Geboorteplan
Een geboorteplan is vooral bedoeld als communicatiemiddel. In een gesprek, waarin het geboorteplan wordt besproken, kan de verloskundige hulpverlener uitleg geven en verwachtingen eventueel bijstellen. Het kan altijd worden aangepast als de omstandigheden veranderen.
Klik hier voor het geboorteplan
Overdacht zorgplan
Wanneer de zorg van de ene naar de andere verloskundig hulpverlener wordt overgedragen, zal ook het geboorteplan worden overgedragen aan de betrokken hulpverleners, zodat zij op de hoogte zijn van dit plan. Tijdens de bevalling brengen verloskundigen het geboorteplan bij de verpleegkundige en andere betrokkenen onder de aandacht.
Samen beslissen
Met een goed gevoel terugkijken op de bevalling blijkt vooral afhankelijk te zijn van de mate waarin je betrokken bent geweest bij de beslissingen die genomen zijn gedurende het proces. Hiervoor is goede communicatie essentieel. Natuurlijk zijn er soms omstandigheden waardoor je niet in elke beslissing betrokken kunt worden (denk hierbij aan een spoedsituatie). Het is belangrijk om te beseffen dat een bevalling niet altijd gaat zoals je hebt gepland. Dat kan ook niet. Bevallen is een proces dat op verschillende manieren kan verlopen en dat niet te sturen (of te voorspellen) is.
Tips voor bevalplan
Kort en bondig
Maak kopieën
Bespreek een eerdere bevalling
Wacht niet tot het laatste moment
Werkwijze
In de meeste geboorteplannen, die je kunt vinden op het internet, via een zwangerschapscursus of via een verloskundig hulpverlener, worden zaken besproken die wij in onze zorg al aanbieden, of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt.
Je kunt ervan uit gaan dat deze items in onze zorg zijn opgenomen, of je nu met je eigen verloskundige van jouw verloskundige praktijk thuis of in het ziekenhuis bevalt, of dat je onder begeleiding van het ziekenhuis (klinisch verloskundige of gynaecoloog) bevalt.
Communicatie
We zullen altijd ernaar streven de procedures, medische handelingen, ingrepen etc. met jullie te bespreken voordat we deze uitvoeren. Spoedsituaties kunnen hierop een uitzondering zijn, maar zelfs dan proberen we jullie kort en bondig te informeren. We zullen jullie altijd bij beslissingen betrekken. Mocht je zelf niet (goed) in staat zijn om adequaat te reageren, zullen we deze beslissingen altijd met je partner bespreken, of met degene die je in dit plan daarvoor hebt aangewezen.
Aanwezig bij de bevalling
In het geboorteplan vul je in wie er bij de bevalling aanwezig is. Uiteraard zijn anderen ook welkom, denk aan je moeder, zus een goede vriendin of een doula. Zolang het maar medisch verantwoord is en we zien dat het niet storend werkt tijdens het geboorteproces. Als je kinderen bij de bevalling aanwezig wilt laten zijn, is het verstandig om dit ook in dit geboorteplan te laten weten. We willen graag weten hoe je hen hebt voorbereid, welke leeftijd zij hebben, hoe wij daarin een rol kunnen spelen, etc. Bij een keizersnede mag 1 persoon met je mee naar de operatiekamer. Bedenk van te voren wie dat moet zijn en geef dit aan in dit geboorteplan. Tergooi MC is een opleidingsziekenhuis, dat wil zeggen dat regelmatig studenten (arts in opleiding etc.) werkzaam zullen zijn in het ziekenhuis, ook op de verloskamers en Kraamafdeling.
Onderzoek
Ondersteuning
Omgaan met pijn
Door een goede ademhaling, ontspanningstechnieken, vertrouwen en concentratie is de pijn vaak goed te hanteren. De aanwezigheid en coaching door een vertrouwd iemand is erg belangrijk. Allereerst je partner, maar ook de verloskundige, verpleegkundige of kraamverzorgster kunnen je hierin ondersteunen. Ook een prettige houding, massages, warmte (denk aan kruiken, douche of bad) kunnen helpen. Er kunnen momenten zijn dat dit niet meer lukt. Alleen in het ziekenhuis is pijnbehandeling met medicijnen mogelijk. Ideeën over het omgaan met pijn kun je in het geboorteplan aangeven.
