Hartecho

Met of zonder doppleronderzoek

Hartecho en doppleronderzoek

Met een hartecho onderzoeken we uw hart met geluidsgolven die u niet hoort. Zo krijgen we informatie over hoe het hart en de hartkleppen eruitzien en werken. We noemen een hartecho ook wel een echocardiografie. Vaak kijken we ook naar hoe en hoe snel het bloed in het hart stroomt. Daarvoor gebruiken we geluidsgolven die wel te horen zijn. Die maken een ‘zoevend’ geluid. Dit heet een doppleronderzoek.

 

Soms maken we bij de hartecho ook een hartfilmpje (ECG).

Voorbereiding

U hoeft zich niet op een speciale manier voor te bereiden voor het onderzoek.

Onderzoek

De hartecho duurt ongeveer dertig minuten. Dit kan iets langer zijn als we ook een doppleronderzoek doen.

  • Een laborant doet het onderzoek in een kamer die een beetje verlicht is.
  • Voor het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot zijn.
  • U krijgt drie plakkers (elektroden) op de borst of rug. Die meten uw hartslag.
  • De laborant plaatst een zendertje met wat gelei op uw borst. De gelei is vettig en voelt een beetje koud aan. Dit zorgt dat de geluidsgolven goed worden overgebracht.
  • Het zendertje zendt ultrageluid uit. Uw hart weerkaatst dat geluid. Dat wordt door hetzelfde apparaatje als een echo opgevangen. Het geluid wordt op een monitor omgezet in beeld.
  • Om zo min mogelijk storing te krijgen, is het belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk blijft liggen. Soms vragen we om uw adem even vast te houden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u gewoon zelf weer naar huis of aan het werk.

De uitslag

De cardioloog kijkt na het onderzoek naar de gegevens. We bespreken de uitslag als u weer een afspraak op de polikliniek heeft of we bellen u daarover. Bent u alleen voor de hartecho naar het ziekenhuis verwezen en blijft de huisarts u behandelen? Dan stuurt de cardioloog de uitslag naar uw huisarts. Die bespreekt de uitslag van het onderzoek dan met u.

Contact