DSA van de shunt

Digitale Subtractie Angiografie

DSA van de shunt

Denkt uw arts dat uw shunt niet goed werkt? Dan kunnen we een DSA doen. DSA staat voor Digitale Subtractie Angiografie. Met contrastvloeistof en een röntgenapparaat brengen de shunt in beeld. Samen met de andere bloedvaten in de arm of in het gebied bij de schouder. We kunnen dan zien of er bijvoorbeeld een vernauwing zit.

Voorbereiding

Moment van het onderzoek

  • We proberen het onderzoek altijd te plannen voor een dialysebehandeling. Zo kunt u daarna meteen dialyseren. We hoeven de shunt dan niet extra aan te prikken. Dit lukt niet altijd.
  • Een dialyseverpleegkundige prikt de shunt met één dialysenaald aan. Zo dicht mogelijk bij het begin van de shunt. Hierdoor kan de radioloog de shunt helemaal in beeld brengen.
  • Soms is het onderzoek na de dialyse. Dan laat de verpleegkundige één naald zitten. De naald wordt opgevuld met fysiologisch zout waar antistolling inzit. Zo voorkomen we dat de naald verstopt raakt. De naald plakken we goed af.

Vooraf melden

Laat het uw arts weten als u overgevoelig bent of lijkt te zijn voor contrastvloeistof of voor desinfectans (jodium).

Naar afdeling Radiologie

U meldt zich een half uur voor het onderzoek bij de afdeling Dialyse. De DSA is op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Iemand van het patiëntenvervoer brengt u daar met een rolstoel heen.

Onderzoek

Het onderzoek duurt meestal niet langer dan 30 minuten.

  1. Een medewerker van de afdeling Radiologie doet een bloeddrukmeterband om de arm waar de shunt zit. Normaal mag dat niet bij die arm. Maar voor dit onderzoek is dit nodig.
  2. De radioloog geeft een klein beetje contrastvloeistof via de dialysenaald. Daarmee kunnen we de shunt goed in beeld brengen.
  3. We pompen de band om uw arm zo strak op dat er even geen bloed door uw arm stroomt. Dit kan voelen als een slapende arm of wat pijn doen.
  4. De radioloog maakt een aantal foto’s terwijl de contrastvloeistof door de shunt loopt.
  5. We maken de bloeddrukmeterband weer losser. Daardoor stroomt het bloed weer door. De contrastvloeistof komt nu in de bloedbaan. Dat kan even een warm gevoel geven in uw hele lichaam. Dit is normaal en gaat snel weer weg.
  6. De radioloog ziet op de foto’s of er vernauwingen of andere afwijkingen in de shunt zitten. Of in de buurt van de shunt.
  7. Als de foto’s zijn gemaakt, vullen we de naald op met fysiologisch zout. Daar zit antistolling in. Zo voorkomen we dat de naald verstopt raakt.

Na het onderzoek

  • We brengen u met de rolstoel terug naar de afdeling Dialyse.
  • Moet u op de dag van het onderzoek dialyseren? Dan wordt u als u weer op de afdeling bent aangesloten.
  • Hoeft u op de dag van het onderzoek niet te dialyseren? Dan haalt een dialyseverpleegkundige de naald weg.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de nefroloog met u bij de artsenvisite.