We zullen er altijd naar streven zo weinig mogelijk in te grijpen. Tijdens het persen zullen we je helpen een zo goed mogelijke perstechniek te leren en zal er altijd een verpleegkundige of verloskundige bij je zijn.
Ingrijpen
Tijdens een normale bevalling zijn weinig ingrepen nodig. Echter, een aantal ingrepen komen regelmatig voor:
- inwendig onderzoek
- kunstmatig breken van de vliezen
- inknippen en hechten
- aanprikken voor een infuus
- soms een vacuümverlossing of een keizersnede (sectio)
- continue registratie harttonen van het kind (CTG)
- Inwendige registratie van de harttonen van het kind is de meest betrouwbare methode voor bewaking tijdens de bevalling en kan alleen als de vliezen zijn gebroken. Dit heeft dan ook de voorkeur.
Over deze ingrepen word je altijd van te voren ingelicht; we zullen altijd met jullie bespreken waarom we iets nodig vinden; daarbij wordt altijd het belang (veiligheid) van moeder en kind voorop gesteld.
Na de bevalling
Als de baby geboren is
Als je baby geboren is, zullen we ernaar streven dat je baby direct bij je kan liggen (huid op huid). Tenzij er medische redenen zijn om dit eerder te doen, zullen we na een uur de baby nakijken en wegen. In dit eerste uur zullen we jullie – indien de situatie dit toelaat – alleen laten, zodat jullie in alle rust met elkaar kennis kunnen maken.
Ook zullen we altijd navragen of je partner de wens heeft om de navelstreng door te knippen. Als het lukt zullen we hiervan een foto maken. Alleen als de baby naar de Couveuse-afdeling moet, is dit niet mogelijk. In dit geval kan je partner wel mee met de baby. We zullen jou daarna ook zo spoedig mogelijk naar de baby brengen. We zullen jullie beiden betrekken bij de verzorging; ook als we de baby nakijken en wegen. Zo kunnen we uitleggen wat we doen en waarom.
De placenta
Als de placenta is geboren, zullen we jullie ook vragen of je die wilt zien. We kunnen jullie laten zien hoe de baby in de placenta heeft gezeten en hoe de placenta in de baarmoeder zat. Natuurlijk mag je hiervan een foto maken. Heb je wensen rondom de placenta? – maak deze kenbaar in dit plan.
Borstvoeding
In het eerste uur zullen we ernaar streven (ook als je per keizersnede bent bevallen) de baby aan de borst te leggen (mits je hiervoor hebt gekozen).
Tergooi MC heeft een borstvoedingscertificaat (WHO), waarin onder andere regels en richtlijnen omschreven staan die een natuurlijke gang van zaken omtrent borstvoeding mogelijk maken, zoals voeden op verzoek, niet zomaar bijvoeden, kolven indien nodig. Dit alles natuurlijk altijd in overleg met jullie. De baby die flesvoeding krijgt, zal de fles ook in het eerste uur krijgen.
Natuurlijke keizersnede
Bij Tergooi MC bestaat de mogelijkheid tot een natuurlijke keizersnede. Je kunt dan zelf de operatie meekijken via een plastic doorkijk-luik. We zullen je altijd vragen of je dit ook wilt. Partner, of degene die je hiervoor hebt aangewezen, mag altijd aanwezig zijn bij de keizersnede.
Ook na de keizersnede wordt de baby zo spoedig mogelijk huid op huid bij je gelegd; als dit niet mogelijk is, vragen we dit aan je partner. Er wordt gestreefd de baby binnen een uur aan te leggen voor borstvoeding.
Overige informatie
Foto’s en film
Religie, cultuur of andere wensen
Dit geboorteplan is tot stand gekomen door samenwerking tussen ziekenhuis Tergooi (klinisch verloskundigen en gynaecologen) en Verloskundecentrum Judith Govers (alle verenigd in het Verloskundig SamenwerkingsVerband Gooi- en Vechtstreek)