Couveuse-unit

Couveuse-unit

Couveuse baby Tergooi

Op de Couveuse-unit bieden we zorg aan baby’s die te vroeg zijn geboren. En aan pasgeboren baby’s die problemen met de gezondheid hebben.

 

In onze couveusesuites worden baby’s direct na geboorte, samen met de moeder, opgenomen als de baby extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld als:

  • de baby te vroeg geboren is
  • de baby te klein is voor het aantal weken waarmee het geboren is
  • de baby ziek is
  • de baby een moeilijke start heeft na de geboorte

Baby en moeder krijgen de zorg die nodig is. Moet de moeder ook in het ziekenhuis blijven? Dan gebeurt dat in principe op de couveusesuite samen met de baby. Heel soms is het nodig de moeder op te nemen op de kraamafdeling en de baby op de couveuseafdeling.

Na de opname op de couveusesuite is vaak nazorg nodig. Die bieden wij op de polikliniek Neonazorg.

Hechting met de baby

De hechting tussen ouders en hun kind staat voorop. Daarom betrekken we ouders in de zorg voor hun baby. We werken op de afdeling volgens de visie van ‘Family integrated care’. Zorg die op het gezin is gericht dus. We zien ouders als onderdeel van het behandelteam. Zij doen mee in de zorg voor hun baby.

Ouders kunnen er bijvoorbeeld bij zijn als we het behandelplan en verloop bespreken. Door hier regelmatig bij te zijn, raakt u als ouder actief betrokken bij de behandeling. We begeleiden u daar goed bij. Zo groeit het vertrouwen. En kunt u straks met een gerust gevoel met de baby naar huis.

Ouders en hechting

Als ouder heeft u een centrale rol in de verzorging van uw baby. U bent de vaste factor. Baby’s leren hun ouders in de buik al kennen door hun stem te horen. Na de geboorte is het belangrijk om elkaar op een natuurlijke manier verder te leren kennen. Door veel bij uw kind te zijn en voor hem of haar te zorgen. Zo zorgt u voor een betere hechting tussen u en uw kind.

Verzorging

Als kinderverpleegkundigen helpen we u om te leren hoe u de baby moet verzorgen, voeden en troosten. Wij stemmen stap voor stap met u af welke hulp en coaching nodig is.

  • Het team van de kinderafdeling zorgt voor de baby.
  • Het team van de kraamafdeling zorgt voor de moeder tot zij niet meer in het ziekenhuis hoeft te blijven. Vanaf dat moment wordt de moeder gezien als een gezonde kraamvrouw. De zorg wordt dan overgenomen door de eerstelijnsverloskundige en door de eerstelijns kraamzorgorganisatie.

Ontwikkelingsgerichte zorg

De zorg die wij samen aan de baby geven, is afgestemd op wat hij of zij nodig heeft. Zo zorgen we dat uw baby zo comfortabel en stabiel mogelijk is. En zo weinig mogelijk stress heeft. We noemen dat ontwikkelingsgerichte zorg. We beschermen de baby tegen prikkels die het niet kent en bootsen de baarmoeder na. Uw baby kan zich zo het beste ontwikkelen en zich aan u hechten.

Zie ook Zorg afgestemd op uw pasgeboren baby

Voeding

Uw baby krijgt moedermelk en/of kunstvoeding, afgestemd op de leeftijd en gewicht. Deze voedingen krijgen de baby’s op vaste tijden. Hier hebben we voedingsschema’s voor. Het is slim om de verzorging van de baby en het buidelen te combineren met voedingsmomenten. Zo heeft uw kind zoveel mogelijk rust tussen de voedingsmomenten.

  • Schema A: (01:30) – 04:30 – 07:30 – 10:30 – 13:30 – 16:30 – 19:30 – 22:30 uur.
  • Schema B: (02:00) – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 – 23:00 uur.
  • Schema C: (02:30) – 05:30 – 08:30 – 12:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 – 23:30 uur.

Te vroeg geboren baby’s en baby’s met een laag geboortegewicht hebben soms eerst 12 voedingen per dag nodig. Deze voedingen worden op de even óf oneven uren gegeven. Voor de rust van de baby is het niet nodig om de baby elke twee uur wakker te maken voor verzorging.

U kunt zelf leren sondevoeding te geven aan uw kind. Zie ook:

Borstvoeding en kolven

Op de afdeling werken lactatiekundigen en borstvoedingscoaches. Zij geven extra begeleiding bij kolven en borstvoeding.

Materiaal om te kolven

  • Moeders die borstvoeding geven, kunnen onze borstkolven gebruiken tijdens de opname.
  • De eerste drie dagen krijgt u elke dag twee disposable afkolfsets.
  • Na de derde dag koopt u zelf een set om langer te gebruiken. Op de afdeling Verloskunde is het mogelijk een herbruikbare dubbele afkolfset te kopen. Ook kunt u daar een borstkolf voor thuis huren.
  • Flesjes om moedermelk te bewaren, krijgt u van ons.
  • Het is belangrijk dat elke fles moedermelk een etiket heeft met de naam van het kind, de datum en de tijd van kolven.

