Droge ogen
Klachten
Traanvocht is belangrijk om het oogoppervlak nat en daarmee glad en regelmatig te houden. Traanvocht beschermt het oog ook tegen bijvoorbeeld stof en bacteriën van buitenaf. Als het oppervlak uitdroogt, kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden.
Wazig zien
Als het traanvocht niet goed is, kunt u waziger gaan zien. Extra knipperen kan de wazigheid soms weer even verbeteren. Dit wisselend wazig zien komt vaak voor bij langer lezen, iets doen op een beeldscherm, tv-kijken of autorijden.
Te veel tranen
Op sommige momenten kan uitdroging van het oogoppervlak juist voor te veel tranen zorgen. Die worden als reactie op de uitdrogingsprikkels aangemaakt. Deze tranen hebben meestal geen goede samenstelling. Hierdoor komt u in een cirkel terecht: een droog oogoppervlak, klachten van brandende ogen, veel tranen die weer te snel opdrogen, waardoor u meer last krijgt van een droog oogoppervlak en zo verder.
Wisselende metingen
Als het traanvocht niet stabiel of slecht is, is het ook een stuk moeilijker om een goede brilsterkte te meten. Het kan voor wisselende metingen zorgen.
Oorzaken
Om te weten hoe droge ogen ontstaan, is het goed om te weten hoe traanvocht in elkaar zit. Traanvocht bestaat uit:
Een buitenste olieachtige laag
Een middelste waterige laag
Een binnenste slijmachtige laag
Droge ogen kunnen ontstaan als door problemen met de traanklier te weinig vocht wordt aangemaakt. Of als traanvocht te snel verdampt, meestal door problemen met de Meibomkliertjes in de oogleden. Beide vormen komen veel voor. Vaak in combinatie.
Soms knipperen of sluiten de oogleden niet goed genoeg. Daardoor verspreiden de tranen niet goed of niet vaak genoeg over het oppervlak. Het oog kan soms ’s nachts zelfs iets open blijven staan en dan extra uitdrogen.
In al deze situaties is het traanvocht niet stabiel. Het lukt minder of slecht om het oog vochtig te maken. Het oppervlak van het oog kan niet vochtig genoeg worden gehouden en droogt uit. Veel factoren kunnen zorgen voor droge ogen of de klachten erger maken:
- (Hogere) leeftijd: droge ogen komen vaker voor als iemand ouder wordt.
- Meibomklierdysfunctie.
- Allergie, bijvoorbeeld hooikoorts of een reactie op contactlenzen en vloeistoffen.
- Algemeen lichamelijke situaties of aandoeningen. Bijvoorbeeld hormonale ziekten, zoals schildklierziekten en diabetes mellitus of veranderingen zoals zwangerschap of de overgang.
- Aandoeningen van de traanklier. De bekendste is de ziekte van Sjögren. Ook bij reumatoïde artritis en wat andere auto-immuun aandoeningen (bijvoorbeeld SLE) komt een ontsteking voor die hierop lijkt.
- Medicijnen die voor andere problemen gebruikt worden.
- Afwijkingen aan en ziektes van de oogleden of het bindvlies.
- Niet genoeg knipperen. Dit komt onder andere voor bij de ziekte van Parkinson.
- Oogleden niet goed sluiten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij aangezichtsverlamming.
Onderzoek
De oogarts kan een aantal tests doen om te kijken waar de droge ogen door komen:
Schirmertest
Uitdrogingsplekjes beoordelen
Kwaliteit en stabiliteit traanfilm testen
Verstopping Meibomkliertjes testen
Soms doen we nog extra test of metingen. We kunnen u ook doorverwijzen naar een andere specialist om de oorzaak van uw problemen verder te onderzoeken. Bijvoorbeeld een internist of reumatoloog.
Behandeling
Behandeling van droge ogen is vaak niet makkelijk. Waar dat kan, proberen we de oorzaak te behandelen. Bijvoorbeeld bij ontstekingen of een andere stand van oogleden. Het lukt lang niet altijd de oorzaak van de droge ogen weg te nemen.
Soms weten we niet waardoor u last van droge ogen heeft. Of kunnen we de oorzaak niet behandelen, bijvoorbeeld omdat de traanklier niet goed meer werkt of niet meer te herstellen is. Dan proberen we de klachten zo veel mogelijk te verminderen of dragelijk te krijgen. Dat kan op verschillende manieren:
Kunsttranen
Afvoer en verdamping tegengaan
Zwaardere medicijnen
Oogdruppels van het eigen bloed
Beschermende contactlenzen
Wat u zelf kunt doen
Gebruik regelmatig oogdruppels zoals de oogarts heeft voorgeschreven. Laat in ernstige gevallen uw ogen regelmatig controleren door de oogarts. Zo voorkomt u problemen, zoals infecties. Op sommige momenten heeft u misschien meer klachten dan anders. Met de volgende adviezen kunt u dit veranderen of verminderen.
Luchtvochtigheid
Bril
Extra druppelen
Geen contactlenzen dragen
Kompressen en masseren
Deze tekst is tot stand gekomen met dank aan de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).