Bloedvat afsluiten
Bij een embolisatie sluiten we een bloedvat af. Het gaat om een slagader die een afwijking waar u last van heeft van bloed voorziet. We doen de behandeling op de afdeling Radiologie. Daar brengen we de bloedvaten in beeld met röntgenfoto’s en een contrastmiddel.
Voorbereiding
U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. Op de dag van het onderzoek mag u ’s ochtends een licht ontbijt nemen. Is het onderzoek later op de dag? Dan kunt u ’s ochtends een licht ontbijt nemen en daarna een lichte lunch. Met een licht ontbijt of lichte lunch bedoelen we één of twee beschuiten en een kopje thee.
Belangrijk
- Blijf medicijnen gebruiken zoals u dat met uw arts heeft afgesproken voor de behandeling.
- Gebruikt u antistollingsmedicijnen (bloedverdunners)? Soms moet u hier een paar dagen voor de behandeling mee stoppen. Dat ligt aan de medicijnen die u heeft. Overleg dit met de arts die u behandelt.
- Voor het onderzoek gebruiken we een contrastmiddel waar jodium inzit. Laat het de arts die u behandelt weten als u daar allergisch voor bent. En meld het ook op de dag van het onderzoek aan de laborant die het onderzoek doet.
- Meld het ons als u diabetes heeft.
- We kunnen de behandeling niet doen als u in de vijf dagen voor het onderzoek een darm- of maagonderzoek heeft gehad met bariumpap.
Behandeling
Een radioloog en speciaal opgeleide laboranten doen het onderzoek. De behandeling duurt één tot twee uur.
Bloedvaten afbeelden
- U ligt op uw rug op de onderzoekstafel en krijgt een prik in de liesslagader. Hiervoor scheren en desinfecteren we de lies.
- We dekken u toe met een steriel laken. Dit doen we om infecties te voorkomen. De radioloog en laborant dragen ook steriele kleding.
- De radioloog verdooft de lies. Daarna brengen we een klein hol buisje in de slagader in. Dit holle buisje noemen we een introducer.
- Via de introducer schuift de radioloog een katheter (slangetje) naar de gewenste plaats. Zo kunnen we de bloedvaten afbeelden.
- De radioloog spuit door de katheter een contrastmiddel in de bloedbaan. Tegelijkertijd maken we opnamen. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven. Dit duurt maar kort.
- Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Soms vraagt de radioloog uw adem even vast te houden. Maximaal 10 seconden.
Als we de bloedvaten hebben afgebeeld, beginnen we met de embolisatie. Het afsluiten van het bloedvat dus.
Afsluiten van het bloedvat
- Met een katheter zoeken we de slagader op. Die sluiten we af met een soort metalen spiraaltjes (coils) of hele kleine bolletjes (partikels).
- Vaak zijn meerdere coils of partikels nodig om het bloedvat helemaal af te sluiten. Die blijven achter in het bloedvat en blijven daar voor altijd zitten. Dit heeft geen gevolgen voor uw gezondheid.
- We maken nog een keer een opname van de bloedvaten. We controleren dan of de slagader helemaal afgesloten is.
- De radioloog haalt de katheter en de introducer weg.
- De opening in de slagader sluiten we af met een soort hechting in het bloedvat. Als het nodig is, krijgt u een lichtdrukkend verband in de lies.
Na de behandeling
- U moet na de behandeling nog even plat op uw rug in bed blijven liggen. Hoe lang, ligt aan hoe het na de behandeling gaat.
- U blijft na het onderzoek in ieder geval één nacht in het ziekenhuis zodat we u in de gaten kunnen houden. Vaak volgt na deze ingreep nog een operatie. Die is meestal één of twee dagen later. Tot die tijd blijft u in het ziekenhuis.
- Als u weer naar huis gaat, krijgt u informatie mee. Daarop staat bijvoorbeeld met wie u contact kunt opnemen bij vragen.
- Drink na het onderzoek wat meer dan anders (in ieder geval 1 liter). Zo gaat het contrastmiddel sneller uit uw lichaam.
- Regel vervoer terug naar huis. Ga niet zelf autorijden.
- Pas uw activiteiten tot 24 uur na de behandeling aan: niet persen, niet bukken, zo min mogelijk traplopen, niet zwaarder tillen dan vijf kilo.
Mogelijke problemen
- De plaats waar u bent geprikt, kan gaan nabloeden. We moeten het gaatje in de slagader dan afdrukken en verbinden.
- U kunt een inwendige bloeding krijgen.
- In de lies kan een bloeduitstorting ontstaan.
- U kunt door het bewegen van de katheters tijdens de behandeling het gevoel krijgen dat u flauwvalt. Dit duurt meestal kort. De arts en laboranten zijn dan bij u om u te helpen.
- Heel zelden kunnen tijdens deze behandeling andere problemen ontstaan. Een plotselinge afsluiting van een ander bloedvat bijvoorbeeld. Of een bloeding. Hoe we dit behandelen, wisselt. Hierdoor moet u soms wel langer in het ziekenhuis blijven.