Diagnostische SI-gewricht infiltratie

Diagnostische SI-gewricht infiltratie

Door bijvoorbeeld een ontsteking of artrose kunt u pijnklachten hebben vanuit het SI-gewricht. Dit gewricht wordt gevormd door het heiligbeen (sacrum) en het bekken (ilium). Met een diagnostische SI-gewricht infiltratie kunnen we de pijnklachten verminderen. Tijdens deze behandeling spuiten we een combinatie van een lokale verdoving en ontstekingsremmer in.

 

Bij klachten vanuit het SI-gewricht kunt u pijn in de rug hebben die soms uitstraalt naar uw bil, heup of been. De uitstralende pijn kan erg lijken op zenuwwortelpijn. Pijn vanuit het SI-gewricht is geen zenuwpijn. Werkt de infiltratie tegen de pijn? Dan weten we dat de pijnklachten inderdaad van het SI-gewricht komen. Daarom noemen we de infiltratie diagnostisch.

Voorbereiding

Eten en drinken

Voor en na de behandeling mag u gewoon eten en drinken.

Medicijnen

  • Gebruik uw medicijnen zoals u dat gewend bent.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Meld dat voor de behandeling. Uw pijnspecialist bespreekt met u of u daar voor de behandeling mee moet stoppen. Soms is het nodig voor de behandeling uw bloed te laten controleren.
  • Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, jodium of contrastmiddel? Meld dat voor de behandeling.

Zwanger

Bent u zwanger? Of is er een kans dat u zwanger bent? Meld dit voor de behandeling. Dit in verband met de röntgenstraling die we tijdens de behandeling gebruiken.

Kleding

Trek makkelijke kleding aan, waarbij u de rug makkelijk kunt ontbloten. Bij de behandeling gebruiken we roze desinfectie. Daarom kunt u beter geen witte of lichte kleren aantrekken.

Vooraf regelen

  • Na de behandeling mag u niet zelf autorijden of fietsen. Zorg dat iemand u na de behandeling naar huis kan brengen.
  • Na de behandeling kunt u een tijdje wat minder gevoel of kracht hebben in het been aan de kant die we behandeld hebben. Wij raden u aan de eerste avond na de behandeling niet alleen thuis te zijn en niet zelf te koken.

Behandeling

De behandeling is op de behandelkamer van de polikliniek Pijngeneeskunde en duurt ongeveer 15 minuten. Met de behandeling proberen we de pijnklachten vanuit het SI-gewricht te verminderen. En zo de diagnose te bevestigen. De oorzaak van de pijn behandelen we niet.

  • U hoeft zich niet uit te kleden. Draagt u een riem? Doe die dan af.
  • Voor de behandeling komt u op uw buik liggen, met een kussen onder het bekken.
  • We ontsmetten de huid met een roze desinfectie. We geven een verdoving en brengen we de naald in.
  • We spuiten contrastvloeistof in. Met röntgenbeelden kunnen we zo de naald op de juiste plek brengen.
  • Via de naald geven we de medicijnen. Dit kan een drukkend gevoel geven in de rug en bil.

Definitieve behandeling

Met een RF-behandeling (radiofrequente stroom) kunnen de kleine zenuwen van het SI-gewricht definitief uitgeschakeld worden. In Tergooi MC doen we deze behandeling niet. Uw behandelaar kan u hiervoor eventueel doorverwijzen naar een andere instelling. De zorgverzekeraar vergoedt deze definitieve behandeling niet.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u nog een half uur in het ziekenhuis. Zo kunnen we in de gaten houden of alles goed blijft gaan. U bent in totaal één tot twee uur in het ziekenhuis.

Resultaat

Het kan een paar weken duren voor u merkt dat u minder pijn heeft door de behandeling. Na vier tot zes weken kijken we hoe de behandeling bij u werkt. Soms merkt u al eerder dat de pijnklachten minder worden.

Hoe lang de behandeling blijft werken, verschilt. Het kan nodig zijn de behandeling nog een keer te doen. We kunnen ook kijken voor een andere behandeling. Uw pijnspecialist bespreekt dit verder met u.

Mogelijke problemen

Minder gevoel en kracht

Door de behandeling kun u even minder gevoel of kracht hebben in het been. Dit kan tot de volgende dag duren. Het gevoel en de kracht komen vanzelf weer terug.

Pijn of irritatie

Na de behandeling kunt u last hebben van napijn. Dit kan een paar dagen duren. U kunt hiervoor pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen van de medicijnen

Van de medicijnen kunt u bijwerkingen krijgen:

  • U kunt opvliegers krijgen.
  • Uw ongesteldheid kan korte tijd minder regelmatig zijn.
  • De anticonceptiepil kan een cyclus minder betrouwbaar zijn.
  • Bij diabetes kan uw bloedsuikerspiegel veranderen. Deze bijwerking is tijdelijk.

Allergische reactie

De medicijnen of contrastvloeistof kunnen zorgen voor een allergische reactie. U kunt dan last hebben van:

  • jeuk
  • huiduitslag
  • zwelling in het gezicht
  • kortademig zijn

Neem bij deze klachten direct contact op met de Spoedeisende Hulp.

Bloeding of infectie

Bij de behandeling kan onbedoeld een bloeding of infectie ontstaan. U kunt een bloeduitstorting krijgen waar de infiltratie is gezet. Koorts (meer dan 38,5 °C) kan wijzen op een infectie. Neem in dat geval contact op.