Fysiotherapie na een CVA

(beroerte)

Fysiotherapie na een CVA (beroerte)

De fysiotherapeut is een van de paramedische disciplines die u vanaf dag één van uw revalidatie tegenkomt. In het ziekenhuis voert de fysiotherapeut een aantal testen bij u uit om een indruk te krijgen van uw spierkracht en balans. Hij kijkt of u zelf weer in en uit uw bed kan komen.

Als het mogelijk is, pakt u het lopen en traplopen weer op. Welke gevolgen de beroerte heeft, is per persoon verschillend. Het kan zijn dat het bij een eenmalige behandeling blijft en dat u weer naar huis gaat. Het kan ook het begin zijn van een langere revalidatie. Belangrijk is dat u vanaf de eerste dag in beweging komt; onder begeleiding of zelfstandig. Wel of niet met een loophulpmiddel.

Na het ziekenhuis

Afhankelijk van uw herstel in het ziekenhuis wordt er een keuze gemaakt of u vanuit het ziekenhuis naar huis gaat of gaat revalideren in een revalidatiesetting. Thuis kunt u uw revalidatie vervolgen bij een fysiotherapeut in een particuliere praktijk die gespecialiseerd is in het behandelen van CVA-patiënten. Het ziekenhuis geeft een overdracht mee of stuurt rechtstreeks een overdracht door.

In het revalidatiecentrum

Tijdens deze periode zal de revalidatie steeds in het teken staan om terugkeer naar huis mogelijk te maken. U krijgt, afhankelijk van wat u nodig heeft, therapieën aangeboden individueel en/ of in groepsverband. Bij fysiotherapie traint u om dagelijkse activiteiten weer beter en zelfstandig uit te voeren. Denk hierbij aan het in en uit bed gaan, wandelen en traplopen. De fysiotherapeut spreekt voorgaand aan uw behandeling met u over uw wensen en doelen, waarop hij de behandeling afstemt.

Tijdens het behandeltraject wordt gekeken naar de zelfstandigheid van het dagelijks functioneren en de veiligheid hiervan. Wanneer u weer naar huis gaat, kan de behandeling nog enige tijd poliklinisch worden voortgezet binnen de setting waar u verbleef.

In de thuissituatie

Als u na het CVA en de revalidatie in de thuissituatie nog problemen in uw dagelijks functioneren ervaart, kunt u een beroep doen op vrijgevestigde therapeuten bij u in de buurt. We noemen dit eerstelijnszorg. Deze zorg wordt verleend door een ergotherapeut, fysiotherapeut gespecialiseerd in neurorevalidatie of logopedist. Zij kunnen op indicatie van uw behandelend arts ook bij u aan huis komen voor behandeling. Vraag hiervoor een verwijzing bij uw huisarts, revalidatiearts of neuroloog.

De eerstelijns behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars ook vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiervoor bij uw eigen zorgverzekeraar.

In de nazorgfase vindt een voortzetting plaats van eerder ingezette behandeldoelen. U bespreekt aan welke praktische problemen u wilt gaan werken. De fysiotherapeut verzorgt de overdracht naar de collega’s in de andere setting.