die lang werken.
- Neem de hulpmiddelen die u voor uw diabetes gebruikt mee. Bijvoorbeeld een glucosemeter, teststrips, een insulinepen en insuline. En iets om een hypo te verhelpen.
- Berg uw diabetespas of medicijnkaart op bij uw rijbewijs of in uw portemonnee.
- Vertel mensen die met u meerijden dat u diabetes heeft en wat te doen als u een hypo krijgt.
- Neem tijdens lange autoritten elke twee uur een pauze en controleer uw bloedsuiker.
- Voelt u tijdens het rijden een hypo aankomen? Eet meteen iets met snelwerkende koolhydraten. Stop daarna zo snel mogelijk op een veilige plek. Meet uw bloedsuiker en stel die eventueel verder bij met langwerkende koolhydraten. Meet nog eens. Rijd pas verder als de waarde weer tussen de 6 en 12 mmol/l is.