Bewaren, maken en verwarm van voeding

Moedermelk en kunstvoeding bewaren we in de koelkast in het nachtkastje op de kamer. De medewerker Service & Voeding maakt de voedingen per dag voor 24 uur klaar (de juiste hoeveelheid en eventuele toevoegingen). Verwarmen van de voedingen kan in de voedingsstoof op de kamer. De verpleegkundige of u zet de voeding minimaal een half uur voor het voedingsmoment in de stoof.

Uitkoken van flessen en spenen

Flessen en (fop)spenen moeten elke dag worden uitgekookt. In het ziekenhuis krijgt u hiervoor één keer een uitkookzak. Die kunt u meerdere keren gebruiken. Ongeveer twintig keer. Op de afdeling staat een magnetron die voor het uitkoken gebruikt kan worden. Na de eerste week bent u als ouder zelf verantwoordelijk om spenen en flessen uit te koken.

Het verblijf

Kamer en blijven slapen

Overdag kunnen beide ouders aanwezig zijn. In de nacht is er voor één ouder de mogelijkheid om te blijven.

  • Hoeft de (biologische) moeder niet in het ziekenhuis te blijven? Dan beslissen de ouders zelf wie er blijft slapen op de couveusesuite.
  • Als u blijft slapen, is het goed om te weten dat de verpleegkundige zorg gewoon doorgaat. Dit kan soms wat onrust geven. De apparaten moeten goed te zien en te bereiken blijven voor de verpleegkundige.
  • Als u niet kunt blijven slapen, kunt u altijd naar de couveuseafdeling bellen. De verpleegkundige of arts die dienst heeft neemt contact met u op als de situatie van uw kind verandert.
  • Elke kamer heeft een belsysteem. Daarmee kunt u de verpleegkundige oproepen.
  • Alle kamers hebben akoestische alarmering en de mogelijkheid om met camera te bewaken. Met deze systemen kunnen we de kinderen die (tijdelijk) alleen zijn goed in de gaten houden.

Ouderkamer

De ouderkamer is bedoeld voor ouders om tot rust te kunnen komen. U kunt gratis gebruikmaken van de automaat voor koffie en thee, de magnetron en koelkast. Andere mensen mogen hier geen gebruik van maken. Bijvoorbeeld kinderen, mensen die op bezoek komen of broertjes of zusjes.

Hygiëne

Heeft uw baby een infectieziekte of moet het hiertegen beschermd worden? Dan is het nodig om beschermende maatregelen te nemen (isolatievoorschriften). De verschillende maatregelen staan op een kaart op de kamerdeur. De verpleegkundige geeft hier uitleg over.

Wifi en mobiel

In Tergooi MC is gratis wifi beschikbaar (Tergooi-Gasten). Voor de rust van uw baby is het fijn als de telefoon op ‘stil’ staat. We vragen u ook niet te bellen als iemand van het personeel met uw kind bezig is.

Middelen en materialen

Als u in het ziekenhuis verblijft, krijgt u hygiënische materialen en pijnstillers van het ziekenhuis. Zoals kraamverband, maandverband of paracetamol. Hoeft u niet meer in het ziekenhuis te blijven? Dan is het de bedoeling dat u hier zelf voor zorgt.

Maaltijden voor ouders

Kraamvrouwen krijgen drie maaltijden per dag tot en met dag zeven na de bevalling. Na deze periode krijgt de ouder die blijft slapen (gratis) een ontbijt. Ouders moeten zelf voor hun eigen lunch en avondeten zorgen. Dat kan via het restaurant of door iets van huis mee te nemen. We vragen u om dienbladen en servies terug te brengen naar het restaurant.

Gebruik koelkasten en magnetron

U kunt de koelkast en magnetron in de ouderkamer gebruiken om eten dat u heeft meegenomen te bewaren en op te warmen. Het koelkastje op de kamer is daar niet voor bedoeld. Die is klein en is er om de melk voor de baby te bewaren. Wel kunt u hier eventueel wat drinken bewaren.

Kosten verblijf

Is er geen medische regen meer om in het ziekenhuis te blijven? Dan registreren we u als ‘gezonde kraamvrouw’ in ons elektronisch verpleegkundig dossier. U bent dan opgenomen in het ziekenhuis zonder een medische indicatie. De ‘gezonde kraamvrouw’ valt onder de zorg van de basisverzekering.

Voor de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico. Als u als ‘gezonde kraamvrouw’ in het ziekenhuis verblijft, betaalt u de eerste zorgkosten die u maakt dus zelf. Tot uw eigen risico verbruikt is.

Kraamzorg

Vanaf het moment dat de medische zorg stopt, belt de verpleegkundige de eerstelijns verloskundige om de zorg over te dragen. U neemt als kraamvrouw zelf contact op met uw kraamzorgorganisatie, als dat voor u geldt. De kraamzorg wordt dan verplaatst van thuis naar Tergooi MC. Meestal krijgt u twee tot drie uur kraamzorg per dag, tot en met dag acht. Is uw kraamzorg niet aangesloten bij het Kraamzorg Samenwerkingsverband (KSV)? Of komt u van buiten de regio? Dan moet Babyzorg gebeld worden voor kraamzorg in Tergooi.

