Galblaas verwijderen

Cholecystectomie

Galblaas verwijderen

Galstenen in de galblaas kunnen zorgen voor pijn. De pijn kan reden zijn om de galblaas weg te halen met een operatie. Deze operatie noemen we een cholecystectomie. U kunt prima leven zonder galblaas. Dit heeft geen gevolgen voor uw dagelijks leven.

Voorbereiding

De operatie gebeurt onder volledige narcose. De anesthesist informeert u over de verdoving die u krijgt. Ook hoort u vanaf welk moment u niet meer mag eten en drinken. Voor de operatie krijgt u verder een injectie om trombose te voorkomen.

Dag van de operatie

  • Op de dag van de operatie moet u uw kunstgebit en contactlenzen uitdoen. Voor een kunstgebit krijgt u een bakje mee naar de operatiekamer. U kunt uw gebit daar uitdoen en direct na de operatie weer indoen.
  • We vragen u naar het toilet te gaan om uw blaas leeg te plassen.
  • Vlak voordat u naar de operatiekamer gaat, krijgt u een operatiejas aan.
  • Meestal krijgt u een paracetamol. Die mag u innemen met een slokje water.
  • Doe eventuele piercings uit en haal nagellak weg.

Behandeling

We kunnen uw galblaas op twee manieren weghalen: met een gewone operatie of met een laparoscopische operatie. Uw chirurg geeft aan wat in uw geval het beste is.

Gewone operatie

De chirurg maakt in de buik een snee van tien tot vijftien centimeter. Daarna wordt de galblaas weggehaald.

Laparoscopische operatie

De chirurg maakt een paar kleine sneetjes in of bij de navel. Via deze gaatjes brengt de arts een camera in uw buikholte. Dit noemen we een laparoscoop. Via andere sneetjes brengt de chirurg instrumenten in de buikholte om de galblaas te verwijderen.

Soms moeten we tijdens deze operatie overgaan op een gewone operatie. Dat gebeurt als er een probleem is dat niet met een laparoscopische operatie op te lossen is. Bijvoorbeeld als de galblaas erg ziek is of bij een heftige ontsteking of bloeding. De galblaas moet dan alsnog met een gewone operatie worden weggehaald.

Na de behandeling

De wondjes zijn na de operatie gevoelig. Daardoor doet bewegen pijn, net als diep ademhalen en hoesten. Na een gewone operatie heeft u hier meer last van, omdat de buikwond dan groter is. Na de laparoscopische operatie kunt u ook wat pijn hebben tussen uw schouderbladen. Dit is normaal. Vraag dan aan de verpleegkundige een pijnstiller.

U kunt direct na de operatie wat misselijk zijn en dorst hebben. Tegen de misselijkheid kunnen we u medicijnen geven.

Eten en drinken

U heeft na de operatie een infuus in de arm. Zo zorgen we dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Zodra u zelf weer genoeg kunt drinken, haalt de verpleegkundige het infuus weg.

U mag na de operatie drinken en licht verteerbare voeding eten. Dit hangt af van wat u op dat moment kunt verdragen en van de klachten die u nog heeft. U hoeft eenmaal thuis geen vetarm dieet te volgen. U mag gewoon alles eten.

Complicaties

Bij alle operaties kunnen complicaties voorkomen. Ze kunnen klein en vervelend zijn, zoals een ontsteking van een ader waar een infuus in zit of een urineweginfectie. Ook longontstekingen, wondinfecties en littekenbreuken komen voor, maar deze complicaties zijn zeldzaam. Een ernstige complicatie is een beschadiging van de galwegen of gallekkage. Dit gebeurt zeer zelden.

Naar huis

Na een laparoscopische operatie kunt u meestal na een dag weer naar huis. Na een gewone operatie ligt u ongeveer drie dagen in het ziekenhuis. U mag naar huis als u:

  • geen koorts heeft
  • normaal naar de wc kunt
  • de wond goed geneest
  • weer goed kunt lopen

De hechtingen hoeven we niet weg te halen. Die lossen vanzelf op. Uw arts bepaalt of u moet terugkomen op de polikliniek.

Weer thuis

  • Eén dag na de ingreep mag u weer douchen.
  • Verwijder één dag na de ingreep het verband en de pleisters. Laat de hechtstrips maximaal zeven dagen zitten.
  • Dep na het douchen de wond droog met een schone handdoek
  • Laat u de huid eerst twee minuten aan de lucht drogen voordat u er een schone pleister op plakt. Lekt de wond na? Gebruik dan alleen een schone pleister.

Thuis zal het dagelijks leven de eerste tijd zwaarder zijn dan u denkt. Kijk wie in uw directe omgeving u kan helpen. Wees de eerste tijd voorzichtig met alle bewegingen en activiteiten die pijn doen. Als u rustig aan weer dingen gaat doen, kunt u langzaam steeds meer. Als de wond is genezen, mag u alle normale activiteiten weer oppakken.

Na een laparoscopische operatie kunt u meestal na een week weer zonder problemen aan het werk. Na een gewone operatie lukt dat vaak na twee tot drie weken weer. Na ongeveer drie weken kunt u ook weer zwaar lichamelijk werk doen, zoals tillen en sporten.

Belafspraak voor controle

Ongeveer twee weken na de ingreep heeft u een belafspraak. U bespreekt dan telefonisch met uw arts hoe het gaat met uw herstel. Ook kunt u uw vragen stellen.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis bij de volgende klachten:

  • koorts (meer dan 38,5 graden)
  • erge pijn in de buik of als de pijn steeds erger wordt
  • blijvende misselijkheid of spugen
  • diarree die niet overgaat
  • ontsteking van de wond
  • als de wond opengaat of er meer vocht uitkomt
  • bij geelzucht of als uw plas donkerbruin van kleur is

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Chirurgie

Galblaasverwijdering

49

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 07-01-2025