EEG-onderzoek bij kinderen
Met een EEG meten we de elektrische activiteit van de hersenen. Na dit onderzoek weten we beter hoe de hersenen van uw kind werken. En of de ziekte of klachten van uw kind daar misschien iets mee te maken hebben.
Voorbereiding
- Was de dag voor het onderzoek het haar van uw kind heel goed. Gebruik daarna geen haarvet of haargel en geen babyolie op het hoofd. Dat kan invloed hebben op de meting bij het onderzoek.
- Doe voor het onderzoek oorbellen bij uw kind uit, als uw kind die heeft.
- Uw kind mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
- Neem wat speelgoed mee voor uw kind. Bijvoorbeeld een knuffel of een boekje. Neem ook wat eten en drinken mee.
- Vertel uw kind wat er gaat gebeuren, zodat het niet onnodig bang is.
- Bij het onderzoek mogen maximaal twee personen mee naar binnen.
Medicijnen
Gebruikt uw kind medicijnen? Die mag uw kind gewoon blijven gebruiken. Tenzij u daarover iets anders met de (kinder)arts heeft afgesproken. Maak thuis een lijstje van de medicijnen die uw kind gebruikt. Lever dit lijstje voor het onderzoek in bij de laborant.
Vervelend
De meeste kinderen vinden het naar als er van alles aan hun hoofd gebeurt. Daarom vinden veel kinderen de voorbereidingen van het EEG-onderzoek vervelend. De laboranten weten dit en houden hier rekening mee. Het onderzoek zelf doet geen pijn. In overleg met de afdeling Klinische Neurofysiologie kunt u voor het onderzoek al een keer op de afdeling komen kijken.
Onderzoek
De hersenen zenden de hele tijd elektrische activiteit uit. Bij een EEG meten we die activiteit met elektroden. Dit zijn metalen plaatjes die de activiteit van de hersenen opvangen. Meestal gebruiken we een soort badmuts. Hier zitten de elektroden in. Soms gebruiken we losse elektroden. Die plakken we met pasta op de hoofdhuid. Ook meten we de hartslag en ademhaling.
- Een speciaal opgeleide laborant doet het onderzoek. Tijdens het onderzoek kunt u uw kind ondersteunen door het bijvoorbeeld op schoot te nemen.
- Onder de elektroden brengen we een gelei aan. Daardoor kunnen de elektroden de elektrische activiteit van de hersenen beter doorgeven.
- Ook maken we de hoofdhuid wat ruwer. Daarvoor krassen of scrubben we met een stomp pennetje of wattenstaafje over de huid. Dat kan wat vervelend voelen.
- Het duurt ongeveer 15 minuten om de badmuts met elektroden goed te plaatsen. Het plaatsen van losse elektroden duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
- Nu kunnen we de activiteit van de hersenen vastleggen. Dat duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. We slaan die gegevens op in een computerprogramma.
Op de onderzoeksbank
- Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbank of zit het bij u op schoot. Het is belangrijk dat uw kind ontspannen is en zo min mogelijk beweegt. Zo voorkomen we storingen in de EEG-opname.
- Jonge kinderen proberen we rustig te houden door ze te laten spelen en af te leiden. Als ouder kunt u bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen.
- Kinderen vanaf ongeveer vijf jaar krijgen opdrachten. Die zijn nodig om te zorgen voor een verandering in de hersenen. Bijvoorbeeld: de ogen dicht- of opendoen, een paar minuten diep zuchten of een tijdje met gesloten ogen liggen.
- We kunnen ook kort een lamp voor het gezicht plaatsen. We gebruiken lichtflitsen om bepaalde reacties van de hersenen op te wekken.
Na het onderzoek
Na het onderzoek haalt de laborant de elektroden weg. Bij losse elektroden gebruikt de laborant daarvoor warm water. Na het onderzoek kan uw kind weer met u mee naar huis of naar school.
De uitslag
Een neuroloog beoordeelt de EEG-opname. Hij of zij stuurt de uitslag naar de specialist die uw kind behandelt. Die vertelt u wat er uit het onderzoek gekomen is.