Epilepsie
Epilepsie is een soort kortsluiting in de hersenen. Het elektrisch evenwicht in de hersenen raakt tijdelijk verstoord. Tijdens een epileptische aanval gaat uw lichaam vaak schokken of verliest u het bewustzijn.
Klachten
De aanvallen en klachten kunnen voor iedereen weer anders zijn. Dat ligt bijvoorbeeld aan de plek in de hersenen waar de verstoring is. Een paar voorbeelden van wat er bij een aanval kan gebeuren:
- u raakt bewusteloos, valt en gaat schokken met armen en benen.
- u krijgt een vreemd opstijgend gevoel bij de maag, bent minder goed bij bewustzijn en laat automatische handelingen zien. Zoals wrijven of mompelen.
- u voelt vreemde tintelingen, hoort vreemde geluiden, bent wel bij bewustzijn, maar reageert even niet op de omgeving.
- u staart voor zich uit en bent kort niet bij bewustzijn.
Na een epileptische aanval kunt u een korte tijd wat verward zijn. Ook kunt u moe zijn of hoofdpijn of spierpijn hebben. Soms kunt u een arm of been even niet goed bewegen.
Oorzaken
Epilepsie komt vaak door een combinatie van dingen. Veel vormen van epilepsie komen door aanleg, een hersenziekte of een hersenbeschadiging. Bijvoorbeeld door:
- een infectie of ziekte tijdens de zwangerschap
- zuurstofgebrek tijdens de geboorte
- een hersenvliesontsteking of een hersenbeschadiging na een ongeluk
- een herseninfarct, hersenbloeding of hersentumor
De kans dat iemand epilepsie krijgt na bijvoorbeeld een herseninfarct is klein. Er moet ook altijd sprake zijn van aanleg. Een aantal vormen van epilepsie komen rond een bepaalde leeftijd voor. Deze vormen kunnen weer verdwijnen als iemand ouder wordt.
Onderzoek
Het is belangrijk om zo precies mogelijk te omschrijven wat er gebeurde bij een aanval. Zo weet de arts of bij u sprake van epilepsie was. Het liefst zien we een video-opname van de aanval. We doen daarnaast verder onderzoek om te kijken of het epilepsie was.
- Met een hersenfilmpje (EEG) kunnen we de elektrische activiteit van de hersenen meten. Daarop is niet altijd epileptische activiteit te zien. Ook niet als het soms helemaal zeker is dat het om epilepsie gaat.
- We kunnen ook een scan van het hoofd maken om te kijken waardoor de aanval gekomen is. Bijvoorbeeld een CT-scan of MRI-scan.
Het komt vaak voor dat de uitslagen van alle onderzoeken normaal zijn. Door de omschrijving van de aanval kunnen we dan toch vaststellen dat het een epileptische aanval was. Daarom kan een video-opname de arts goed helpen.
Behandeling
Medicijnen
Operatie
Hulp bij kiezen
De keuzekaart helpt u om te kiezen welke behandeling het beste bij u past. U kunt de kaart bekijken voordat u naar uw arts gaat. Of u krijgt de kaart tijdens het gesprek met de arts. Bekijk de keuzekaarten:
- Keuzekaart Epilepsie: afwachten of beginnen met medicijnen
- Keuzekaart Epilepsie: behandeling als medicijnen niet werken
- Keuzekaart Epilepsie: medicijnen
Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan: