Blokkade zenuwknoop in de hals
Door het ganglion stellatum tijdelijk te verdoven met een kortwerkende pijnstiller, kunnen we de zenuwen blokkeren. Zo kunnen we de klachten van opvliegers verminderen. In sommige gevallen combineren we de behandeling met warmte (Pulsed Radio Frequency).
Voorbereiding
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de behandeling.
- Voor en na de behandeling mag u gewoon eten en drinken.
- Gebruik uw medicijnen zoals u dat gewend bent. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld dat voor de behandeling. Uw pijnspecialist bespreekt met u of u voorafgaand aan de behandeling deze medicatie moet stoppen.
- Soms is het nodig voor de behandeling bloedonderzoek te doen.
- Bent u allergisch voor bepaalde medicatie, jodium of contrastmiddel? Meld dat voor de behandeling.
- Trek gemakkelijke kleding aan. Doe een eventueel halssieraad thuis al af.
- Na de behandeling mag u niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorg dat iemand u na de behandeling naar huis kan brengen.
- U kunt tijdelijk minder gevoel en kracht ervaren in het behandelde gebied. Wij raden u aan de eerste avond na behandeling niet alleen thuis te zijn en niet zelf te koken.
De behandeling
- We halen u op uit de wachtkamer.
- In principe hoeft u zich niet uit te kleden, maar de hals moet wel goed bereikbaar zijn. Het kan nodig zijn de bovenkleding (deels) uit te doen.
- Tijdens de behandeling ligt u op uw rug.
- We ontsmetten de huid en verdoven u. Vervolgens brengen we de naald in. We bepalen de juiste positie met behulp van röntgenbeeld of een echo.
- Vervolgens dienen we de medicijnen toe. Dit kan een drukkend gevoel geven in uw schouder of hoofd.
- De juiste positie van de naald wordt dan bevestigd met een test. Hierna volgt de enkele minuten durende behandeling.
- Soms dienen we naast de medicatie een licht elektrisch stroompje toe. Dit voor een lichte verwarming van de zenuwknoop. Hierdoor vermindert de pijngeleiding in de betreffende zenuw.
- De behandeling op de behandelkamer duurt ongeveer 15 minuten. Hierna blijft u nog een half uur ter observatie.
- Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar 1 à 2 uur.
Na de behandeling
Binnen enkele dagen zult u al merken dat u minder (ernstige) opvliegers heeft. De duur van het effect van de behandeling kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Na vier tot zes weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Soms is het nodig om de behandeling te herhalen of is een aanvullende, andere behandeling nodig. Uw pijnspecialist bespreekt dit verder met u.
Bijwerkingen
Na de behandeling kunt u last hebben van:
- minder gevoel in het behandelde gebied
- minder gevoel en kracht van de arm
- wazig zien
- een hangend ooglid
- een hese stem
Dit trekt snel na de behandeling weer weg. Ook kan lokale pijn in de hals ontstaan. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. Neem hiervoor eventueel pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol (zie bijsluiter voor gebruik).
Allergische reactie
Een allergische reactie door de medicatie of contrastvloeistof kan klachten geven als:
- jeuk
- huiduitslag
- zwelling in het gelaat
- kortademigheid
Bent u bekend met een allergie? Meld dit vooraf. Neem bij deze klachten direct contact op.
Bloeding of infectie
Bij de behandeling kan onbedoeld een bloeding of infectie optreden. Dit kan zich uiten als een lokale zwelling in de hals. Een symptoom van een infectie kan koorts zijn (meer dan 38,5 C). Neemt u bij deze symptomen contact op.
Kortademigheid
Er bestaat een hele kleine kans dat tijdens de behandeling het longvlies wordt aangeprikt. Dit kan een klaplong tot gevolg hebben. Mocht u benauwd worden na de procedure, neem dan direct contact op. Eventueel zal een röntgenfoto gemaakt worden. De kortademigheid kan ook komen doordat er verdovingsvloeistof bij een van de zenuwen van het middenrif is gekomen.