Endo-echografie
Met een endo-echografie kunnen we organen, lymfeklieren en afwijkingen in de borstkas of de bovenbuik goed in beeld brengen. Met een dunne naald is het mogelijk om weefsel te verzamelen voor verder onderzoek. We doen het onderzoek met een endoscoop (flexibele slang). Die zendt en ontvangt geluidsgolven die niet te horen zijn (echografie).
Voorbereiding
Als het onderzoek in de ochtend is
Als het onderzoek in de middag is
Belangrijke informatie
- Gebruikt u bloedverdunners? Stop alleen met deze medicijnen als u dat met de arts besproken heeft. Meld voordat het onderzoek start dat u deze medicijnen gebruikt.
- Heeft u diabetes (suikerziekte) en gebruikt u daarvoor medicijnen of insuline? Dan moet deze medicatie misschien worden aangepast. Overleg dit met de arts die het onderzoek aanvraagt.
- Laat het uw arts weten als u (misschien) zwanger bent, ergens allergisch voor bent (bijvoorbeeld medicijnen of jodium) of afwijkingen heeft aan hart en/of longen.
- Neem contact op met de arts die het onderzoek aanvraagt als u nog niets heeft besproken over de medicijnen die u gebruikt. Doe dat uiterlijk één week voor het onderzoek.
Onderzoek
Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Een gespecialiseerde arts doet het onderzoek. Twee endoscopie-assistenten helpen daarbij.
- De assistent vraagt u om een eventuele gebitsprothese uit uw mond te doen. We kunnen u een verdovende keelspray geven om (het gevoel om te) kokhalzen tijdens het onderzoek te verminderen.
- U gaat op uw linkerzij liggen met uw kin op de borst. U krijgt een bijtring in de mond.
- De arts of de assistent vertelt u hoe u de echo-endoscoop moet inslikken. Is de echo-endoscoop voorbij de keel en in de slokdarm? Dan is het onderzoek voor de meeste mensen goed te doen.
- U kunt gewoon ademhalen met de endoscoop. De assistent zuigt te veel speeksel of slijm weg uit de mondholte.
- Met een dunne naald kunnen we tijdens het onderzoek weefsel verzamelen voor microscopisch en/of microbiologisch onderzoek. Dit doet meestal geen pijn.
Roesje (sedatie)
Voor dit onderzoek krijgt u meestal een roesje (sedatie). Hierdoor wordt u wat slaperig en is het onderzoek minder zwaar. Een roesje is geen narcose. Hoe slaperig u wordt, is vooraf niet te zeggen. Ook als u niet slaapt, bent u meer ontspannen. De meeste mensen herinneren zich weinig tot niets van het onderzoek als het klaar is.
Na het onderzoek
Door het roesje reageert u minder goed en werkt uw geheugen minder goed. U mag daarom na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Regel vooraf dat iemand u kan begeleiden en na het onderzoek naar huis kan brengen. De eerste 24 uur na het onderzoek mag u:
- geen alcohol drinken
- geen belangrijke beslissingen nemen
- geen gevaarlijke machines bedienen
- niet actief deelnemen aan het verkeer
Na het onderzoek blijft u in het ziekenhuis totdat het roesje goed is uitgewerkt. De verpleegkundige laat weten wanneer u opgehaald kunt worden. Degene die u ophaalt, is verder niet bij u. Niet bij het onderzoek en ook niet direct na het onderzoek.
Mogelijke problemen
Endo-echografisch onderzoek is over het algemeen veilig. De eerste 24 tot 48 uur na het onderzoek kan uw keel nog wat gevoelig zijn. Complicaties komen weinig voor. Een aantal problemen komen wel eens voor:
- Een patiënt kan zich tijdens de behandeling verslikken. Daardoor kan er wat inhoud uit de maag in de longen komen. Soms kan iemand na het verslikken een luchtweginfectie of een longontsteking krijgen.
- In enkele gevallen kan de endoscoop de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm beschadigen. Soms ontstaat er dan een scheurtje (perforatie). De opname duurt dan langer.
- Door het slaapmiddel kunnen problemen ontstaan met de ademhaling of met het hart. Dit gebeurt bij één tot zes op de duizend patiënten.
- Door het aanprikken en wegnemen van weefsel voor onderzoek kan een infectie ontstaan. Dit is zeer zeldzaam.
- U kunt een bloeding krijgen.
Uitslag
Op de dag van het onderzoek krijgt u de voorlopige uitslag. Is er ook weefsel verzameld voor microscopisch onderzoek? Dan krijgt u die uitslag na zeven tot tien dagen van uw arts. Uw huisarts krijgt ook een verslag van het onderzoek.
Wanneer bellen
Neem direct contact op als u na het onderzoek klachten met uw gezondheid heeft. Bel ons in ieder geval als u:
- steeds meer last van pijn of misselijkheid heeft
- steeds moet overgeven
- kortademig wordt
- koorts krijgt
- zwarte ontlasting heeft, eventueel met bloed erbij
Bel buiten kantooruren met de afdeling Spoedeisende Hulp van Tergooi MC, T 088 753 15 60.