Enkelbandletsel
Iedereen verzwikt wel eens zijn enkel. Vaak is de enkel wat gezwollen en heeft u een paar dagen pijn. Dat is anders als u één of meer enkelbanden verrekt of beschadigd. De pijn is dan erger. U kunt niet goed op uw voet staan en de enkel niet goed bewegen. We noemen dat enkelbandletsel.
Klachten
- Enkelbandletsel doet pijn. Doorlopen lukt meestal niet.
- Vaak wordt de enkel meteen dik door de weefselschade.
- Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd. Daardoor wordt de enkel blauw.
Onderzoek
We vragen u hoe u door uw enkel bent gegaan. De orthopeed gebruikt verschillende testen om te onderzoeken hoe stabiel het gewricht is. En om te kijken of u enkelbandletsel heeft. Soms laat hij of zij een röntgenfoto maken om zeker te weten dat u geen breuk in de enkel heeft.
Behandeling
Heeft u enkelbandletsel? Dan heeft het beschadigde weefsel tijd nodig om te herstellen. Anders blijft de enkel zwak en is de kans op nieuw letsel groot. Meestal ziet de behandeling van enkelbandletsel er zo uit:
Drukverband
De eerste week krijgt u een drukverband. Dit verband moet u laten zitten.
Been niet belasten
U mag het been niet belasten. Ga er dus niet op staan of lopen. Het been kunt u uw been hoog leggen. Leg in bed bijvoorbeeld een kussen onder het voeteneinde van uw matras. Dit is belangrijk om de zwelling te laten afnemen. En dat is weer nodig voor de verdere behandeling.
Heeft u krukken nodig? Dan kunt u die huren bij een thuiszorgwinkel.
Controle
We kijken opnieuw naar uw enkel als u weer voor controle naar de polikliniek komt.
Brace of tape
Soms volgt twee tot zes weken een behandeling met een brace of met tape. De brace of tape zorgt dat uw enkel stabiel blijft.
Voorzichtig sporten
Na de behandeling adviseren we u vaak om voorzichtig met sporten te beginnen. Meestal heeft u in totaal wel tien tot twaalf weken nodig om goed te herstellen.
Sporters lijken minder vaak opnieuw enkelbandletsel op te lopen als zij in de eerste periode na het letsel een brace gebruiken bij het sporten. Wetenschappelijk bewezen is dit niet. Wel staat vast dat balans- en coördinatieoefeningen belangrijk zijn. Ook als u sporttape of een sportbrace gebruikt.
Operatie
Blijft uw enkel instabiel door het enkelbandletsel? Dan is soms een operatie nodig. We maken de banden van de enkel daarbij weer vast of maken een nieuwe enkelband.
Het is belangrijk dat u de behandeling goed doorloopt en niet te snel te veel wilt doen. Zo voorkomt u nieuwe klachten, dat klachten niet meer weggaan en op langere termijn
artrose (slijtage). Luister dus naar de signalen van uw lichaam. Heeft u pijn of bent u moe? Doe het dan rustiger aan.