Gebroken schouder (proximale humerus fractuur)
Door een val op de schouder of op een uitgestoken arm, kunt u een breuk oplopen van de kop van de schouder. Dit heet ook wel een proximale humerus fractuur. Dit type breuk gebeurt vooral bij patiënten van middelbare leeftijd of ouder. Het komt vaker voor bij mensen met botontkalking (osteoporose).
Klachten
Een breuk van de schouder geeft al pijn aan de schouder bij kleine bewegingen. Het kan moeilijk zijn om plat liggend te slapen. De breuk kan leiden tot een flinke bloeduitstorting, in de arm maar ook over de ribbenkast en borst-regio. De arm kan hierdoor tijdelijk gezwollen zijn.
Onderzoek
We maken eerst een röntgenfoto. Als we een breuk in uw schouder vinden, onderzoeken we meestal of u ook osteoporose (botontkalking) heeft. Osteoporose kunnen we vaststellen met een botdichtheidsmeting (DEXA-scan).
Behandeling
De arts zal samen met u bespreken wat voor u de beste behandeling is. Dit hangt onder meer af van het type breuk, maar ook van uw leeftijd, botkwaliteit en van uw gewenste fysieke activiteiten. De arts probeert zo goed mogelijk te voorspellen wat voor u tot het beste resultaat op de lange termijn zal leiden.
Dit kan een behandeling met óf zonder operatie zijn. Ongeveer 80% van de breuken van de schouder kunnen we zonder operatie behandelen.
Behandeling zonder operatie
Bij een behandeling zonder operatie krijgt u:
- pijnstillers
- een sling of immobilizer (een soort mitella), waarmee de arm ondersteund kan worden.
In een periode van 6 weken tot ongeveer 3 maanden zal de breuk vastgroeien.
Behandeling met operatie
Als een operatie noodzakelijk is, zijn er twee opties:
- Osteosynthese: een operatie waarbij de breuk wordt vastgezet met een plaat of een pen en schroeven.
- Prothese: een operatie waarbij de schouder wordt vervangen door een omgekeerde (reverse) schouderprothese.
Meestal is het doel bij jongere mensen om de eigen schouder te behouden. Soms kan bij oudere patiënten beter worden gekozen om de schouder te vervangen door een omgekeerde (reverse) schouderprothese.
Na de behandeling
Fysiotherapie
Het is belangrijk dat u tijdens uw herstel goede begeleiding krijgt van een fysiotherapeut. Uw arts kan u helpen een geschikte fysiotherapeut te vinden. Een breuk van de schouder zorgt, met of zonder operatie, voor stijfheid van de schouder. Door oefentherapie te doen zal de beweeglijkheid van uw schouder sneller verbeteren.
Herstel
Een breuk van de schouder heeft lang nodig om te herstellen. De eerste 6 tot 9 weken is de schouder het meest pijnlijk. De beperkingen zijn dan het grootst.
Hierna krijgt u langzaam meer kracht en beweeglijkheid van de schouder terug. Het kan wel tot een jaar duren voordat u volledig hersteld bent. De arts controleert met lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s regelmatig of de behandeling goed verloopt.