Etalagebenen
Na wat rust verdwijnt de pijn meestal weer. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens of perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).
Klachten
- De belangrijkste klacht is pijn bij het lopen. De pijn voelt als een soort kramp. Verder lopen lijkt dan niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over.
- De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren zitten. Dit hangt af van waar de vernauwing zit.
- Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Bij ernstige vernauwingen heeft u de problemen al na enkele tientallen meters of zelfs als u rust.
- Pijn in rust gebeurt vooral als de bloeddruk in uw been laag is. Dit komt ’s nachts in bed voor.
- In de ergste vorm krijgt u een wond die niet wil genezen of die zomaar ontstaat. Een deel van een teen of voet kan dan zelfs afsterven.
- Andere klachten kunnen zijn: koude voeten, verlies van haar op de benen, verdikte teennagels (vaak met een schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei.
Oorzaken
Als u zich lichamelijk inspant, hebben uw spieren meer zuurstof nodig dan in rust. Uw slagaders zorgen dat zuurstofrijk bloed naar uw spieren gaat. Bij etalagebenen zijn de bloedvaten van en naar het been vernauwd. Daardoor krijgen de spieren niet genoeg zuurstof bij het lopen of fietsen. Dit kan zorgen voor pijnklachten. Als u stilstaat, komen uw spieren weer tot rust. Het tekort aan zuurstof herstelt en de klachten gaan na een paar minuten weer weg. Als u weer verder loopt of fietst, kunnen de klachten terugkomen.
De vernauwing of verstopping van de slagaders komt door vet in de wand van het bloedvat. We noemen dit slagaderverkalking. De medische term is atherosclerose. Slagaderverkalking hoort bij het ouder worden. Dit proces kan versnellen door overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, erfelijke factoren, diabetes, roken, ongezond eten en weinig bewegen.
Meer weten? Bekijk de filmpjes:
Onderzoek
Heeft u uw klachten verteld aan uw arts? Dan onderzoekt uw arts of de hartslag nog te voelen is bij alle slagaders in uw benen. Hij kijkt naar twee slagaders bij de enkel en naar de slagader in de knieholte en de lies. Zo nodig laat de arts nog verder onderzoek doen.
Behandeling
Etalagebenen zijn op verschillende manieren te behandelen. Welke manier helpt, ligt aan hoe erg het is en welke slagader vernauwd is.
Looptraining
Dotteren
De arts kijkt of dotteren bij u mogelijk is. Daarvoor doet hij of zij een röntgenonderzoek van het bloedvat (angiografie). Tijdens dit onderzoek kunnen we de vernauwing direct dotteren.
Operatie
Voor de operatie onderzoeken we eerst het bloedvat. Dat kan met een röntgenonderzoek van het bloedvat (angiografie), een CT-scan of MRA-onderzoek. We kunnen voor verschillende operaties kiezen:
- Het vat schoonmaken op de plaats van de vernauwing (endarteriëctomie) of het wijder maken.
- Een omleiding of bypass aanbrengen. Hiervoor kiezen we meestal als de beenslagaders echt verstopt zijn. We gebruiken dan een vaatprothese of een ader van uzelf.
Bekijk ook de filmpjes: