Fototherapie in Tergooi MC bij pasgeborenen
Geelzucht bij uw baby kunnen we het beste behandelen met fototherapie. Dit is een vorm van lichttherapie. Uw baby komt daarvoor naar Tergooi MC. We gebruiken voor de fototherapie een matrasje dat licht geeft of een lamp.
Behandeling
Geelzucht ontstaat bij te veel bilirubine: een gele galkleurstof. Normaal zorgt de lever dat bilirubine weer uit het lichaam gaat. Bij pasgeboren baby’s gaat dat niet altijd goed. Op de pagina Geelzucht bij pasgeborenen leest u daar meer over. Als uw baby te veel bilirubine heeft, beginnen we met fototherapie. Dit is een vorm van lichttherapie.
Het licht zet bilirubine om in een wateroplosbare vorm. Bilirubine komt dan in de poep en plas van uw baby terecht. De poep wordt wat dunner, de plas wat donkerder van kleur. Op deze manier gaat de bilirubine uit het lichaam.
Matrasje met licht of lamp
Het matras dat we gebruiken, noemen we de biliblanket. Dit matras geeft licht. Uw baby ligt daarop. Het matras gebruiken we als uw baby in de wieg of het warmtebedje ligt. Als uw baby in een couveuse ligt, gebruiken we vooral een lamp voor fototherapie. Die hangt boven uw baby.
Tweede lamp
Bril voor het felle licht
Hoe lang
Voeding en verzorging
- U kunt uw baby zo veel mogelijk zelf voeden en verzorgen. Een aantal keren per dag mag uw baby onder de lamp vandaan. Ongeveer 30 minuten per keer. Ook het brilletje mag dan even af.
- Genoeg voeding is tijdens fototherapie belangrijk. Daarom moet u soms bijvoeden naast de borstvoeding. Extra voeding is goed voor de afvoer van bilirubine.
- Door te veel bilirubine kan uw baby suf wordt. Uw baby kan hierdoor slechter gaan drinken. Soms geven we uw baby daarom een maagsonde. Zo krijgt hij of zij toch genoeg voeding binnen.
- Smeer geen vette producten op de huid van uw baby, zoals badolie, babylotion of vaseline. Dan kan de huid verbranden.
- Houd de temperatuur van uw baby bij. Uw baby heeft alleen een luier aan. Daardoor kan de lichaamstemperatuur wat dalen. In de couveuse kan die juist stijgen.
Na de behandeling
Naar huis
Uw arts beslist wanneer uw baby weer naar huis kan. Dat kan als de hoeveelheid bilirubine van uw baby goed is. En als er geen andere redenen meer zijn om uw baby op de afdeling te verplegen.
Nog een beetje geel
Soms ziet uw baby nog een beetje geel. Het bilirubine is dan wel zo gedaald dat het niet schadelijk meer is.
Moedermelk vertraagt de verwerking van bilirubine. Als u borstvoeding geeft, kan de geelzucht daardoor wat langer blijven bestaan. Dit is niet erg. Meestal gaat de gele kleur binnen vier weken weg. Eventueel krijgt u nog een afspraak mee voor een controle op de polikliniek.
Soms opnieuw fototherapie
Als we gestopt zijn, onderzoeken we de hoeveelheid bilirubine nog eens. Zo kunnen we zien of het niet weer meer wordt. Soms is het nodig opnieuw te beginnen met de fototherapie. We kunnen het bilirubine niet meer met een meetapparaat meten als uw baby fototherapie heeft of heeft gehad. Alleen via het bloed.
Transfusie
In ernstige situaties kan een zogenoemde wisseltransfusie nodig zijn. De rode bloedcellen van uw baby worden dan ingewisseld voor bloed van een transfusie. Dit komt maar zelden voor. Een wisseltransfusie is soms nodig om hersenschade te voorkomen. De wisseltransfusie gebeurt op de couveuse-unit van de kinderafdeling.