Fotodynamische therapie met daglicht

bij actinische keratosen

Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen

Fotodynamische therapie met daglicht is een vorm van lichttherapie. We doen deze behandeling bij patiënten met actinische keratose. We smeren een speciale crème op de plekjes op de huid. Die maakt de onrustige cellen gevoelig voor licht. Daarna laat u daar twee uur lang daglicht op schijnen. De cellen sterven daardoor af. Ze worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

 

Deze vorm van lichttherapie is mogelijk bij patiënten met uitgebreide vormen van actinische keratose. Bijvoorbeeld op de kale schedel of in het gezicht. Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Het kan een begin zijn van huidkanker.

Lichttherapie doen we ook wel met een speciale lamp in het ziekenhuis. De behandeling met daglicht is vaak minder pijnlijk. De stof die uw cellen gevoelig maakt voor licht wordt langzamer geactiveerd dan wanneer we een lamp gebruiken. De behandeling werkt net zo goed.

Behandeling

De behandeling met daglicht kan in Nederland alleen tussen maart en oktober. Anders is het daglicht niet sterk genoeg. De behandeling kan beter niet gedaan worden op dagen dat het regent of als regen wordt verwacht.

1. Zonnebrandcrème

Tijdens de behandeling is het belangrijk dat uw huid goed wordt beschermd tegen schadelijke ultravioletstraling die ook in daglicht zit. De behandelaar doet daarom eerst zonnebrandcrème op alle huid die tijdens de behandeling in het daglicht komt. De zonnebrandcrème moet even intrekken.

2. Huid wegschrapen en crème aanbrengen

We schrapen het oppervlakkige deel van de huidplekjes voorzichtig weg. Daar voelt u bijna niets van. Direct daarna brengen we de crème aan die de huid gevoelig maakt voor licht. De crème wordt daarna niet afgedekt.

3. Naar plek met daglicht

Belangrijk is dat u binnen 30 minuten nadat de crème is aangebracht met de behandeling met daglicht start. U moet dus binnen 30 minuten buiten zijn en de ingesmeerde huid aan daglicht blootstellen. In die 30 minuten kunt u naar huis gaan om daar naar een plek buiten te gaan.

4. Twee uur in het daglicht

Houd de huid twee uur lang de hele tijd in het daglicht. Meestal is dit goed te doen en heeft u niet veel last van pijn. Wordt de behandeling toch te belastend? Dan kunt u in lichte schaduw gaan staan of zitten. Bijvoorbeeld onder de bladeren van een boom. Bij motregen kan een afdakje helpen om te schuilen. Een balkon dat niet te diep is, kan ook. Houd wel goed oogcontact met het daglicht en ga niet te ver onder het afdak of op het balkon staan.

U kunt in deze twee uur zitten, lopen of staan. Of dit afwisselen. Het is niet de bedoeling dat u naar binnen gaat. Tenzij dat echt niet anders kan. Zorg dat u dan binnen vijf minuten weer buiten bent. Anders kan de behandeling meer pijn gaan doen.

5. Crème weghalen en uit het licht

Als de twee uur in het daglicht om is, haalt u de crème die er nog zit weg met een gaasje. Was zo nodig de rest van de crème van uw huid. Na de behandeling moet u de rest van de dag binnenblijven. Blijf de rest van deze dag ook uit fel licht binnen.

Tips

  • Trek kleren aan die geschikt zijn voor de situatie en behandeling. Uw kleren en bijvoorbeeld een zonnebril mogen de huid die we gaan behandelen niet bedekken.
  • Denk goed na over waar u de behandeling gaat doen. U moet twee uur op die plek in het daglicht blijven.
  • Zorg voor iets te eten of drinken voor tijdens de behandeling. Of neem bijvoorbeeld iets te lezen of iets anders om te doen mee.

Na de behandeling

Na de behandeling begint de afstoting van de onrustige cellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Dit proces kan na de behandeling zorgen voor:

  • roodheid (één tot twee weken)
  • vorming van korstjes (twee tot vijf dagen)
  • zwellingen (twee tot vier dagen)
  • verandering van kleur van de huid (twee tot vier weken)

De klachten zijn twee tot drie dagen na de behandeling het duidelijkst te zien.

Controle

Een tijdje na de behandeling kijken we hoe de behandeling bij u gewerkt heeft. Soms kiezen we ervoor de behandeling nog een keer te doen. Ook als de plekken weg zijn, blijven we u in sommige gevallen controleren.

Huid beschermen

Ga tot drie maanden na de behandeling niet lang in de zon en ga niet onder de zonnebank. Bescherm uw huid regelmatig met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Iets op uw hoofd biedt ook goede bescherming tegen te veel zonlicht. Zie ook Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon.