Kijkonderzoek slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (gastroscopie)
Een gastroscopie is een kijkonderzoek van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. We doen dit onderzoek met een endoscoop: een flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera. Tijdens het onderzoek kunnen we ook kleine ingrepen doen. Bijvoorbeeld kleine stukjes weefsel weghalen voor verder onderzoek. Voor het onderzoek moet de maag leeg zijn.
Voorbereiding
Als het onderzoek in de ochtend is
Als het onderzoek in de middag is
Onderzoek
Het kijken met de endoscoop duurt maar een paar minuten. Een gespecialiseerde arts voert het onderzoek uit. Twee endoscopie-verpleegkundigen assisteren hem of haar.
- De verpleegkundige vraagt u om een eventuele gebitsprothese uit uw mond te doen. We kunnen u een verdovende keelspray geven om (het gevoel om te) kokhalzen tijdens het onderzoek te verminderen.
- U gaat op uw linkerzij liggen met uw kin op de borst. U krijgt een bijtring in de mond.
- U kunt gewoon ademhalen met de endoscoop. De verpleegkundige zuigt te veel speeksel of slijm weg uit de mondholte.
- Om het weefsel te kunnen beoordelen, blaast de arts koolstofdioxide in uw maag. Tijdens het onderzoek verzamelen we soms weefsel (biopten) voor onderzoek. Het nemen van biopten doet geen pijn.
Roesje (sedatie)
Een gastroscopie kan met of zonder roesje (sedatie) worden gedaan.
Een roesje is geen narcose. Met een roesje wordt u wat slaperig en is het onderzoek minder zwaar. Hoe slaperig u bent, is vooraf niet te zeggen. Ook als u niet slaapt, bent u meer ontspannen. De meeste mensen herinneren zich weinig tot niets van het onderzoek als het klaar is.
Na het onderzoek
- Als u een keelverdoving heeft gehad, moet u in ieder geval 30 minuten wachten met eten en drinken. Neem daarna eerst een slokje water. Als u zich niet verslikt, kunt u gewoon eten en drinken.
- Als u geen keelverdoving heeft gehad, kunt u gewoon eten en drinken.
- Uw keel kan de eerste 24 tot 48 uur wat gevoelig zijn. Ook kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel. Heel soms kan de ingeblazen lucht voor darmkrampen zorgen. Het helpt dan om winden te laten en te boeren.
Mogelijke problemen
Een kijkonderzoek van slokdarm, maag of twaalfvingerige darm is een veilig onderzoek. Complicaties komen weinig voor. Een aantal problemen kunnen voorkomen:
- Het kan gebeuren dat u zich tijdens het onderzoek verslikt en dat er maaginhoud in de longen terechtkomt. Soms kan na verslikken een longontsteking optreden.
- Heel soms kan de endoscoop de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm beschadigen. Soms ontstaat dan een scheurtje (perforatie).
- Als er een bloeding ontstaat, kunnen we die bijna altijd direct met succes behandelen. Het onderzoek duurt dan wel wat langer. Het kan nodig zijn dat we u ter observatie opnemen in het ziekenhuis.
De uitslag
De arts geeft u na het onderzoek de voorlopige uitslag mee. Is tijdens het onderzoek weefsel verzameld voor verder onderzoek? Dan krijgt u die uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Wanneer bellen
Neem contact op als u na het onderzoek klachten met uw gezondheid heeft. Bel ons in ieder geval als u:
- steeds meer last van pijn of misselijkheid heeft
- steeds moet overgeven
- kortademig wordt
- koorts krijgt
- bloed verliest via de mond
- zwarte ontlasting heeft, eventueel met bloed erbij