U maakt als ouder(s) zelf afspraken over de tijden. Het liefst in de ochtend tussen 09:00 en 12:00 uur. De kraamverzorger kan bijvoorbeeld helpen bij:

  • controles van de kraamvrouw
  • begeleiden bij het kolven
  • helpen met douchen
  • verschonen van het bed
  • opruimen
  • in overleg met de verpleegkundige met de zorg van de baby

Als u buiten deze tijden (hulp)vragen of klachten heeft, neemt u contact op met de eigen eerstelijns verloskundige.

Regels

Voor een goede samenwerking en veiligheid zijn een aantal afspraken gemaakt:

Wat u van ons kunt verwachten

  • We geven geen informatie aan andere partijen.
  • U kunt ons altijd vragen stellen. Meerdere vragen het liefst in één keer.
  • De ouder die blijft slapen krijgt standaard ontbijt.

Wat wij van u verwachten

  • Houd de kamer en andere ruimtes overzichtelijk en netjes.
  • Doe de gordijnen overdag zoveel mogelijk open.
  • Voer geen telefoongesprekken als u met de hulpverlener in gesprek bent.
  • Foto’s maken en filmen in het ziekenhuis mag alleen met schriftelijke toestemming. En met respect voor de privacy van andere gasten en onze medewerkers.
  • Houd rekening met onze bezoektijden.
  • Verbale en/of lichamelijke agressie wordt niet getolereerd.
  • De ruimte is beperkt. Daarom vragen we u zoveel mogelijk spullen op te ruimen en de vloer leeg te houden. Zo kan de huishoudelijke dienst die schoonmaken.
  • Het is niet toegestaan om zelf medische apparatuur aan of uit te zetten.
  • In de gebouwen en op het terrein van Tergooi MC is roken verboden. Ook alcohol en drugs gebruiken mag niet in en rond het ziekenhuis.

Veiligheid

  • Tijdens het verblijf van uw baby in het ziekenhuis staat zijn of haar veiligheid voorop.
  • In de eerste plaats zijn artsen en medewerkers alert op mogelijke bedreiging van de veiligheid. Zij zijn ook verplicht mogelijke onveiligheid te melden. We verwachten dat u zelf ook bijdraagt aan de veiligheid van uw baby, uzelf en iedereen in het ziekenhuis.
  • Zorg dat u de couveuse of het hekkenbed goed afsluit om vallen te voorkomen.

Zie ook Veilige behandeling van uw kind

Toegang ziekenhuis en afdeling

De hoofdingang is open tussen 06:00 en 00:00 uur. Wilt u buiten deze tijden naar binnen? Gebruik dan de intercom. De beveiliging laat u na controle binnen.

Bezoekregels

Voor de rust en regelmaat op de afdeling hebben we de volgende bezoekregels:

  • Eén van de ouders mag blijven slapen.
  • Broertje(s) en of zusje(s) mogen op bezoek komen als zij niet ziek zijn en die ziekte kunnen overdragen.
  • Bezoek van 12 jaar of ouder is welkom van 14:30 tot 19:00 uur.
  • Maximaal twee bezoekers per dag, exclusief ouders.
  • Ontvang voor de veiligheid van uw eigen baby en de andere baby’s op de afdeling geen bezoek dat recent contact heeft gehad met besmettelijke (kinder)-ziektes. Ook bezoek met bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, hoesten, koorts, koortslip of huiduitslag is niet toegestaan.
  • We laten geen bezoek toe bij uw baby als u er zelf niet bent. Tenzij anders is afgesproken.
  • Houd ook tijdens bezoekmomenten rekening met de rust en hygiëne. Laat het bezoek niet langer dan een half uur blijven en maak de baby niet wakker voor het bezoek.
  • Alleen ouders of verpleegkundigen doen de voedings- en verzorgingsmomenten.
  • Geef de voedings- en verzorgingsmomenten voorrang. Denk aan artsenvisite, onderzoeken, fysiotherapie of verpleegkundige handelingen.

Ouders vallen uiteraard niet onder de bezoekregeling.

Geboorteaangifte en dossier

Aangifte geboorte

Als de baby is geboren in Tergooi MC, doet u binnen drie dagen aangifte bij de gemeente Hilversum. De dag van de geboorte telt daarbij niet mee. U kunt digitaal aangifte doen of persoonlijk op afspraak in het gemeentehuis.

Het dossier inzien

Via mijn.tergooi.nl en met de DigiD van uw kind kunt u inloggen in het patiëntenportaal van uw kind. Daarnaast heeft u het recht om het medisch en verpleegkundig dossier van uw kind in te zien. Voor het medisch dossier gebeurt dat alleen in overleg met de medisch specialist. We willen zorgvuldig met die informatie omgaan en kunnen dan ook eventuele vragen beantwoorden. Wilt u een gesprek met de specialist? Dan kunt u dit regelen via de verpleegkundige.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling